<B>PASS PÅ: </b>Ikke alle lenker som blir delt på Facebook deles med vilje. Og følger du dem, kan du selv bli en av dem som deler den.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PASS PÅ: Ikke alle lenker som blir delt på Facebook deles med vilje. Og følger du dem, kan du selv bli en av dem som deler den. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Skjult Facebook-deleknapp lurte Dinside trill rundt

Slik unngår du å gå bli et offer for «klikk-kapring».

«She pours two bottles of Coca-Cola over her head, the result? A perfect look!»

Facebook-innlegget, med bilde av ei dame som vasker håret med Cola, var delt av en kollega. Snodig, da dette ikke er vanlig kost fra henne. Men vi klikket likevel.

«Are you human? Click 1, 2, 3, 4, 5 to ensure you are a human and not a bot» sa nettsiden vi havnet på.

Snodig, da «captcha»-tester ikke er vanlig kost når man bare vil lese en artikkel. Men vi klikket likevel.

«Ole Petter Baugerød Stokke har delt en lenke» stod det på profilen vår like etterpå.

Snodig, for det hadde vi aldri ønsket. Og nå hadde jommen kameraten vår, en webutvikler attpåtil, også trykket – og delt. Da kjente vi selvfølgelig igjen svindelen vi har advart om så mange ganger før, men som stadig tar nye former.

LES OGSÅ: Derfor liker vennene dine falske Facebook-videoer

SKJULT: Den blå firkanten viser hvor Facebooks delefunksjon er skjult inne i kildekoden, og dermed også på nettsida. Knapp nummer 3 er altså en deleknapp, i forkledning. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Slik fungerer svindelen

Å få delt artikler på Facebook er den hellige gral for alt fra nettsider som Dinside, til svindlere som vil dele potensielt skadelig innhold. Sistnevnte jukser seg til slik deling ved å ha skjulte deleknapper på nettsidene sine.

Det fungerer slik:

  1. Noen som allerede har blitt lurt deler artikkelen uten å vite det. Den dukker opp i din nyhetsstrøm, og du klikker.
  2. Du blir sendt til en nettside hvor du må trykke på ett eller annet for å få sett innholdet. Vi har sett eksempler på videoer hvor du må trykke på en falsk spillknapp, eller som i vårt eksempel: En falsk «captcha»-test hvor du må trykke på tall i rekkefølge.
  3. I kildekoden til nettsida er det skjult en dele- eller like-knapp inne i de tilsynelatende uskyldige knappene. Klikker du på knappen, klikker du derfor i realiteten på «del» eller «lik». I vårt eksempel skjulte deleknappen seg i den tredje «captcha»-knappen.
  4. Gjør du som nettsida ber deg om, deler du saken selv uten å vite det, og er offer for det som ofte kalles «clickjacking». Nestemann er dermed på punkt 1 igjen, og sida sprer seg videre som et virus.
LES OGSÅ: Hjelp, jeg har gitt Facebook alle telefonkontaktene mine!

AVSLØRT AV INKOGNITO: Her kjører vi nettsida i et inkognitovindu, hvor vi ikke er automatisk logget inn på Facebook. Innloggingsskjermen dukker derfor opp når vi trykker på knapp nummer tre, noe den ikke gjorde når vi kjørte nettsida i et vanlig vindu. Noe delevindu kommer aldri opp, slik det egentlig skal før ting deles på Facebook. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Slik unngår du Facebook-spam-en

Det høres kanskje ut som grei skuring å holde seg unna slike sider. Men to stykk lurte Dinside-journalister, og ikke minst alle lenkene i folks Facebook-strømmer hver eneste dag, bekrefter dessverre at alle kan la seg lure.

Vi skulle selv ha fulgt disse rådene:

  • Å skille falskt innhold fra ekte er ikke like enkelt i våre dager, da så og si alle nettaviser fra tid til annen kjører «Du vil aldri tro...»-saker. Men det er fortsatt slik at svindellenkene ofte kan identifiseres på nysgjerrighetspirrende titler, og ting som er for godt til å være sant.
  • Blir du bedt om å gjøre noe snodig etter å ha fulgt lenka, bør du skygge banen. For eksempel «trykk her og her for å bevise at du er et menneske» eller en rar videospiller.
  • Vil du sjekke nettsida uten å være redd for svindel, kan du åpne den i et privat inkognito-vindu. I Chrome kan du høyreklikke og velge «Åpne linken i inkognitovindu». Da får ikke nettsida kontakt med Facebook-kontoen din, med mindre du selv skriver inn brukernavn og passord.
LES OGSÅ: Hva skjer når du «kommer borti» like-knappen?

SLETT, RETT OG SLETT: Har du delt noe uten å mene det er det første å fremst sletting det handler om. Du finner menyen ved å trykke på den grå pila i hjørnet av innlegget ditt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Når du blir lurt

Har du gått på en slik svindel, er den relativt grei å komme seg ut av.

Det eneste du gjøre, er å fjerne lenka fra tidslinja di:

  1. Gå inn på Facebook-profilen din og finn innlegget.
  2. Trykk på pila i høyre hjørne av innlegget og velg «Slett».
  3. Ser du, eller mistenker du at, flere har gått på svindelen, er det fint å si fra til dem. Eller skriv et innlegg, hvor du for eksempel deler denne artikkelen (jada, vi liker delinger vi også).
Etter all sannsynlighet har ikke profilen din «blitt hacka» om du har gått på en slik smell. Derfor skal det heller ikke ha noe for seg å bytte passord. Når du deler nettsider får ikke nettsida tilgang på brukernavnet og passordet ditt; du er allerede logget inn når delingen skjer.

LES OGSÅ: Derfor skal du ikke takke ja til alle venneforespørsler på Facebook