<B>VELG TRYGT - VELG RETT</B>: Det er lett å gå seg vill i jungelen av ord og uttrykk. Her forteller vi deg hva du bør se etter når du skal kjøpe ny PC. Foto: DINSIDE
VELG TRYGT - VELG RETT: Det er lett å gå seg vill i jungelen av ord og uttrykk. Her forteller vi deg hva du bør se etter når du skal kjøpe ny PC. Foto: DINSIDEVis mer

Slik velger du riktig PC

Er du på utkikk etter ny PC, har du kommet til rett sted.

PC-ens død har blitt spådd mange ganger, ikke minst under de siste års inntog av smartmobiler og nettbrett. Men selv om konkurransen definitivt har gått ut over PC-salget, er det fortsatt mange tegn i markedet som tyder på at PC-ens dager er langt fra talte.

Hva skjer i PC-markedet?

En av årsakene er at PC-produsentene har krympet forspranget nettbrettene har hatt på batteritid og vekt. Flere aktører bekrefter overfor Dinside en kraftig økning i interessen for hybrider (mellomting mellom nettbrett og PC) og de tynneste og letteste PC-ene.

At du stadig får mer for pengene, er imidlertid en påstand som har møtt motbør den siste tiden. Mange PC-er har steget i pris, takket være vedvarende svak kronekurs.

Likevel: Takket være den tøffe konkurransen mellom produsenter og leverandører, har Norge fortsatt svært fordelaktige priser på PC-er og PC-utstyr. Det viser blant annet vår gjennomgang av de beste PC-tilbudene i økonomiklassen, august 2016.

- Ikke gjør det vanskeligere enn det er!

Bransjen fortsetter imidlertid å strø om seg med tekniske ord og uttrykk, og det kan være svært vanskelig for helt vanlige PC-brukere å vite hva man skal velge.

I denne artikkelen tar vi for oss noen av de vanligste spørsmålene som dukker opp i en kjøpssituasjon, og besvarer underveis slik at du får bedre forutsetninger for å kunne velge en PC som passer deg.

#1: Hvor mye penger bør du bruke på PC?

UNNGÅ DE ALLER BILLIGSTE: Følg med på tilbudene, og velg en PC som dekker dine behov. Vis mer


Dette kommer veldig an på behovet ditt. Har du helt ordinære behov, og ønsker en PC til nettsurfing og sosiale medier, streaming av musikk og film og kontorprogrammer, kan du finne mange fine maskiner til 4-5.000 kroner.

Du kan også finne (langt) billigere, men da er det ofte større fare for at du må inngå ett eller flere kompromisser, som ikke alltid er like enkle å avsløre ut fra spesifikasjonene. I vår gjennomgang av PC-tilbud august 2016, fant vi uansett flere gode maskiner til under 4.000 kroner.

Ønsker du en spesielt robust eller lett maskin med god batteritid, eller kanskje en du kan spille alle de nyeste spilltitlene på, må du være forberedt på å legge noen flere tusenlapper på bordet.

#2: Hvilken størrelse bør jeg velge?

STOR ARBEIDSFLATE: En PC med 15,6 tommer skjerm byr som regel på romslig tastatur med nummertaster til høyre. Vis mer


Det er fortsatt slik at modeller med 15,6 tommer skjerm som et utgangspunkt gir deg mest for pengene. Dette skyldes blant annet at det er disse som produseres i størst volum. Disse PC-ene har nesten alltid et numerisk tastatur, noe du sjelden finner på mindre modeller.

Er vekt viktig for deg, er det greit å vite at de færreste 15,6-tommerne veier under 2 kilo. Velger du en 13,3- eller 14-tommer er det ikke uvanlig at vekten ligger mellom 1,2-1,5 kilo, noe som selvfølgelig gjør dem langt mer portable.

Men skal PC-en for det meste stå på ett sted, kan du også vurdere en «skrivebordserstatter» med skjerm på 17 eller 18 tommer. Da får du en stor og god arbeidsflate, noe som mange ganger er en fordel.

Husk at du uansett kan koble hvilken som helst PC til en ekstern skjerm, tastatur og mus - når du vil jobbe stasjonært. Vi har testet mange store og høyoppløste skjermer i det siste, her får du oversikten.

#3: Hvor høy oppløsning bør skjermen ha?

