Ser du den, sprer du den – men det finnes triks som lar deg se uten å spre.
Ser du den, sprer du den – men det finnes triks som lar deg se uten å spre.Vis mer

Unngå ufrivillig Facebook-deling

Ser du videoen, sprer du videoen. Slik unngår den pinlige tabben.

Det finnes drøssevis av Facebook-applikasjoner, og felles for dem alle er at du er nødt til å gi dem tilgang til Facebook-informasjonen din for å kunne bruke dem.

Mange har falt for fristelsen å trykke på videosnutter a la de som er avbildet over. Når du trykker på en slik film, må du først akseptere at applikasjonen får tilgang til kontoen din (i dette tilfellet Socialcam). Følger du ekstra nøye med, står det også at applikasjonen kan poste på vegne av deg.

Så skjer det. I det du ser på videoen, deler applikasjonen med resten av Facebook-vennene dine at du har sett videoen, og det kan i enkelte tilfeller være ytterst pinlig.

Les også: Kan du se hvem som har besøkt Facebook-profilen din?

Se uten å spre

Nettlesertillegget Facebook open graph redirect lar deg se videoer og annet folk deler gjennom disse applikasjonene – uten å måtte gi applikasjonen tilgang til kontoen din. Dermed kan du i ro og mak se på de fristende videoene andre deler uten å spre dem videre.

Dette er tilgjengelig for Chrome og Firefox:

Facebook Open graph redirect for Chrome
Facebook Open graph redirect for Firefox

Etter at du har installert dette tillegget, kan du se slike videoer uten å spre dem (vi har verifisert at det i hvert fall fungerer på Chrome-utgaven).

Dette gjelder også såkalte "sosiale lesere", som f.eks. Washington Post, der du kan hoppe rett til den faktiske artikkelen andre har delt – uten å måtte installere applikasjonen selv. Merk at Firefox-versjonen krever at du starter nettleseren på ny, mens Chrome-versjonen fungerer med en gang den er installert.

Les også: Poster du offentlig på Facebook?

Begrense postingen

Et annet triks, som riktignok ikke er like smart, er å svare "kun meg" når applikasjonen ber om rettigheter. Dermed vil posting fra denne applikasjonen ikke være synlig for noen andre, men fortsatt har du gitt applikasjonen tilgang til informasjon om deg, som fødselsdato, epost og geografisk plassering.

Vis mer


Og det er jo strengt tatt ingen vits.