UT MED RUTEREN, INN MED MESH: Synes du den trådløse ruteren både er stygg og byr på dårlig dekning? Da bør du få øynene opp for mesh-løsninger. Her representert med Lyra fra Asus. Foto: Bjørn Eirik Loftås
UT MED RUTEREN, INN MED MESH: Synes du den trådløse ruteren både er stygg og byr på dårlig dekning? Da bør du få øynene opp for mesh-løsninger. Her representert med Lyra fra Asus. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Test av mesh-løsninger

Velg riktig trådløst mesh-nett

Erstatt den trådløse ruteren din med to, tre eller flere trådløse noder. Her er vår favoritt.

Sliter du med trådløsdekningen i boligen din? Du er i så fall langt fra alene. Av alle spørsmål vi får i teknologiredaksjonen, er ting som dreier seg rundt rutere og dekning blant de aller hyppigste.

Spindelvev-tankegang

De fleste har en trådløs ruter plassert i nærheten av bredbåndsinntaket i boligen, og for mange er dette tilstrekkelig til å forsyne hele boligen med trådløse signaler. Men selv om den gjør det, får du neppe like god hastighet overalt. Dette er noe av det såkalte mesh (spindelvev)-nettverk tar sikte på å gjøre noe med.

Det fungerer slik: Istedenfor å ha én trådløs ruter, har du i stedet to, tre eller enda flere små bokser (noder), plassert rundt på strategiske steder i boligen. Disse har ofte en design som er langt mer plasseringsvennlig enn tradisjonelle rutere, som ikke alltid er like pene å se på.

Automatisk opp- og nedkobling

Avhengig av hvor i boligen du befinner deg, kobles dingsene dine automatisk til den noden som har best signalstyrke. Har man et veldig stort hus, kan man bygge ut med flere noder til man er fornøyd.

Nodene kommuniserer med hverandre i et eget beskyttet trådløst nett, for å sørge for best mulig hastighet mellom dingsene dine og internett.

Vi har testet tre høyaktuelle mesh-løsninger, og samtlige viser at dette er en effektiv metode for å gi trådløsdekning til hver krinkelkrok - samtidig som hastigheten holdes på et høyt nivå.

Asus Lyra

SMÅ BOKSER: Asus Lyra består av tre bokser som plasseres rundt i huset. Ringen på toppen lyser i forskjellige farger for å indikere om du er på nett eller ikke. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Dette settet består av tre runde bokser, hver av dem med et fotavtrykk som er litt større enn en CD-plate. Oppsettet er relativt enkelt og alt skjer via en app på mobiltelefonen. Den er på norsk, men språkmessig er det litt å gå på.

Etter å ha oppdatert programvaren på Lyra, viste det seg å være en stabil løsning som sørget for full dekning i vår store bolig på 250 kvadratmeter.

Løsningen har dessuten gratis sikkerhet fra Trend Micro i hele produktets levetid og har også støtte for MU-MIMO-teknikken, som kan gi bedre ytelse når mange kompatible dingser er tilkoblet samtidig.

Vår største innvending er prisen, den ligger på rundt 5.000 kroner, 2.000 kroner mer enn den billigste i testen.

Les hele testen

Testresultat

Asus Lyra

Elegant design, plasseringsvennlige, stabil og meget god ytelse med siste oppdateringer.

For høy pris, dårlige norske oversettelser i appen, ustabil opplevelse rett ut av esken

TP-Link Deco M5

MINST: De tre boksene i TP-Link Deco M5 er testens minste. De har også en design som er lett å plassere også på godt synlige steder. Foto: BJørn Eirik Loftås Vis mer

TP-Link har levert en mesh-pakke som er svært enkel å sette opp og administrere. Boksene er små og enkle å plassere, og har en design som tåler å være synlig i stua. Dette er definitivt en løsning for deg som ønsker en enkel måte å få full trådløsdekning i vriene omgivelser.

Ytelsen med tre bokser ligger litt bak de to andre i testen, men bør være mer enn nok til de aller fleste norske boliger og bredbåndsabonnementer. Merk videre at dette er den desidert rimeligste av de tre mesh-pakkene vi har testet, med prislapp på under 3.000 kroner i billigste nettbutikk.

Løsningen mangler støtte for MU-MIMO, og produsenten har antydet overfor Dinside at det kan bli aktuelt å ta betalt for å abonnere på den innebygde sikkerhetspakka.

Les hele testen

Testresultat

TP-Link Deco M5

Svært enkel trådløst oppsett som totalt sett byr på meget god trådløsdekning, fin design, gode instruksjoner på norsk gjennom mobilappen

En boks alene har begrenset dekning i forhold til selv billige rutere. Du får svært avanserte rutere til 3.000 kroner

Netgear Orbi RBK40

TO BOKSER: De er større enn hos de to konkurrentene, men er så kraftig at vi klarte oss med to bokser i stedenfor tre. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Netgear Orbi RBK40 er en super løsning for deg som sliter med trådløsdekningen i huset ditt. Takket være at hver node sørger for kraftigere signaldistribusjon enn konkurrentene fra TP-Link og Asus, var det tilstrekkelig med to noder i vårt tilfelle - en stor enebolig på 250 kvadratmeter med tilstøtende garasje.

Dette er også den mesh-pakka som har flest avanserte funksjoner av de tre.

Vi er ikke veldig imponert over mobil-appen, og at du må bruke PC for å oppdatere firmwaren og gjøre avanserte innstillinger på Orbi.

Boksene er også vesentlig større enn hos de to andre, men utover det har vi ikke særlig mange innvendinger.

Prismessig plasserer den seg mellom TP-Link Deco og Asus Lyra, du får den for rundt 3.800 kroner.

Netgears løsning er totalt sett den beste, og får derfor Best i test-stempel fra Dinside.

Les hele testen

Testresultat

Netgear Orbi RBK40

Enkelt å sette opp, mange nettverksporter, en rekke avanserte funksjoner i web-oppsettet, meget god dekning i store boliger - til tross for at settet består av kun to noder

Mobil-appen har kun et minimum av funksjoner, må bruke web-oppsettet for å oppdatere firmware, noe høy pris