OPPLØSNING: På en lavoppløst skjerm kan du se firkantede piksler hvis du ser nøye nok. Vis mer


Jo høyere skjermoppløsning, desto finere blir rastene i tekst og større blir detaljrikdommen i bildene - og dermed også kvaliteten.

Høyere oppløsning gjør det også mulig å få plass til mer informasjon på skjermen samtidig. Standard skjermoppløsning på billig-maskiner er fortsatt 1366 x 768 piksler, noe som fungerer greit på skjermer på 12-14 tommer. Men har PC-en en skjerm på 15,6 tommer eller større, er full HD-oppløsning absolutt ofte en fordel, ikke minst hvis du liker å jobbe med flere programvinduer åpne samtidig (og har godt syn).

Enkelte PC-er har oppløsning på mer enn full HD, for eksempel 2.560 x 1.440 piksler eller enda høyere tall. Da må de fleste av oss skalere opp størrelsen på tekst og grafikk for å sikre god lesbarhet på en liten skjerm. Dette fungerer nå ganske så smertefritt i Windows 10.

#4: Trenger jeg berøringsskjerm?

BERØRING: Windows 10 er optimalisert for både berøringsskjermer og for musestyring. Vis mer


Nja - det er helt på det rene at interessen for PC-er med berøringsskjermer har vært mindre enn hva Microsoft og Intel hadde forutsett, selv om den er stigende.

Windows 10 har et eget «lag» over skrivebordet med berøringsvennlige apper og funksjoner som styres svært enkelt med fingrene. Bruker du disse har absolutt berøringsskjerm noe for seg, men PC-er med berøringsskjermer er normalt også litt dyrere enn PC-er uten. Det er også verdt å merke seg at Windows 10 er langt mer tilpasset mus/pekeplate/tastatur enn forgjengeren Windows 8.

#5: Hvilken type og hvor kraftig prosessor?

VELG CORE: Vi anbefaler 5. eller 6. generasjon Intel Core i-prosessor. Vis mer


Vi har testet hundrevis av PC-er i Dinside de siste årene, og på bakgrunn av våre erfaringer holder vi en knapp på Intel-prosessorer i de aller fleste tilfeller.

Velger du en modell med Core i3-, i5- eller i7-prosessor med to eller fire kjerner, er du sikret god ytelse til all generell PC-bruk. Pentium kan også duge greit, men velger du en PC med Celeron eller Atom-prosessor, må du belage deg på generelt lavere ytelse og mer venting.

Går du for Core i-prosessor, skal du merke deg de fire sifrene bakerst i spesifikasjonene (for eksempel Core i5-6xxx).

Dette angir hvilken generasjon Core-prosessor det er snakk om. 6-serien er vanligst nå, mens 5-serien er også utbredt. Begynner sifrene på 4, 3 eller 2, vet du at det er snakk om en gammel modell, og prisen bør være deretter.

6-serien bruker minst strøm (spesielt hvis du finner en U etter de fire sifrene), noe som ofte betyr bedre batteritid og mindre støy. Grafikkytelsen er dessuten best på 6-serien.

5-serien også byr på god ytelse, lav strømbruk og varmeutvikling - og enkelte PC-er basert på 5- og 6-serien kommer til og med uten vifte. Men Intel har en egen serie med prosessorer der ingen krever vifte. Disse kalles Core M, og finnes i en rekke utgaver, for eksempel Core m7-6Y75. Ytelsen ligger noe bak fullblods Core i-prosessorer, men til gjengjeld er disse PC-ene ofte helt lydløse.

#6: Hva trenger jeg av grafikkort?

GAMING: Hvis spilling er viktig for deg, bør du vurdere en PC med dedikert grafikkort. Vis mer


Per i dag er den største grunnen til å ha et dedikert grafikkort fra Nvidia eller AMD at du skal bruke PC-en til å spille. Femte- og sjette generasjon Intel Core-prosessor har så kraftig integrert grafikkort at den løser alle andre oppgaver uten å svette.

Dette innbefatter alt av video i alle oppløsninger. 4K-video på ekstern skjerm bør også gå bra, mer om dette i spørsmålet om tilkoblinger.

#7: Hvor mye minne/RAM trenger jeg?

