Slik surfer du smartere

Riktig bruk av faner kan spare deg for mye tid. Se hvordan du bruker dem smartest.

Har du begynt å bruke faner ordentlig ennå?

Opera har hatt støtte for det lenge, Firefox har hatt støtte for det lenge, og fra og med versjon 7 har også Internet Explorer (IE) begynt å støtte fanebasert surfing.

(Hvis du fortsatt bruker Internet Explorer versjon 6, kan du laste ned versjon fra Microsofts hjemmesider.)

Fordelene er flere - i stedet for at det kjører 7 instanser av nettleseren i oppgavelinjen (som du også må trykke det igjennom hvis du alt-tabber), er det kun én kjørende instans av nettleseren. Innenfor denne, derimot, ligger de ulike vinduene side om side. I tillegg kan nettleseren huske de åpne fanene til neste gang du starter opp.

Det finnes en del smarte triks for å surfe med faner også, og de skal vi se på i denne artikkelen:

Hurtigtastene

Det første du bør lære deg er hurtigtastene for å åpne og lukke faner, bytte mellom dem, samt merke adressefeltet og søkefeltet. Da slipper du en god del meter med musbevegelse hver dag, og du slipper å bytte like ofte mellom mus og tastatur.

1. Adressefeltet, 2. Søkefeltet, 3. Aktiv fane, 4. Eksmpel på "mouse gesture" som lukker en fane. Vis mer


Åpne en ny fane: Ctrl/eple+T
Lukke en fane: Ctrl/eple+W

I Firefox kan du også angre en lukket fane ved å trykke ctrl+shift+t, mens du i Opera bruker ctrl+alt+z.

Merke adressefeltet:
IE: alt-d
Opera: F8, ctrl/eple+L
Firefox: ctrl/eple+L

Merke søkefeltet:
IE/Opera: Ctrl/eple+E
Firefox: Ctrl/eple+K

Bytte mellom faner:
Firefox/IE: Ctrl/eple+1(2,3,osv)
Alle (windows): Ctrl+tab for å bytte mellom alle

Endre rekkefølgen

Du kan endre rekkefølgen på fanene dine, for eksempel hvis du liker å ha eposten din åpen i fanen til venstre. Du har sikkert skjønt at du kan trykke på det lille krysset hvis du vil lukke en fane også, og du kan høyreklikke for å få opp en fanemeny.

>> Les også: Slik bruker du bokmerker smartere


Her er innholdet noe forskjellig - i Firefox kan du for eksempel sette bokmerke på alle fanene, og i Opera kan du låse en fane slik at du ikke får lukket den ved et uhell. Det er også mulig å lukke alle faner bortsett fra den aktive.

Lasting i ny fane

Kanskje leser du en artikkel her på DinSide der det finnes en lenke til en annen artikkel midt i teksten. Hvis du har lyst til å lese ferdig det du holder på med først, kan du ctrl/eple-klikke på lenka, så åpner den seg i en ny fane. Dersom du klikker med den midterste musknappen, vil siden lastes i bakgrunnen slik at du ikke trenger å bytte fane før du er klar.

Du kan også lukke en fane direkte ved å midtklikke på den - kjekt hvis du har por et vindu åpent som du ikke har lyst til at den som kommer inn i rommet skal se. Alternativet er å høyreklikke på flippen og velge "lukk" eller tilsvarende.

Det er mulig å definere flere flipper som oppstartssider. Hvis du liker å ha en flipp med Google, en med webmailen din og en med dinside, kan du i Firefox skrive adressene i "home page"-feltet separert med tegnet |, altså f.eks. http://www.google.com|https://gmail.google.com|http://www.dinside.no. Da vil du alltid starte med tre flipper (bonustriks, forresten - https foran gmail-URLen gjør at forbindelsen blir kryptert). I Internet Explorer skriver du dem med et linjeskift mellom hver adresse.

I Opera åpner du de aktuelle fanene og velger file->sessions, lagrer sesjonen og huker av at du vil starte med disse sidene hver gang.

>> Les også: Slik er Firefox v3

Bonus i Firefox

Til Firefox finnes det også noen utvidelser som kan være smarte å laste ned:

IETab: Lar deg åpne en fane som Internet Explorer - kjekk hvis du har kompatibilitetsproblemer med enkelte nettsider: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1419

Tab mix plus: Poupulær utvidelse som gir enda mer funksjonalitet knyttet til faner: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1122

ColorfulTabs: Gir farge til hver fane slik at det går raskere å kjenne dem igjen: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1368


I Opera (og i Firefox med f.eks. dette tillegget) kan du også bruke såkalte "mouse gestures" for å navigere, der du for eksempel holder høyre musknapp nede og tegner en "L" for å lukke den aktive fanen.

>> Les også: 11 nettlesere du ikke har hørt om

Har DU noen fanetriks du vil dele med andre? I så fall må du gjerne dele dem i debatten under.