Garantisak eller ikke?

Stilt av
Har kjøpt ny bruktbil gjennom et seriøst bilfirma. Fikk komplett tilstandsrapport medfølgende bilen, der det sto at høyre skiltlys og kupelys ikke fungerte (må skifte pære). Ellers står ingenting nevnt. Så i natt ble jeg stoppet i kontroll av politiet og ble fortalt at begge hovedlysene lyser for svakt (Xenon) og fikk mangellapp(!) på dette. Og i dag tidlig merket jeg også at girkassen begynte å bli vanskelig når jeg skal gire fra 1 til 2.gir. Ellers funger den bra. Problemet har vedvar utover dagen. Er disse sakene en klage/garantisak?
Skriv et svar til spørsmålet...
3 svar

svarte:

Dersom bilen fremdeles har nybilgaranti, vil dette mest sannsynlig dekkes av den. Hvis ikke har du Forbrukerkjøpsloven som regulerer kjøp av bruktbil mellom deg og en forhandler.

Når det gjelder lengden på reklamasjonen er dette avhengig av hvor gammel bilen din er. Ifølge rettspraksis er det på "nyere" bruktbiler fem års reklamasjonsrett, mens på "eldre" biler er det to års reklamasjonsrett. Hvor grensen går mellom "nyere" og "eldre" bruktbil er jeg usikker på, men dersom bilen du kjøpte er ti år gammel for eksempel, vil det være to års reklamasjon.

Det heter videre at når du kjøper bruktbil skal du kunne forvente at bilen har kvaliteten du kan forvente, samtidig som du har krav på å få det som er avtalt.

Angående mangellappen du fikk utstedt fra Politiet er dette noe som selger må utbedre. Her ville jeg anbefalt deg å finne ut om bilen er levert med xenonlykter i utgangspunktet, eller om det har blitt satt inn xenonlykter i etterkant. Er det satt inn i etterkant og bilen ikke er godkjent med disse, har bilen en mangel som du kan kreve rettet, eller få hevet kjøpet.

Angående girkassen ville jeg informert selger om dette snarest mulig, og få en bekreftelse på at dette er notert, slik at om den svikter ved et senere tilfelle har du dokumentasjon på at du har informert om dette tilfellet.

Ta kontakt med selger og legg frem saken din på en fornuftig og ryddig måte.

svarte:

Om dette er en garantisak avhenger selvfølgelig om bilen ble solgt med garanti fra bilfirmaet. Om den ble solgt med garanti, vil dette mest sannsynlig være en garantisak. Dette avhenger av hva garantien dekker. Men det er ikke rare garantien om den ikke dekker lysene, girkassen kan falle inn under en spesialbestemmelse i garantien. Men dette må du se etter i garantibeviset ditt.

Uansett garanti eller ikke, eller hva den dekker, vil dette være en reklamasjonsak. Siden du kjøpte bilen hos forhandler har du etter forbrukerskjøpsloven fem års reklamasjonsrett, dette gjelder også bruktbiler. Kun de feil og mangler som forhandleren viste om bilen og som du fikk informasjon om før du kjøpte den, vil være utenom reklamasjon. Alle andre feil/mangler du oppdager faller inn under reklamasjonsretten. Er firmaet et så seriøst firma som du gir uttrykk for skal dette ikke være noe problem.

svarte:

Vel lysa og mangelappen er en smal sak, GIRKASSA en stor.
Garanti berører ikke girkassa, men det gjør reklamasjon. Vi er nettopp ferdig med ett gikassehavari og vant. Er bilen forholdvis ny når du kjøper den dvs under 5 år, har du 5 års reklamasjonrett på større ting dvs girkasse og registerreim etc fra den dagen DU kjøpte den (kjøpsloven).
Vi måtte true med NAF advokat og forbrukerrådet og vise att vi ville kjøre saken helt ut.
Det sparte vi omtrent 80.000,- på da girkassa måtte byttes
Skriv et svar til spørsmålet...