<B>TREGT?</B>: Med noen enkle grep kan du gjøre PC-en din vesentlig kjappere. Foto: Dinside
TREGT?: Med noen enkle grep kan du gjøre PC-en din vesentlig kjappere. Foto: DinsideVis mer

Har PC-en blitt treg?

Tre tips til kjappere PC

Dette kan hvem som helst gjøre!

Sliter du med at PC-en bruker lang tid på å starte? Kanskje du må vente lenge på at programmer og nettsider lastes? Hører du en konstant knatrelyd fra harddisken? Fortvil ikke.

Det er nemlig stor sjanse for at du ved hjelp av enkle grep kan få ting til å gå en god del raskere, og her er de tre tingene du bør begynne med.

#1: Avinstaller programmer du ikke trenger

Dette trikset er ofte svært effektivt, også når du har en helt ny PC mellom hendene. Det er nemlig slik at PC-er ofte selges med en rekke programmer og funksjoner installert, som du neppe har bruk for. Det kan for eksempel være prøveversjoner av sikkerhetsprogrammer som kjører i bakgrunnen og stjeler ressurser, og som forer deg med advarsler om å betale for fullversjoner.

Les også: Disse PC-ene er svært billige, men duger de?

Sannheten er at Windows 8 og 10 har innebygd beskyttelse mot både virus og spionvare (Microsoft Defender), som vi vil påstå er tilstrekkelig for mange. Denne sikkerhetspakken aktiveres automatisk når du avinstallerer prøveversjoner fra McAfee, Symantec og de andre.

Gå til Programmer og Funksjoner på Kontrollpanelet, høyreklikk og avinstaller alt du er sikker på du ikke har bruk for. Er du i tvil om enkelte programmer, bør du ta noen kjappe Google-søk før du avinstallerer:

Les også: Samleside: Alt om Windows 10

#2: Fjern ting fra oppstarten

Mange programmer lastes inn i bakgrunnen idet du starter PC-en. Det kan være mange årsaker til det, for eksempel at funksjoner skal kunne startes raskere. Det kan også være uhumskheter som kjører i bakgrunnen, som bør deaktiveres tvert. Her er det ofte mye som kan fjernes.

Uansett hva årsaken er, stjeler slike oppstartsprogrammer ressurser, som kan føre til at PC-en din går tregere.

I Windows 10 høyreklikker du bare på oppgavelinjen, og velger Oppgavebehandling. Velg Oppstart, og høyreklikk på ting du vil deaktivere fra oppstarten:

#3: Optimaliser systemdisken

Det høres skummelt ut, men er i praksis ganske lett å få til. Optimalisering dreier seg enkelt forklart om å sortere data som hører sammen på systemdisken, slik at de kan lastes raskere. Heldigvis har Windows innebygd programvare til dette formålet.

Høyreklikk på stasjonen du vil optimalisere (typisk stasjon C) i Utforsker, og velg Egenskaper. Velg deretter arkfanen Verktøy, og trykk på knappen Optimaliser.

Avhengig av om det er en harddisk eller SSD, vil Windows nå velge passende optimalisering. For harddisker dreier det seg om defragmentering for å sortere dataene, som er en prosess som kan ta litt tid - men som ofte gir merkbar effekt.

Les også:Her har vi samlet alle Slik gjør du det-artiklene våre

Eksperttips: Installér Windows fra bunn av

Ønsker du å ha full kontroll over Windows og programvaren på PC-en din, er det beste tipset å installere Windows fra bunnen av. Med Windows 10 kan hvem som helst laste ned installasjonsfilene og gjøre denne jobben selv. Resultatet kan ofte bli en PC som er langt raskere enn da du kjøpte den.

Prosessen er beskrevet i detalj i denne artikkelen.

Tar du deg samtidig råd til å bytte ut harddisken med en SSD, kan du virkelig se fram til en raskere PC-hverdag. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

Deler av saken har vært publisert på Dinside også tidligere.

Les også:
Windows 10 på billig-PC. Hvordan går det?
Nå får du lynrask grafikk på bærbare PC-er