MYE RART: Går du tilbake i aktivitetsloggen på Facebook finner du mange rare innlegg. Blant annet innlegg man skulle tro var skrevet som private meldinger.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press
MYE RART: Går du tilbake i aktivitetsloggen på Facebook finner du mange rare innlegg. Blant annet innlegg man skulle tro var skrevet som private meldinger. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over PressVis mer

Slik fjerner du "private meldinger" på Facebooks tidslinje

Nei, det er ikke en feil. Men det kan likevel være plagende, og det har en løsning.

Da Facebook rullet ut det nye profildesignet Tidslinje ble det paniske tilstander i Norge. "Nå viser Facebook alt!" skrek avisene, og Facebook-brukerne lot seg villig skremme.

Selv mente DinSide at man hadde lite å bekymre seg over, og seg selv å skylde på om det ble ubehagelig, da den eneste endringen var at ting ble lettere å finne. Tidslinjen viste ikke noe annet enn det som alltid har ligget lagret hos amerikanerne.

Les kommentaren: – Skjerp deg, eller kom deg ut av Facebook!

Nå skriker avisene og brukerne igjen. Mange mener nemlig at en ny feil hos Facebook gjør at tidligere private meldinger nå ligger ute på folks tidslinjer. DinSides tips-boks fylles opp av bekymrede nordmenn som lurer på hva i alle dager som foregår. Men Facebook blånekter, og mener folk misforstår: Ifølge dem er de "private meldingene" bare vegginnlegg man frivillig har skrevet i full åpenhet på hverandres profiler.

Og det tror vi Facebook har helt rett i.

Man kommuniserte nemlig på en helt annen måte i Facebooks barndom. Man snakket sammen på "veggene" til hverandre, det vi i dag kaller tidslinjen, og disse samtalene gikk fra vegg til vegg da man ikke kunne kommentere hverandres innlegg. Og man hadde på langt nær så bevisst forhold til hvem som kunne se hva på den tiden. Det har vi i dag, som først førte til bråket rundt tidslinjen, og nå bråket rundt den angivelige Facebook-feilen.

Uansett om det dreier seg om en feil eller ikke, er det åpenbart at mange opplever det som ubehagelig. Og da kan det være greit å minne om at du kan rydde opp om du ønsker.

BEGRENS TILGANG: Du kan forsikre deg om at alt du har gjort på Facebook kun sees av vennene dine. Men det fjerner ikke innleggene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Begrens tilgang

Det finnes en hel haug av metoder for å rydde opp på tidslinjen sin.

Og én metode som ofte gjentas er funksjonen "begrens publikummet for tidligere innlegg":

  1. Trykk på pilen ved siden av navnet ditt øverst til høyre på Facebook.
  2. Velg "Personverninnstillinger" og trykk på "Administrer synligheten av tidligere innlegg".
  3. Trykk på "Begrens eldre tillegg" og funksjonen gjør jobben.
Men dette er langt fra nok for å faktisk skjule gamle innlegg på profilen din. Det eneste funksjonen gjør, er å sette personverninnstillingene til innleggene til "venner". Det vil si at de ikke er synlige for offentligheten eller dine venners venner.

Greit nok det, og absolutt verdt å gjøre, men de fleste har uansett denne innstillingen på gamle innlegg. Og det fjerner dem ikke fra veggen din, da alle vennene dine kan fortsatt se dem.

Slik skriver du "♥" og andre morsomme tegn på Facebook

AKTIVITETSLOGGEN: Trykker du her kan du få opp alt du noen sinne har gjort på Facebook. Mye av det kan overraske deg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
FULL OVERSIKT: Når du åpner aktivitetsloggen kan du endre hva du vil, fra når du vil. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer



Fjern innlegg

For å fjerne innlegg du opplever som personlige, må du gå langt mer detaljert til verks. Det finnes nemlig ingen Facebook-funksjon for å slette hele tidslinjen din.

Det finnes som sagt mange måter, men dette synes vi er den beste:

  1. Gå inn på tidslinjen din og trykk på knappen "Aktivitetslogg" til høyre for navnet ditt. Her får du oversikt over absolutt alt du noen sinne har gjort på Facebook, inkludert hva du har skrevet på andres profiler, og hva folk har skrevet på din.
  2. Du kan gå til et valgfritt år ved å bruke listen til høyre, og så rulle deg gjennom hele årets aktivitet. Om du kun vil se innlegg fra deg og venne dine, kan du trykke på knappen hvor det står "Alt" og velge "Innlegg fra andre" eller "Dine innlegg".
  3. Finner du et innlegg du finner for personlig til å ha på tidslinjen din, trykker du på rundingen til høyre for innlegget, og velger enten "Skjul fra tidslinjen" eller "Slett...". Om du skjuler det fra tidslinjen vil du kun se innlegget i aktivitetsloggen, og denne loggen er det bare du som kan se. Om du ikke vil se innlegget selv heller, velger du å slette det.
Dette kan være mye jobb, men også en ganske morsom jobb. Du finner for eksempel ut av: Hva var det aller første du skrev på Facebook? Hvem var din aller første Facebook-venn? Og hvor mange dårlige "is"-spøker fant du på?

Merk deg forøvrig at det ikke hjelper å skjule boksen med "XXX venner skrev på tidslinjen til XXX". Innleggene vil fortsatt vises nedover tidslinjen; det er bare boksen som forsvinner.

GJØR EN SJEKK: Ved å søke etter ord i innleggene dine på veggen din inne i meldinger, kan du se om det faktisk er meldinger eller innlegg som ligger på tidslinjen din. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Sjekk om feil

Når man går gjennom gamle innlegg ser man raskt at det man nå gjerne sender som private meldinger, før var noe man delte med Gud og hvermann.

Men om du likevel ikke er overbevist om at Facebook ikke har lagt dine private meldinger ut på tidslinjen din, kan du gjøre en rask test:

  1. Kopier det mest unike ordet i innlegget du mener egentlig er en privat melding.
  2. Gå inn i meldinger, lim den inn i søkefeltet og gjør et søk.
  3. Se om det dukker opp en melding med det samme innholdet som innlegget på tidslinjen din.
Om svaret blir nei, har ikke Facebook gjort noe galt. Og alle testene vi har gjort i redaksjonen tyder på at så er tilfelle.

Ikke gå i fella – dette skjer om du trykker på rumpevideoer på Facebook