Vis mer

Så enkelt bygger du PC-en din selv

Byggesettet vårt kostet 5540 kroner, og inkluderte både SSD, Blu-ray-brenner og siste generasjon Intel-prosessor. Slik bygde vi maskinen.

Helt siden starten i 1998 har vi i dataredaksjonen bygd PC-ene våre selv. Det har ikke alltid vært den enkleste løsningen, men det har vært moro - og nyttig å ha full kontroll på både maskin- og programvare. Dessuten er det sjelden vi har vært nødt til å bytte ut alle delene hver gang - og dermed har kostnadene knyttet til "ny" PC vært begrenset.

Denne gangen har vi benyttet en Blu-ray-brenner, minnebrikker, en harddisk og kabinett fra forrige byggeprosjekt, noe som reduserte kostnaden fra 5540 kroner til 3744 kroner. Det er ikke verst med tanke på at vår nye PC, basert på siste generasjon Core i5-prosessor fra Intel, er flere ganger kjappere enn vår forrige, AMD-baserte PC.

Her ser du delene vi valgte

Som sagt - bygging er gøy, og ikke spesielt vanskelig. Vår nye PC består av åtte deler, og har du satt dem sammen én gang, klarer du det også neste gang.

Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no

Klargjøring av kabinett

Vis mer


Et microATX-kabinett har begrenset plass, det er derfor en god idé å fjerne strømforsyning og løfte kabler ut av kabinettet før du fortsetter. Legg kabinettet på et bord som er i passe arbeidshøyde for deg når du står. Blir bordet for lavt, får du fort vondt i ryggen. Påse at kabinettet har skruefester på de riktige stedene i forhold til hovedkortet.

Hovedkortet sin tur

Vis mer


Her er innholdet i esken med hovedkortet. Hvis det er første gang du bygger PC, bør du gå gjennom bruksanvisningen. Må du legge fra deg hovedkortet, pass på at du legger det på den antistatiske posen det kom i.

Vis mer


Her er kontaktene som skal komme til syne på baksiden av PC-en. Rundt disse skal det sitte et IO-skjold, som fulgte med i esken.

Vis mer


Dette skjoldet kneppes nå enkelt på plass i kabinettet.

Vis mer


Så er det bare å skyve hovedkortet på plass. Sjekk at tilkoblingspunktene treffer hullene i IO-skjoldet, og fest hovedkortet godt ved å sette skruer i alle skruehullene. Hvis du slurver her kan du risikere mekanisk støy som følge av vibrasjoner.

Vis mer


Sånn, da er vi kommet godt i gang!

Vis mer


Finn ledningene fra kabinettet som skal kobles til hovedkortet,

Vis mer


og fest dem i riktige kontaktpunkter. Hva som skal hvor står som regel trykket på hovedkortet, hvis ikke må du bla i bruksanvisningen.

Vis mer


Nå skal du plugge kablene som går til fronten på kabinettet (normalt USB og lyd) til sine respektive kontakter på hovedkortet. Se i bruksanvisningen om du er i tvil, men her er det vanskelig å trå feil.

Inn med optisk drev

Vis mer


Fjern ett av plastlokkene som dekker en 5 1/4-brønn i fronten på kabinettet, og skyv det optiske drevet inn.

Vis mer


Skru fast det optiske drevet, eller bruk eventuelle integrerte festeløsninger. Vårt kabinett tillater montering uten bruk av skruer, og det synes vi burde vært obligatorisk i 2011.

Vis mer


Bruk en av SATA-kablene som fulgte med hovedkortet, og koble det optiske drevet til en SATA-kontakt på hovedkortet, for eksempel SATA 2.

SSD-en sin tur

Vis mer


Vi har valgt en lynkjapp SSD som systemdisk, og siden denne er dimensjonert for også å passe i bærbare PC-er trengte vi å skru den fast i en medfølgende 3,5" adapter for å få festet den skikkelig i kabinettet vårt.

