Hvordan kan jeg lære sønnen min klokka på en enklest mulig måte?

Stilt av >
Sønnen min er snart 4 og et halvt år, er det enda for tidlig å lære han det? Han har en klokke selv.
Skriv et svar til spørsmålet...
6 svar

svarte:

Så lenge han er interessert i klokka er det ikke for tidlig. Men dersom han ikke viser noen interesse for den, burde du ikke "tvinge" det på han. Det kan føre til at han ikke liker å lære om klokka. Læreprosessene burde være artige, i alle fall så tidlig. Dersom læreprosessene er artige er det lettere å både lære og huske.

Det første du kan gjøre er å lære han noen enkle klokkeslett som han kan assosiere med noe han kjenner til og gjør hver dag. For eksempel kan han lære når barne-tv begynner, hva klokken er når han skal bade/legge seg, hva klokken er når dere spiser middag osv.
Det er viktig at de har noe kjent å assosiere klokkeslettene med, da det vil være både artigere og lettere å huske. Følg opp dette med spørsmål om hva klokken er når ... skjer. Og om det er like før kan han vise deg hvordan viseren skal gå fram til at dette begynner.

Senere kan du begynne å utvide begrepene rund klokka. For eksempel kan du si at det er en time til barne-tv. Nå er klokka fem og om en time er den seks. Husk å forklare hvor lilleviseren står i forhold til storeviseren.
Du burde holde deg til hele timer til å begynne med, til han blir trygg på dette. Deretter kan du utvide det til halve timer, deretter kvarter, så ti minutter og til sist fem minutter.

Når han er klar for det, finnes det noen artige matematikksider der barn kan lære klokka.
Her er noen:
gyldendal.no/multi/Multi%202/index.html
gyldendal.no/salaby/bokmal/del1/index.html

Det kan også hende du finner noe på:
tusenmillioner.cappelen.no eller
lokus123.no - abakus


På bokhandlere (både på nett og i vanlige butikker) finnes det ofte pedagogiske spill som handler om klokka. Ta deg en tidd og se om du finner noe :)

svarte:

Hvis han viser intr for å kunne klokken er det ikke for tidlig, men synes han bare det er stas med klokken og ikke noe mer ville jeg ventet litt til.
Jeg husker når jeg selv skulle lære klokken, da var det enklest å lære hel og halv time først. når det er godt innarbeidet så kan du lære han kvart på og kvart over, når han kan dette kan du begynne med 5 &10 på, 5 & 10 over, 5 & 10 på halv og 5 & 10 over halv, mulig det er best å dele opp disse også, men du må se hvor fort han lærer.
Jeg har selv en gutt på knapt 4 og jeg må vise fysisk på klokken når det er noe han venter på, ellers er han lite intr....

svarte:

svarte:

Kan han forskjell på tallene? Husker han dem? Er han interessert?

Det er veldig vanskelig å lære barn noe som helst når de er lite motivert for det. Særlig før skolealder.

Mitt tips er å sette deg ned å tegne klokka, lage oppgaver (sånne som vi fikk på skolen) når han kommer å spør. Ikke ta initiativ selv, men sett det ned når han tar det! Da er motivert og klar for å lære og klarer å holde konsentrasjonen. Men ha i bakhodet at tålmodigheten ikke er så stor for sånne småtasser, så det er lurt å ta det i hans tempo også. Minster han interessen så ikke ta det ille opp, men ta det heller fram igjen neste gang han spør.

Lykke til!!

svarte:

Som skrevet før av andre er det viktig at dette er lystbetonet. Vi brukte en stor klokke av tre som hadde løse visere. Begynn med hele timer, så halve osv. Fant en bra link på nettet, sjekk her.
gruble.net/matte/klokka

svarte:

Hvis han er intrisert i klokka så er det ikke for tidlig , men hvis han ikke viser noen intrisert så bør du la være til han viser intresse for klokka ..
Meg jeg vil råde deg til å begynne med hele timer også halve også vidre :))
Lykke til
Skriv et svar til spørsmålet...