<strong>EFFEKTIV MÅTE: </strong>Jo nærmere et vann du graver ned ølen, jo kaldere blir den.  Foto: Thomas Strzelecki
EFFEKTIV MÅTE: Jo nærmere et vann du graver ned ølen, jo kaldere blir den. Foto: Thomas StrzeleckiVis mer

Fire måter å få kald øl på tur

Og den enkleste var den mest effektive.

Det er godt med en flaskepils når man er på tur, og den er enda bedre hvis den er avkjølt. Hvorfor ikke la naturen gjøre jobben for deg mens du lager mat eller bare tar en pause i sola?

Les: Duggfrisk pils langt oppe på fjellet

Sokken

Vi kjøpte med oss fire glassflasker øl som alle hadde stått i romtemperatur, og tok med oss et steketermometer for å måle resultatene. Først ut var den mest originale måten. Du tar en stor, grov sokk og dypper ned i et vann til den blir helt gjennombløt. Jo kaldere vannet er, jo bedre, så det kan være en fordel å bruke nærmeste bekk istendefor et vann, som vi gjorde.

VIND: Skal du bruke sokketrikset, er det viktig at det blåser. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Litt lunken

Vi puttet så flaskeølen i sokken og hang den opp i et tre. Her er det viktig at det blåser mest mulig, så sokken og ølen avkjøles mest mulig. Etter å ha ventet i 30 minutter hvor det ikke var allverdens med vind, var ikke vi så optimistiske på resultatet. Ølen målte 17/18 grader og smakte litt lunkent. Hadde det blåst mer, hadde nok resultatet blitt bedre. Og nå hadde vi dessuten et våt sokk vi måtte drasse med på resten av turen.

Tips: Slik får du kald øl hjemme på fem minutter

HUSK SPADE: Det holder med en enkel hagespade, hvis du ikke vil bruke hendene. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Grav den ned

Samtidig hadde vi også gravd et hull i bakken og plassert vår andre flaske nedi. Trikset er å grave så nærme et vann som mulig, der er jorden kald og fuktig. Og her var resultatet bedre. Ølen målte 14/15 grader og smakte mye friskere enn ved første forsøk. Vi brukte en enkel hagespade til dette forsøket.

KALDT NOK? Ølen ble ikke iskald, men smakte avkjølt og friskt etter å ha ligget i bakken i en halvtime. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Svakeste resultat

Like etter var tredje forsøk klar. Vi hadde latt en flaskepils ligge i et vann i 30 minutter, og her er jo matten enkel: Er det ikke spesielt kaldt i vannet, så blir heller ikke ølen nevneverdig kald. Dette var det svakeste resulatet av de fire, og ølen sank ikke mer enn til 20 grader og smakte lunkent. Denne måten fungerer nok bedre om våren og høsten, eller høyere opp i naturen.

Les også: Produktene som gjør teltturen til en drøm

FUNKET DÅRLIGST: Skal du la ølen avkjøles i et vann, bør du komme deg høyere opp i terrenget. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Den mest effektive måten

Den siste måten visste seg å være den enkleste og mest effektive. Vi lot flaskeølen ligge i en bekk i en halvtime og fikk det beste resulatet. Ølen smakte friskt og godt og temperaturen var nede i 13/14 grader. Vil du ha den enda kaldere, er det egentlig bare å være tålmodig.

Eventuelt bare ta med en flaske rødvin.

Les også: Drikkeflasken du kan fiske med

ENKELT: Dette er den letteste måten å få deg en kald flaskepils på i naturen. Foto: Thomas Strzelecki Vis mer


Saken har tidligere vært publisert på Dinside, og hentes opp igjen til glede for nye lesere.