8 GB RAM ER BRA: 4 GB er et minimum, 6 eller 8 er å foretrekke. Vis mer


4 GB er å regne som et minimum i dag, og holder til enklere bruk.

8 GB RAM er derimot tilstrekkelig for nær sagt alle PC-oppgaver, inkludert omfattende fleroppgavekjøring. Har du tanker om å kjøre svært minnekrevende programmer og spill kan du vurdere 16, eller i hvert fall sjekke om du har muligheten til å oppgradere til 16 hvis behovet melder seg senere. Mange PC-er i økonomisegmentet har nemlig en øvre grense på 8 GB.

#8: Hvor stor lagringsplass trenger jeg?

SSD ER BEST: En PC med SSD som systemdisk vil ofte oppleves som raskere enn en PC med tradisjonell harddisk. Vis mer


Flere og flere av oss opplever at behovet for lagringsplass har stagnert og til og med gått tilbake de senere årene. En viktig årsak heter Spotify og Tidal, en annen heter Netflix, HBO og Viaplay.

Det er altså ikke like aktuelt å ha med seg MP3- og videosamlingen sin til enhver tid, og derfor er en 256 GB SSD eller 500 GB harddisk ofte mer enn nok for de fleste.

Mange velger å kombinere lokal lagring med nettskylagring, for eksempel via Dropbox, Microsoft OneDrive eller Google Disk. Her kan du selv bestemme at bare noe skal lastes ned lokalt, mens resten blir liggende i nettskyen - og tilgjengelig der når du trenger det. Dermed minsker behovet for lokal lagring ytterligere, samtidig som ting ligger trygt forvart i skyen.

Men enkelte brukergrupper vil fortsatt ha behov for lokal lagring, og bør derfor prioritere større harddisk: Dette gjelder spesielt deg som tar opp mye video, driver med redigering eller har store spillbibliotek gjennom Steam og andre portaler.

Faller du i den kategorien bør du huske at mange nye PC-er kommer med både SSD (for rask oppstart av Windows og programmer) og en tradisjonell harddisk (til lagring av data), for eksempel denne fra Multicom og denne fra Acer. Det er absolutt en smart løsning for deg som vil ha i pose og sekk.

Alternativt kobler du bare til en ekstern harddisk ved behov. Sørg bare for at du velger en harddiske med USB 3.0-grensesnitt, for å sikre best mulig ytelse.

#9: Hvilke tilkoblinger er viktige?

NY USB-PORT: Denne USB-porten kalles USB-C og kommer til å bli standard på sikt. Vis mer


En ny PC bør i dag ha minst to USB 3.0-porter. Mange PC-er lar deg koble til og lade mobilen selv om PC-en er skrudd av. Mange nye PC-er har også minst én USB-C-port. Denne porten kommer på sikt til å ta over for den klassiske USB-porten, og har mange fordeler i forhold til denne.

Nær sagt alle PC-er har HDMI-utgang. Har du tenkt å koble PC-en til en TV eller PC-skjerm med høyere oppløsning enn full HD (for eksempel 4K), må du imidlertid sørge for at den har HDMI versjon 1.4 eller 2.0. Eventuelt kan den ha en DisplayPort-utgang, men denne er ikke så utbredt som HDMI. Overganger finnes uansett.

Stadig flere PC-er, spesielt de aller minste, kommer uten kontakt for kablet nett (ethernet). Trenger du dette, er det greit å vite at det finnes overganger fra USB til noen hundrelapper. I dag er det selvsagt trådløst som gjelder, og nettverkskortet i PC-en bør derfor støtte både 2,4 og 5GHz-båndene, og støtter den i tillegg 802.11AC-standarden, er du sikret høy overføringshastighet.

#10: Trenger jeg optisk drev (CD/DVD/Blu-ray)?

FILMFRELST: Hvis du ser DVD-filmer eller spiller musikk-CD-er, kan du vurdere en PC med optisk drev. Vis mer


Stadig sjeldnere. Grunnen er at både musikk, film og programmer stadig oftere distribueres direkte fra nett.

Å kjøpe en PC uten optisk drev betyr mindre mekanikk som kan gå i stykker, og betyr ofte at PC-en både er tynnere og lettere. Kjøp eventuelt en ekstern DVD- eller Blu-ray-spiller som du kan koble til USB-porten ved behov.

#11: Mac eller Windows-PC?

MAC: En Mac koster normalt fra 10.000 kroner og oppover. Vis mer


Handler du i budsjettklassen er valget enkelt, for her finner du ikke noen Mac-er i det hele tatt. For 9.990 kroner får du den rimeligste MacBook Air, med 11 tommer skjerm og 128 GB SSD, noe som kan være i minste laget for mange.

