Albyl-E

Stilt av >
Har hørt at det skal være bra å ta en albyl-E før flyreise, for å forhindre ev. blodpropp i bena.
Stemmer dette?
Skriv et svar til spørsmålet...
3 svar

svarte:

Albyl_E og andre lignende preparater har en blodfortynnende effekt og kan taes før en lengre flyreise, legene anbefaler det ikke. Eller du kan bruke støttestrømper, samt ta visse forholdsregler.

Her kan du lese om hva som er lurt å gjøre i forbindelse med lagne flyreiser:
nhi.no/livsstil-og-helse/reisemedisin/reiserelaterte-sporsmal/lange-flyreiser-1465.html

svarte:

Albyl er bra til mye, men ikke til dette, fordi den virker på "feil" sted i koagulasjonssystemet i forhold til hva slags blodpropper man gjerne får under flyreiser over 3 timer (under 3 timers reise betyr ikke økt risiko for blodpropp).

Det som virker, er: støttestrømper (apotek eller bandagist), og et legemiddel som heter Fragmin. Fragmin må injiseres (akkurat som en influensavaksine i ferdigsprøyter) i bukskinnet, og holder for ca 8-12 timers reise. Snakk med fastlegen din, dette pleier å være på resept.

Årsakene til den økte blodproppfaren er både stillesittingen i trange seter med dårlig blodsirkulasjon til følge, men også den tørre luften i kabinen (den er skikkelig tørr! når man er "der oppe" og har brukt opp "startluften", får man inn luften fra 10.000m, som er både iskald og knusktørr; all fuktigheten i kabinluften kommer da fra passasjerenes utåndingsluft), og dette bevirker dehydrering, og ikke minst er en av årsakene det lavere trykket i kabinen (som til tross for trykkkabin tilsvarer det å stå på toppen av Galdhøpiggen), som begunstiger forstyrrelser i koagulasjonssystemet,

svarte:

Det har du rett i . Noen anbefaler Acetylsalisylsyre ( Dispril og Albyl - E ) . Men effekten av dette er ikke dokumentert .
Les om " Flyreise og dyp Venetrombose " på linken .

lommelegen.no/322854/flyreiser-og-dyp-venetrombose
Skriv et svar til spørsmålet...