Sikkerhetskopiere iPhone-bilder med iCloud

Slik fungerer iClouds bildebibliotek

Noe du lurte på? Her finner du svarene.

Å miste telefonen eller få den frastjålet er en svært kjedelig affære. Ikke bare fordi det kan koste dyrt å skaffe en ny, men fordi de fleste har mye personlig innhold lagret på telefonen.

Særlig er mange opptatte spesielt av bildene, og nettopp derfor er det viktig å ha en sikkerhetskopi av dem. Da kan du ha skuldrene litt lavere om telefonen plutselig skulle være borte.

Tidligere har vi skrevet om hvordan du kan bruke Googles bildetjeneste, Google Foto, til den slags, men for iPhone-brukere kan også Apples egen iCloud-tjeneste være et godt alternativ.

Hvordan fungerer iCloud?

iCloud er Apples nettlagringstjeneste som er godt integrert i selskapets produkter, enten det dreier seg om iPhone, iPad, Mac eller Apple TV. Ja, faktisk kan du få tilgang fra en Windows-maskin også.

Tjenesten tilbyr full sikkerhetskopiering av bilder og annet brukerinnhold, og ved å koble flere enheter til den samme iCloud-kontoen kan dette innholdet synkroniseres på tvers av enhetene dine. For eksempel slik at bilder du har tatt med telefonen automatisk dukker opp i Bilder-appen på Mac, eller kan sees via en Apple TV.

Dersom du velger å sikkerhetskopiere alt innhold på telefonen, vil det være mulig å hente tilbake alt innholdet på en ny iPhone, slik at du kjapt kan være oppe og kjøre med de samme dataene, appene, meldingene, bildene og så videre.

Hvor mye koster det?

Mens Google Foto tilbyr ubegrenset gratis lagringsplass for bilder og videoer (vel å merke med 16Mp/1080p som maks oppløsning), får du kun begrenset lagringsplass uten å betale hos Apple.

Nærmere bestemt følger 5 GB lagringsplass med på kjøpet. Du kan oppgradere dette til 50 GB ved å betale ti kroner i måneden, eller 200 GB ved å betale 29 kroner per måned. For en hundrelapp får du 1 TB lagringsplass, og også 2 TB er mulig; da for 199 kroner.

Slik ser Apples iCloud-priser ut per mars 2017. Vis mer

Her kan du uansett starte med den rimeligste pakken og oppgradere underveis om du trenger mer lagringsplass. 5 GB tilsvarer for øvrig cirka 2.000 bilder, eller 40 minutter med video i full HD-oppløsning.

Men merk altså at tjenesten kan ta sikkerhetskopi av mer enn bilder og video dersom du vil, og at du i så fall vil få plass til færre bilder og videoer.

Hvordan kommer jeg i gang?

Om du har takket nei til Apples iCloud-tilbud eller er usikker på om du har aktivert det, kan du når som helst aktivere det ved å gå til innstillinger, iCloud. I den (i skrivende stund) kommende iOS 10.3 oppdateringen, finner du valget helt på toppen.

Via iCloud-menyen kan du velge hvilket innhold du vil sikkerhetskopiere. Ved å trykke inn på lagringsplassen øverst, kan du administrere det mer i detalj. Vis mer

Der logger du på med Apple ID-en din, altså den samme som du bruker når du skal kjøpe apper eller lignende.

Fra iCloud-siden kan du selv administrere hvordan lagringsplassen brukes. Du kan for eksempel velge å bruke iCloud kun til bilder, eller bruke det til å ta sikkerhetskopi av alt innhold på telefonen, inkludert meldinger, kontakter, e-post og annen appdata.

Om du vil kan du også detaljstyre hvilke appers data du vil ha en løpende sikkerhetskopi av. Dette gjør du via valget administrér lagring. Herfra kan du også oppgradere iCloud-lagringsplassen som omtalt over.

På iOS-enheter utføres for øvrig sikkerhetskopieringen når telefonen er låst, koblet til strøm og til WiFi.

Kan jeg slette bildene på telefonen når de ligger i iCloud?

Om du har en 16 eller 32 GB-iPhone, kunne det ha vært smart å slette unna bilder på telefonen når de allikevel er sikkerhetskopiert til iCloud.