Har du derimot 12-15.000 kroner å bruke på datamaskin, kan ofte Mac være et godt alternativ til Windows-PC. Apple har ofte utmerket byggekvalitet og smarte løsninger, men det finnes Windows-PC-er som matcher dem på alle områder.

Og husk: Er du vant til å bruke Windows, vil det alltid være en overgang - der du vil oppleve at noe er enklere og annet er vanskeligere. Smak, behag og ikke minst behov er viktige faktorer å ta hensyn til.

#12: Hva med Chromebook?

BILLIG: En Chromebook får du fra et par tusenlapper og oppover. Vis mer


De siste par årene har det dukket opp en ny kategori bærbare PC-er i Norge, nemlig Chromebooks basert på Googles ChromeOS-operativsystem. Disse er ofte lette og svært rimelig, typisk 2-3.000 kroner, og er ofte svært kjappe til tross for enkel maskinvare.

Husk likevel at disse maskinene må være koblet til Internett for at du skal få full glede av dem.

Grunnen er at nesten alt foregår i nettleseren Google Chrome, da de ikke kjører vanlige programmer, kun nettapplikasjoner. Hvis alt du bruker datamaskinen handler om nettet, kan det likevel godt hende du blir tilfreds med en Chromebook.

Google har også annonsert støtte for Android-apper på Chromebook, noe som vil øke bruksnytten betraktelig.

Les mer om Chromebook her.

#13: Eller kanskje en hybrid?

HELT RUNDT: En hybrid-PC kan enkelt gjøres om til et nettbrett. Vis mer


Nesten alle PC-produsentene har såkalte hybrid-modeller, som er en blanding av nettbrett og bærbar PC. Dette er modeller som med et enkelt håndgrep kan gjøres om til nettbrett, for eksempel ved at skjermen kan vris helt rundt eller kobles fra tastaturet.

Vi har ennå til gode å se den perfekte hybriden, men de blir stadig bedre.

Det du må spørre deg om er om et Windows-basert nettbrett dekker de behovene du har når det gjelder apper. Det er helt på det rene at Apple og Google (Android) har et forsprang på app-fronten, mens de fleste Windows-baserte nettbrett naturligvis har fordelen at de kan kjøre klassiske Windows-programmer.

I år har vi sett noen riktig fine hybrider, som Lenovo Yoga S900 og HP Spectre X360 med OLED-skjerm. Disse er beviser på at det skjer spennende ting innenfor kategorien.

#14: Trenger jeg sikkerhetspakke?

INNEBYGD SIKKERHET: Windows Defender sørger for god beskyttelse mot virus og andre trusler. Vis mer


Windows 10 har meget gode sikkerhetsfunksjoner innebygd i operativsystemet, og Windows Defender oppdaterer seg selv slik at den kan oppdage nye trusler etter hvert som de oppstår.

De fleste nye PC-ene kommer i tillegg med en prøveversjon av en eller annen sikkerhetspakke fra tredjepart, og det er stor sannsynlighet for at PC-leverandøren vil prøve å selge deg et slikt abonnement sammen med PC-en din.

Vår klare oppfatning er imidlertid at den innebygde sikkerheten i Windows - i kombinasjon med sunn fornuft - i praksis vil være mer enn tilstrekkelig for de fleste av oss.

#15: Handle på nett eller fysisk butikk?

NETTHANDEL: Det er enkelt og trygt å handle PC fra sofakroken. Vis mer


Handler du på nett, har du automatisk 14 dagers angrefrist. Mange leverandører opererer med enda bedre frister.

Velger du en etablert leverandør, er du normalt like godt sikret enten du handler på nett eller i en fysisk butikk. Bruk prissammenligningstjenester som for eksempel Prisjakt.no for å finne de beste tilbudene, og velg en leverandør som har fått god omtale og som du stoler på.

Så hvilken PC skal jeg kjøpe?

Dinside tester løpende noen av de mest interessante modellene i markedet. Du finner dem alle på denne siden.

Med jevne mellomrom lager vi i tillegg såkalte PC-oversikter der vi saumfarer tilbudene i markedet. En slik oversikt ble publisert så sent som i august 2016.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med PC-kjøpet!

LES OGSÅ:
Nå kommer PC-ene uten reklameprogrammer
Vi trenger en ny generasjon PC-er