Spoon - Kjør programmer rett fra Internett

Alt du trenger er nettleseren.

Mange spår at vi i fremtiden ikke kommer til å ha programmer installert lokalt på datamaskinen. Det meste vil ligge i nettskyen og kjøres gjennom nettleseren, tror mange, deriblant Google.

Velkjente programmer

Spoon er en løsning som lar deg gjøre nettopp dette, men i motsetning til et typisk fremtidsscenario er det ikke webutgaver av programmene som kjøres, men kjente programmer som egentlig er ment å kjøres lokalt.

Her finner du blant annet OpenOffice.org, VLC, Paint.net, The Gimp, samt nettlesere i diverse versjoner og utgaver. Det meste er freeware og shareware.

Du finner programmer innen de fleste kategorier. Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik virker det

Det som i praksis skjer er at du laster inn virtualiserte versjoner av programmene i PC-minnet, som blir borte så snart du lukker dem. Dermed slipper du å installere dem, og du slipper også at programmene påvirker systemet på noen som helst måte. Hvis du for eksempel først og fremst er ute etter å prøve programmer (og diverse versjoner) er dette en ypperlig og trygg måte å gjøre det på.

Programmene åpnes i egne vinduer. Her kjører vi for eksempel tekstbehandleren AbiWord. Vis mer


Du må imidlertid påregne noe lastetid, selv med rask internettlinje tok det vesentlig lengre tid å starte programmene enn ved en lokal installasjon da vi testet løsningen.

Krever registrering

For å bruke programmene kreves det at du registrerer deg som bruker (gratis) samt at du installerer en Spoon-plugin i nettleseren din. I skrivende stund ligger noen hundre applikasjoner og spill tilgjengelig på Spoons hjemmesider.

Les også: Tusenvis av gratis lydbøker