<b>ATTRAKTIV:</b> Har du en Mac liggende som du ikke bruker? Da er det greit å vite at den sannsynligvis er svært lettsolgt. Men husk å renske den før du legger den ut for salg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ATTRAKTIV: Har du en Mac liggende som du ikke bruker? Da er det greit å vite at den sannsynligvis er svært lettsolgt. Men husk å renske den før du legger den ut for salg. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅSVis mer

Slik gjør du Mac-en din klar for videresalg

Her er listen over ting du må huske på å gjøre først.

De er kanskje dyre i innkjøp, men det er ingen tvil om at Apple-produktene er svært populære på bruktmarkedet.

Det gjelder i høyeste grad MacBook Air og Pro, og hvis du har en slik liggende som du ikke bruker, er sjansene store for at du vil få en fin pris for den på Finn.no.

Må tas grep først

Men en Mac er kanskje enda mer personlig enn en Windows-PC, så før du legger den ut for salg, er det en del ting du bør gjøre. Denne guiden viser hvordan du kan renske maskinen for alle personlige spor, slik at den nye eieren starter med blanke ark.

Prosessen innbefatter en total reinstallasjon av operativsystemet, men frykt ikke - så lenge du følger trinnene i denne guiden, er det ikke spesielt vanskelig.

LES OGSÅ: MacBook Air eller MacBook Pro? Hva skal du velge

1. Sikkerhetskopier dataene dine

Bruk en ekstern harddisk og kopier ut alle dokumenter, filmer, bilder, musikk og andre filer du ønsker å ta vare på. Du kan bruke Finder og kopiere ut manuelt, eller for eksempel bruke den innebygde Time Machine-funksjonen i OS X, som er beskrevet her. Bruker du den metoden, kan du enkelt gjenopprette filene til en ny Mac senere.

TIDSMASKIN: Time Machine er et ypperlig verktøy å bruke før du selger datamaskinen. Det ligger allerede installert på Mac-en din. Vis mer


2. Fjern eventuell autorisering av datamaskinen

Vis mer


Bøker, apper, filmer og musikk du kjøper gjennom iTunes, kan synkroniseres på inntil fem datamaskiner. Siden du ikke lenger skal bruke denne Mac-en, bør du fjerne eventuell autorisering, og dermed gi rom for en ny maskin. En slik deautoriseringen er enkel: Du starter iTunes, og velger Butikk og Fjern autorisering av denne maskinen.

3. Fjern maskinen fra iCloud

Vis mer


Nettskyløsningen iCloud (Drive) sørger blant annet for å synkronisere brukerfiler, epost, kontakter, kalendere og notater på tvers av Apple-enhetene dine, samt å lagre disse på nett. Funksjonen Finn Mac er også knyttet til iCloud. Hvis du vil ha en lokal kopi av disse dataene, kan du følge instruksene som er beskrevet her. Deretter trykker du på Apple-ikonet øverst til venstre, velger Systemvalg, og fjerner haken for Finn Mac. Når du har gjort dette, trykker du Logg av nede til venstre. På alle spørsmål om du vil fjerne iCloud-data fra denne Mac-en, kan du svare ja. Dataene vil fortsatt ligge i nettskyen og på andre Apple-enheter du måtte ha, som er koblet mot samme iCloud-konto.

4. Logg av iMessage

Vis mer


Hvis du har en nyere versjon av OS X, bruker du muligens meldingstjenesten iMessage. Start programmet Meldinger, og fra menyen velger du Meldinger > Valg. Merk iMessage-kontoen din i boksen som dukker opp, og trykk på Logg av. Dermed vil ikke iMessage-serverne prøve å sende meldinger til denne Mac-en mer.

Siste trinn: 5. Reinstallasjon

Når du har fullført alle stegene over, er det på tide å gå gjennom dem én gang til. Sørg for at du har fått med deg alle sammen, for neste trinn innebærer at alle brukerfiler og brukerdata viskes bort, og maskinen gjenopprettes til den tilstanden den var i da du kjøpte den. Du trenger ikke å ha tilgang til et fysisk installasjonsmedium for å gjøre dette, da Mac-en din inneholder en innebygd gjenopprettingsdisk. Det er imidlertid påkrevd at maskinen er tilkoblet internett før en slik gjenoppretting kan fullføres. Det er dessuten ganske store datamengder som skal lastes ned, så sørg for at du har en rask bredbåndstilknytning.

Oppskriften under gjelder for OS X Yosemite og Mavericks. Hvis din Mac har OS X Mountain Lion eller OS X Lion, finner du oppskrifter hos Apple ved å trykke på lenkene.

a) Sørg for at du har koblet Mac-en til nettstrøm, og at den har tilgang til internett, enten via kabel eller trådløst (ha passordet tilgjengelig for sistnevnte).
b) Start Mac-en din på nytt, mens du holder inne Kommando (tasten merket cmd) +R på tastaturet:

Vis mer


c) Fra menyen som dukker opp velger du Diskverktøy og Fortsett
d) Merk disken i listen til venstre, normalt heter den Macintosh HD

Vis mer


e) Trykk på arkfanen Slett, og Sikkerhetsvalg...
f) For å forsikre at slettede data ikke kan gjenopprettes, skyver du bryteren minst ett hakk til høyre og trykker OK:

Vis mer


g) Trykk Slett... og bekreft at du vil slette partisjonen.
h) Avslutt Diskverktøy fra menyen: Diskverktøy > Avslutt Diskverktøy.
i) Fra menyen velger du nå Installer OS X på nytt.
j) Følg veiviseren, logg på med din Apple-ID, og straks vil Mac-en starte å laste ned installasjonsfilene:

Vis mer


k) Når filene er lastet ned, starter installasjonen av OS X automatisk. Maskinen vil starte på nytt flere ganger under prosessen.

Les også: Denne Mac-en har utrolig høy skjermoppløsning

Som ny

Når prosessen er ferdig (den tar normalt minst 20-30 minutter), starter maskinen på nytt. Du vil nå bli møtt av en veiviser som er lik den du møtte første gang du startet Mac-en din, men denne er nå forbeholdt den nye eieren. Derfor må du nå skru av Mac-en ved å trykke Kommando-tasten + Q. Neste gang maskinen startes, starter veiviseren igjen, slik at den nye eieren kan knytte den til sin Apple-bruker:

Vis mer


Lykke til!

LES OGSÅ
Samleside: Mac
Huske å gjøre dette før du kaster/selger/gir bort PC-en din
Slik velger du riktig PC