Men det er faktisk ikke mulig. Velger du å slette et bilde på telefonen, sletter du det også på iCloud, og dermed fra alle andre enheter.*

Her er Google Foto kjekkere, som lar deg slette bilder på telefonen, men allikevel bevare dem i nettskyen slik at du enkelt kan se og laste dem med igjen senere.

Apple tilbyr heldigvis en mellomting, og det er at du kan ha bilder med lavere oppløsning på telefonen, slik at du fortsatt kan bla i dem, men da uten mulighet til å zoome inn for å studere detaljene.

Du får ikke detaljstyrt det, men om du går til innstillinger, iCloud, bilder, kan du huke av «Optimaliser iPhone-lagring».

Velger du optimaliser iPhone-lagring, kan du spare plass på telefonen ved ikke å ha bildene lagret der i full størrelse. Vis mer

Da vil telefonen automatisk bytte ut sikkerhetskopierte bilder på telefonen med lavtoppløselige varianter når du begynner å gå tom for plass.

Dersom du vil studere et bilde nærmere, sende det via e-post eller lignende, hentes originalen ned fra iCloud slik at du får det i full oppløsning, hvilket selvsagt fordrer at du har nettilgang.

*Oppdatert 22. mars:
En leser har også tipset oss om at du kan slå på iCloud bildedeling, opprette et album som du deler med deg selv og så laste opp bilder dit. Da kan de etterpå slettes fra telefonen, men ligger fortsatt i det delte iCloud-albumet.

Hva er «min bildestrøm»?

I den samme menyen kan du velge om du vil slå på «min bildestrøm».

Dette kan du anse som en midlertidig nettlagringsplass for bildene du tar, og som kan synkroniseres på tvers av enhetene du har koblet til iCloud. Merk at denne tjenesten kun gjelder bilder, og ikke video.

Funksjonen tar vare på inntil 1.000 bilder og sletter dem når de er 30 dager gamle. Disse teller imidlertid ikke mot lagringsplassen og kommer da på toppen av iCloud-lagringen.

PÅ MAC: Dersom du aktiverer Min bildestrøm i Bilder-appen på en Mac, vil bilder du tar med iPhone automatisk dukke opp i Bilder-appen kort tid etter at de ble tatt. Vis mer

Hensikten er at du kjapt kan få tilgang til bilder på en annen enhet enn den bildet kom fra i utgangspunktet. Om du for eksempel overfører bilder fra et speilreflekskamera og til Bilder-appen på en Mac, vil de raskt dukke opp i Min bildestrøm på telefonen også, med redusert oppløsning.

Om du vil lagre dem på telefonen (og eventuelt i iCloud) er du nødt til aktivt å lagre bildet, siden Min bildestrøm bare er en midlertidig lagringsplass der bildene forsvinner etter hvert. Da merker du bildene du vil lagre, trykker på dele-knappen og velger arkiver bilder.

Bilder lastes opp til min bildestrøm så fort enheten er koblet til WiFi. Her er det altså ikke nødvendig med strømkabel.

Mer informasjon om bildestrømfunksjonen finner du hos Apple.

Hvor finner jeg bildene som er lagret i iCloud?

Ved siden av tilgang til bildene fra en iOS-enhet (iPhone, iPad), kan du også utforske bildene dine fra andre enheter:

Ved å peke nettleseren til iCloud.com, kan du se på, organisere og laste ned iCloud-bildene på maskinen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
  • På en Apple TV via Bilder-appen, som du finner som et ikon på hjemskjermen
  • På en Mac via Bilder-appen (tidligere iPhoto). Dette fordrer at du aktiverer iCloud Bildebibliotek (Bilder, valg, iCloud). Da blir bildene synkronisert til og fra Mac-en, og du kan selv velge om de skal lastes ned i full eller redusert størrelse. Her kan du også aktivere Min Bildestrøm-funksjonen som omtalt over.
  • På en Windows-PC om du laster ned iCloud for Windows. Her kan også synkroniseringen gå begge veier, slik at bilder fra PC-en lastes opp til iCloud. Du kan også sette opp automatisk lagring av bildestrøm-bildene til en mappe på harddisken.
  • Fra en nettleser dersom du åpner icloud.com, logger på med Apple ID-en din og trykker på bilder. Da kan du bla i bilder, sortere dem i album, laste dem ned og så videre.

Vil du dele bildene med andre? Da kan denne artikkelen være til god hjelp: