HEMMELIG: Ved å dele selektivt på Facebook kan du holde hemmeligheter for familien eller kollegaene dine. Om det skulle være noe mål her i livet.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HEMMELIG: Ved å dele selektivt på Facebook kan du holde hemmeligheter for familien eller kollegaene dine. Om det skulle være noe mål her i livet. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Skjul hemmelighetene på Facebook

Alt trenger ikke deles med alle. Slik gjør du det.

Det rulles ut stadig flere nyheter på Facebook, noen av dem bedre enn andre.

Ikke fullt så bra: Fjerner "Siste nytt"-knappen

Ble bedre etterhvert: Lettere å chatte

En god nyhet, bokstavelig talt, er den forbedrede kontrollen over hvem som kan se hva.

- Dere har sagt at "hvem kan se dette?" bør bli klarere på Facebook. Derfor har vi gjort noen endringer for å gjøre dette mer visuelt og rett frem, skriver Chris Cox på Facebooks Facebook-side.

Det er en god huskeregel på internett at du ikke skal dele noe moren din ikke burde sett. Men det kan være greit å kontrollere hvem som kan se hva uansett. Her er noe av det du kan bruke nyhetene til.

Hvem skal se dine statusoppdateringer?

STYR OPPDATERINGENE: Skal alle, noen eller ingen få se hva du skriver? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Nå trenger ikke alle å se dine små oppdateringer ala "For et vær!". Vil du dele noe litt mer pikant, som at familieselskaper ikke alltid er din favorittsyssel, kan du nå velge å dele dette med alle unntatt din familie.

Når du begynner å skrive en statusoppdatering, vil du se en meny til venstre for "Publiser"-knappen. Her kan du velge "Skreddersydd" for å få maks kontroll. Du kan velge hvem som skal se oppdateringen, eller hvem som ikke skal se den. Dette gjøres ved å skrive inn ett og ett navn, eller ved å velge en vennegruppe ved å skrive inn gruppenavnet.

Slik får du den gamle Facebook-chatten tilbake

Vennegrupper lager du ved å velge "Venner" under profilbildet ditt, trykke "Rediger venner" øverst til venstre og så "Opprett en venneliste". Skriv inn et navn på vennelisten, for eksempel "Familie", og velg hvilke venner du vil legge til gruppen.

Neste gang du skriver noe om familieselskapene dine kan du dermed velge å ikke dele dette med familien din. Eventuelt bare vise dette for familien.

Merk at dette valget blir stående for alle fremtidige poster helt til du endrer det tilbake til for eksempel "Venner", som er standarden vi kjenner fra før.

Merk også at du kanskje bør holde deg unna "Offentlig". Da kan alle på Facebook lese oppdateringen din. Andre kan nemlig se en offentlig versjon av veggen din, tross i at dere ikke er venner. Velger du "Offentlig" på innleggene dine dukker de opp på denne veggen. Holder du deg unna dette valget, er den tom. Oppdateringene vil også dukke opp for dem som abonnerer på deg.

Mer om det her: Dette gjør den nye Abonner-knappen på Facebook

Hvordan skal profilen din se ut?

STYR PROFILEN: Skal alle, noen eller ingen få se hvor du bor? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Folk trenger ikke være vennen din, eller medlem av Facebook for den saks skyld, for å se profilen din. Det som dermed er viktig er hva de ser. Du ønsker ikke nødvendigvis at en potensiell fremtidig arbeidsgiver skal se alle bildene dine, mens du gjerne vil at hun skal få se arbeidserfaringen din.

Ved å gå inn på "Rediger profil" øverst til høyre på profilen din, får du nøyaktig den samme kontrollen som vi omtalte over. Hver oppføring, alt fra "Nåværende bosted" til "Sivilstatus", har en knapp ved siden av seg hvor du kan styre hvem som får se det. Synes du det er greit at alle på internett får se hvor du bor kan du velge "Public" på denne, mens du kanskje vil sette "Venner" på fødselsdatoen din. Du kan også velge at spesifikke venner ikke får se bestemte ting, for å for eksempel skjule sivil status for din misunnelige eks.

Slik får du listen som skal avsløre dine beste Facebook-venner

For å sjekke at alt er i orden kan du velge "Vis som" på profilsiden din. Her kan du se hvordan profilen ser ut for de som ikke er vennene dine, eller hvordan den ser ut for bestemte venner.

Hvem skal se bildene dine?

STYR BILDENE: Skal alle, noen eller ingen få se albumet ditt? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Har du bilder fra en fest som i og for seg er stuerene nok, men kanskje litt på kanten for indremisjonsfamilien din, kan du nå velge å skjule albumet for kun dem.

Velg "Bilder" under profilbildet ditt og "Se alle: Bilder". Du vil gjenkjenne ikonene fra tipsene over ved siden av hvert enkelt album. Velg på samme måte som i sted hvem som skal se eller ikke se albumet. Av en eller annen grunn fungerer ikke dette på "Mobilopplastninger" og "Veggbilder". Her må man endre dette på hvert enkelt bildet, som gjøres ved å åpne bildet og gjøre et valg ved siden av "Del med:" nederst til høyre.

Slik laster du ned hele Facebook-album lynraskt i full kvalitet

Et annet potensielt problem er å bli tag-et i bilder du ikke finner flatterende. Også her er det ordnet opp.

Ved å gå inn på "Brukerkonto"-menyen øverst til høyre og velge "Personverninnstillinger" kan du selv bestemme hvordan dette skal foregå. Ved å trykke "Rediger innstillinger" ved siden av "Slik fungerer tagging" har du nå nye valg. Den norske oversettelsen på denne funksjonen er noe spesiell, men ved å aktivere"Gjennomgang av profil (...)" må du selv godkjenne en tag før bildet eller statusoppdateringen vises på profilen din. Ved å aktivere "Gjennomgang av tagger (...)" blir ikke tag-en lagt til bildet eller innlegget i det hele tatt før du har godkjent den.

Har du oppdaget flere Facebook-nyheter som gleder eller irriterer? Del med deg under artikkelen!