Når du oppdaterer Facebook, kan du selv velge hvem av vennene dine som skal få se det.
Når du oppdaterer Facebook, kan du selv velge hvem av vennene dine som skal få se det.Vis mer

Skjul Facebook-oppdateringene for enkelte

Ikke alle trenger å få se det når du poster noe på Facebook.

"Venner" er blitt et relativt utvidet begrep etter inntogene av sosiale medier; deriblant også Facebook.

Mange har flere hundre venner som man ikke nødvenigvis omgås så mye med i hverdagen, og det er også blitt populært å legge til alle på jobben, alle naboer...ja, til og med folk man aldri har møtt.

Imidlertid er det kanskje ikke alltid du vil at alle du kjenner på Facebook skal motta hver eneste oppdatering. Meldingen om de bråkete naboene trenger ikke å vises for resten av nabolaget, at du har søkt jobb faller kanskje ikke i god jord hos sjefen din og festbildene fra lørdag trenger ikke nødvendigvis mor og far få se.

Heldigvis lar Facebook deg detaljstyre dette. Du kan skjule elementer fra én person, fra flere, fra alle bortsett fra enkelte og så videre.

TEMASIDE:

Facebook

Kjekt med vennelister

Et kjekt verktøy i så måte er muligheten for å sortere Facebookvennene dine i lister. Dette finner du på vennesiden:

Vis mer


Øverst til høyre kan du opprette en venneliste ved å gi den et navn og deretter legge til vennene som skal med i denne listen. Eksempler er "jobben", "familien", "naboene", "klassekamerater fra ungdomsskolen", "gutta boys" e.l.

Du kan også bla nedover i vennelista og knytte hver venn til en liste, men de kan kun tilhøre én liste.

Merk at lister er noe annet enn grupper. Du kan opprette en gruppe (lenke i venstre marg på Facebook) for å samle en håndfull av vennene dine slik at alle oppdateringer innenfor denne gruppa ikke kan leses av noen andre, og der du eventuelt kan velge at gruppa er skjult slik at ingen en gang får se hvem som er med i den.

Slik gjør du

Når du så skal skjelle ut sjefen din på Facebook og skjule dette utbruddet for dine kolleger, gjør du det slik:

Vis mer


Trykk først på hengelåsikonet og velg deretter tilpass ...

Vis mer


Deretter kan du angi at alle Facebook-vennene som tilhører "jobben"-lista ikke skal få se statusoppdateringen (du må selvsagt passe på at du har vært møysommelig når du har lagt til kolleger i denne lista). Den vil nå ikke dukke opp i deres nyhetsstrøm.

Det samme konseptet kan du gjøre om du deler lenker, bilder e.l. Det er også mulig å angi enkeltpersoner i disse feltene, dersom du f.eks. har lyst til å invitere alle vennene dine til overraskelsesfest, bortsett fra bursdagsbarnet, eller om du kun har lyst til å dele bildene fra konfirmasjonen med resten av familien.