Poster Facebook-kontoen din slike ting av seg selv? Det kan du stoppe.
Poster Facebook-kontoen din slike ting av seg selv? Det kan du stoppe.Vis mer

Stopp Facebook-kontoen fra å poste av seg selv

Publiserer du lenker på andres vegger uten å mene det? Slik stopper du det.

SISTE: Nå sprer et Facebook-virus seg ved at folk trykker på lenker som kommer fra noe som ser ut som kjente avsendere. Ikke trykk på disse lenkene! (ITavisen.no)

Facebook er blitt en yndet lekeplass for svindlere, og det er det ikke vanskelig å forstå, siden lenker som kommer fra venner tross alt er mer fristende å klikke på enn de som kommer på epost fra en tilfeldig avsender.

Og mange går i fella. Et par klikk kan være nok til at du deler en uhumsk nettside med dine venner, og er du ekstra uforsiktig kan profilen din poste upassende lenker flere ganger, både på din egen og andres vegger.

Har du eller noen du kjenner vært uheldig? Her er grepene du kan gjøre for å forhindre at profilen din poster lenker av seg selv:

Bytt passord!

Den verste situasjonen er den der du har gitt bort epostadressen og passordet ditt til uvedkommende, siden de da har akkurat de samme rettighetene som du har.

Dette kan skje dersom du har gått på en såkalt phishing-svindel, der du for eksempel via en epost blir bedt om å logge på Facebook, men der nettsiden som skjuler seg bak lenka ikke er Facebook – bare en tilnærmet identisk kopi.

Under kontoinnstillinger er det mye du kan fikle med for å gjøre Facebook-opplevelsen tryggere. Vis mer


Første grep er derfor å bytte passord. Dette gjør du ved å trykke på pila øverst til høyre og velge kontoinnstillinger. På den neste siden kan du så endre passordet ditt.

For å være på den sikre siden bør du også deaktivere andre økter. Dette gjør at alle andre enheter (PC-er, mobiltelefoner etc.) som er logget på med din Facebook-konto blir logget av, slik at de må logge på med det nye passordet. Dette gjør du under sikkerhet og aktive økter på kontoinnstillinger-siden. Listen viser de enhetene som er logget på med din Facebook-konto, og er det noen du ikke drar kjensel på, er det bare å avslutte dem.

Kontoinnstillinger-siden har flere undermenyer (til venstre). På den første siden kan du endre passordet ditt. Vis mer


Når du først er inne på denne siden, bør du også dobbeltsjekke at sikker nettsurfing er aktivert. Det er også flere sikkerhetsvalg der du kan lese om og ta stilling til; for eksempel om du manuelt vil godkjenne alle nye maskiner som prøver å logge seg på din Facebook-konto. Litt mer pes hvis du stadig bruker nye maskiner, selvsagt, men også sikrere.

Les også: Hvem får se hva på Facebook?

Fjern applikasjonenes rettigheter

La oss først ta en titt på en av mine Facebook-venner, som flere ganger har postet denne lenka, både på sin egen og andres vegg:

I dette tilfellet er det lett å se at applikasjonen Sdrsgsdgs er syndebukken. Vis mer


I den røde ringen ser du at det er applikasjonen Sdrsgsdgs som har foretatt postingen, og den må derfor fratas rettigheten til å poste. Det gjør du ved å velge applikasjoner på kontoinnstillinger-siden (rød ring på bildet før det forrige). Der finner du en liste over alle spill, apps, nettjenester og annet du har gitt tilgang til Facebook-kontoen din; sortert på når de sist aksesserte dataene dine.

Her er alle applikasjonenen du har godkjent – bruk krysset til høyre om vil fjerne rettighetene du har gitt. Vis mer


Min Facebook-kompis bør derfor bla frem til Sdrsgsdgs og trykke på krysset til høyre på linja.

Trykker du på pennen, kan du slette innlegg på profilsiden din. Vis mer


Fjern et innlegg du har postet

For sikkerhets skyld tar vi også med et par linjer om hvordan du kan fjerne noe som er blitt postet på veggen din, enten av deg selv eller av andre. Dette skjer typisk dersom du trykker på en video av typen "OMG! Look what she does …"-blablabla. Da kommer du til en side der du tilsynelatende skal få se en video, men via clickjacking-trikset poster du den samme lenka på din vegg om du trykker ett eller annet sted på siden.

For å fjerne et innlegg, trykker du (som vist til høyre) på den lille pennen øverst til høyre på et innlegg, og deretter enten slett innlegg eller rapporter som spam. Hvis lenka leder til noe upassende kan du godt bruke sistnevnte – vi regner med at lenka fjernes overalt dersom tilstrekkelig antall personer rapporterer den inn. Hvis du bare vil slette den fordi du ser at du har skrevet noe feil eller angrer på noe du har postet, kan du bare velge "slett".

SAMLESIDE:

Facebook

Kort oppsummert:

Bytt passord, deaktiver alle andre økter, aktiver sikker nettsurfing, fjern rettigheter til applikasjoner som ikke bør få ha dem og fjern eventuelt innlegg som allerede er postet, så skal du være trygg igjen.

Og så tenker du deg om en ekstra gang neste gang du trykker på en lenke noen har postet.