<strong>GÅR DET TREGT?</strong> Kanskje er du koblet til feil nettverk – hvis flere kjente nettverk er innen rekkevidde, er det ikke sikkert du er koblet på det optimale. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX
GÅR DET TREGT? Kanskje er du koblet til feil nettverk – hvis flere kjente nettverk er innen rekkevidde, er det ikke sikkert du er koblet på det optimale. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIXVis mer

Velg hvilket nettverk du kobler deg til

Lei av at datamaskinen eller telefonen kobler seg til feil trådløst nettverk?

Hver gang man logger seg på et trådløst nettverk, blir passordet lagret på enheten du bruker; det være seg en PC, et nettbrett eller en mobiltelefon.

Det gjør det enkelt neste gang du er i nærheten, siden du da kan koble til automatisk uten å måtte angi passordet nok en gang.

LES OGSÅ: Glemt Wi-Fi-passordet?

Med trådløse nettverk både hjemme, på jobb, på kafé, hos naboen, på flyplasser, på toget, fra en annen telefon og lignende blir denne listen etter hvert ganske lang.

Koblet til feil nettverk?

Men om flere av dem er tilgjengelige samtidig – hvilket nettverk kobles du på? Mange har opplevd at de automatisk blir koblet på «feil» nettverk; for eksempel om du bor tett på naboen og logget deg på nettverket der en gang du var på besøk, eller om dere har flere trådløse nettverk på jobb.

Har du problemer med at du ofte kobler deg på feil trådløst nettverk? På de fleste enheter kan du selv angi prioriteringsrekkefølgen, slik at nettverkene du er ekstra glad i forsøkes først.

LES OGSÅ: Kjekt Windows-triks for deg med kvote på nett-abonnementet

Windows 7/8

Har du ennå ikke oppgradert til Windows 10, noe som fortsatt gjelder for rundt 70 prosent av Dinsides Windows-brukere, er det ganske lettvint å endre rekkefølgen på trådløse nettverk, slik at maskinen velger det riktige om flere av dem er tilgjengelig samtidig.

Dette gjør du enklest ved å åpne kontrollpanel, skrive «nettverk» i søkefeltet og så velge Nettverks- og delingssenter.

Vis mer


I venstre marg finner du valget Administrer trådløse nettverk, hvorpå alle kjente trådløse nettverk listes opp i et vindu. Derfra kan du merke et nettverksnavn og trykke på «Flytt opp» eller «Flytt ned». Windows vil alltid prøve de på toppen av listen først.

Windows 10

Denne muligheten ser dessverre ut til å være fjernet i Windows 10, så vidt vi kan se, men det finnes et triks (som også fungerer på Windows 7/8).

Start et kommandolinjevindu ved å trykke på start-knappen og skrive cmd etterfulgt av enter. Da får du et godt gammeldags DOS-vindu.

Skriv så følgende:
netsh wlan show profiles

Vis mer


Da listes alle lagrede trådløse nettverk opp. For å endre prioritet på ett av dem, kan du skrive
netsh wlan set profileorder name="eksempel" interface="Wi-Fi" priority=1

"Eksempel" er navnet på nettverket. Priority-verdien er da hvilken plassering i rekkefølgen det angitte nettverket skal ha – i vårt tilfelle flyttes nettverket eksempel da til toppen av listen.

Om du så kjører den første kommandoen igjen, vil du se at listen er oppdatert i henhold.

OS X (Mac)

Start med å åpne systemvalg og trykk på nettverk.

Vis mer


Sørg for at Wi-Fi er merket i venstre spalte og trykk på avansert-knappen nederst til høyre. Da kommer dette bildet opp:

Vis mer


Nå kan du dra nettverksnavn opp og ned på listen – jo lenger opp, desto tidligere havner de i prioriteringskøen. Merk at du også kan slette innslag i denne listen ved å merke dem og trykke på minus-knappen.

LES OGSÅ: Begrens databruken med TripMode

Android

På Android kan du på enkelte telefoner endre rekkefølgen ved å åpne innstillinger, WiFi, trykke på menyknappen (…) og velge avansert.

Derunder kan det hende at du finner et valg for Wi-Fi-prioritet, som lar deg dra kjente nettverk oppover og nedover i en prioritert liste.

PS! Om du ikke har denne funksjonen, kan du alltids holde fingeren inne på et trådløst nettverk og velge «glem» om du ikke ønsker å koble deg til det igjen.

iOS

iOS tillater deg ikke å gjøre endringer på WiFi-rekkefølgen. Ifølge informasjonssidene hos Apple vil iPhone først prøve å koble seg til det mest nylig brukte private nettverket. Prioriteten styres også ut fra hva slags kryptering som brukes i nettverket, slik at usikre nettverk blir forsøkt til slutt.

Som på Android har du muligheten til å «glemme» nettverk du allerede har logget deg på. Dette gjør du ved å trykke på Ⓘ-knappen ved siden av nettverksnavnet og så velge «glem dette nettverket».

LES OGSÅ: Denne gir deg tre millioner nettverkspassord i lomma

Flere «Slik gjør du det»-artikler finner du her!