<strong>TRYGT?</strong> Har du bare beskyttet Macen på denne måten er det enkelt for andre å komme seg inn. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TRYGT? Har du bare beskyttet Macen på denne måten er det enkelt for andre å komme seg inn. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Slik sikrer du Mac ordentlig

Lett som en plett å komme seg inn med mindre du gjør noen grep.

De siste årene har stadig flere gått til anskaffelse av en datamaskin fra Apple, som kjører Apples operativsystem, OS X.

Operativsystemet har flere sikkerhetsmekanismer innebygd, men mange har valgt å gå for den enkle løsningen der man har en brukerkonto (eller flere) og tilhørende passord.

Og så lenge man holder dette passordet hemmelig, tenker mange at det i utgangspunktet bør være trygt.

Det er det ikke.

Enkelt å endre

Det er nemlig veldig enkelt å endre dette passordet – uten å kunne passordet fra før.

Ved å starte opp maskinen i såkalt gjenopprettingsmodus, noe man gjør ved å starte maskinen på nytt og holde cmd-r inne helt til eplet vises på skjermen, kan du (eller en inntrenger) bytte passordet til en av de registrerte brukerne og så logge på som vedkommende etterpå.

Dermed er også alle personlige filer tilgjengelig.

Det gjøres ved å starte et terminalvindu og kjøre kommandoen resetpassword. Tidligere var dette et valg i recovery-menyen, men ble fjernet i OS X Lion, som kom i 2011.

BYTT PASSORD: Det er enkelt å bytte passordet på en brukerkonto på Mac. Du trenger ikke en gang å kunne det fra før. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Innebygd kryptering

Har du kjøpt en Mac veldig nylig slik at den kommer med siste versjon av operativsystemet, Yosemite, ble du spurt om du ville aktivere Filevault første gang du satt opp maksinen.

LES MER: Dette er nytt i Yosemite

Dette er Apples krypteringsfunksjon der alt innhold på harddisken blir kryptert og ikke tilgjengelig uten at du taster inn passordet. Funksjonen har vært tilgjengelig lenge, men det er først i siste versjon av OS X at standardvalget er å aktivere den.

KRYPTERING: For å forhindre at andre får tilgang til dine private filer, finnes funksjonen FileVault innebygd i OS X. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Bruker du Filevault, krypteres altså innholdet på maskinen slik at man bruke passordet for å få tilgang til filene. Da hjelper det lite med teknikken i forrige punkt, siden inntrengeren ikke får tilgang til harddisken.

Det går heller ikke an å ta ut disken og se innholdet på en annen maskin, siden innholdet vil være uleselig.

LES OGSÅ: Slik bytter du harddisk til SSD

Som en ekstra sikkerhet kan du få en ekstra gjenopprettingsnøkkel som du kan gjemme et lurt sted i tilfelle du glemmer passordet. Denne kan du også dele med Apple om du vil, slik at du kan få den tilbake fra dem om du en dag skulle sitte med jernteppe.

Slik aktiverer du FileVault

For å sjekke om du bruker Filevault og eventuelt aktivere funksjonen, kan du gå til systemvalg, sikkerhet og personvern og FileVault.

Merk at det brått kan ta en god stund å aktivere funksjonen dersom du har mye lagret på maskinen, så gjør det i så fall på et tidspunkt der du har noen timer å avse.

Men – en inntrenger kan fortsatt starte opp i recovery-modus og slette alt innhold på maskinen for deretter å starte med blanke ark, men da altså uten å få tilgang til dine filer (som slettes).

Fastvare-passord

EKSTRA SIKKERHET: Her kan du sette et passord som kreves for å starte opp i gjenopprettingsmodus. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Vil du forhindre andre i å starte maskinen i gjenopprettingsmodus, trenger du et passord også her. Dette kan du gjøre ved å starte maskinen i denne modusen (hold inne cmd-r når du slår den på) og velge «firmwarepassordverktøy» fra verktøy-menyen.

Her angir du et passord, som så kreves for å starte gjenopprettingsmodus. Merk at du ikke vil trenge å oppgi dette passordet til vanlig; kun når du vil starte i denne modusen.

Oppsummert

Du kan selvsagt ikke forhindre at maskinen din blir stjålet, men du kan forhindre at uvedkommende får tilgang til filene dine. Det gjør du ved å aktivere FileVault, som krypterer alt innholdet på maskinen.

Vil du i tillegg forhindre at noen kan stjele maskinen din og ta den i bruk (med en blank installasjon) eller starte opp fra en annen stasjon, legger du inn et firmware-passord som da er påkrevd for å gjøre slike endringer.

SELGE MAC? Slik klargjør du den for salg