Vis mer


Medfølgende klistremerke med skikkelig nerdehumor for den som ønsker å dekorere PC-en med slikt.

Vis mer


Sånn, der var SSD-en på plass i kabinettet, og forbundet til hovedkortet med den andre SATA-kabelen som fulgte med hovedkortet.

Prosessoren skal på plass

Vis mer


Nå er turen kommet til å montere prosessoren. Først må vi hekte av klypen og...

Vis mer


...fjerne beskyttelsen som sitter over sokkelen.

Vis mer


Her er innholdet i prosessor-esken. En prosessor, en kjøler, en manual og nok et klistremerke til spesielt interesserte. Som oss.

Vis mer


Løft forsiktig ut prosessoren fra plastomslaget. Hold den på sidene som vist på bildet.

Vis mer


Prosessoren passer kun på én måte oppi sokkelen. Se etter to hakk i sidene på sokkelen og på prosessoren. Vær 100% sikker på at den smetter ordentlig på plass før du...

Vis mer


...klemmer den på plass.

Vis mer


Kjøleren med vifte kneppes nå enkelt på plass over prosessoren, og ledningen festes til kontakten merket "CPU" eller lignende. Igjen - se i manualen om du er usikker.

Minnebrikkene klemmes på plass

NB!Før du håndterer minnebrikkene er det viktig at du tar på metallet i kabinettet med begge hender for å avlede eventuell statisk elektrisitet som kan skade minnebrikkene.

Vis mer


Minnebrikkene passer også kun én vei, så vær nøye her. Det krever ofte litt håndmakt for å få dem ordentlig på plass, men ikke bryt. Det kan skade både soklene og minnebrikkene. Du hører som regel et klikk når de er på plass.

Vis mer


Ser man det! Nå er det faktisk bare én ting som gjenstår, med mindre du har en harddisk som skal inn. Denne monteres i såfall på samme måte som SSD-en, i en 3,5" brønn og forbundet til hovedkortet via en SATA-kabel (eventuelt IDE hvis det er en eldre harddisk).

Strømforsyningen monteres i kabinettet

Strømforsyningen (PSU-en) skal forsyne både hovedkort, harddisker, SSD-er og optiske drev med strøm. Enkelte kraftige grafikkort trenger også mer strøm enn sokkelen kan forsyne, og da får den dette via en kontakt fra strømforsyningen.

Vis mer


Strømforsyningen har mange kabler som må kobles på riktige steder. Kontaktene er forskjellige i utformingen, så det er en grei sak å koble dem til riktige kontaktpunkter. Her vil du helt sikkert få mange overflødige kabler, disse rydder vi opp i etterpå ved hjelp av strips.

Vis mer


12 cm vifte i bunn av strømforsyningen er det mest vanlige, og sørger for god luftflyt og vanligvis lav støy.

Vis mer


Skyv strømforsyningen på plass i kabinettet, og fest med fire skruer.

Vis mer


Som ventet blir det nå et ledningskaos i kabinettet uten like. Ta deg tid til å sortere dem. Løft alle sammen ut av kabinettet, og start med den brede kontakten som skal festes til hovedkortet. Etter at denne er på plass, tar du den andre, mindre kontakten. Deretter plugger du strømkabler i optisk drev og harddisker.

Vis mer


Takket være stripsene som fulgte med strømforsyningen, kan vi nå enkelt bunte og sortere kablene. Ubrukte for seg selv.

Vis mer


Sånn ble det til slutt seende ut i vårt kabinett. Ryddig og oversiktlig, og ingen kabler som kan komme i kontakt med kjøleviftene. Koble eventuelle andre kabinettvifter til hovedkortet. God kjøling er viktig for at komponenter ikke skal bli overopphetet, noe som kan føre til kort levetid.

Voila!

Gå over alle kabler, sjekk at minnebrikkene er ordentlig på plass før du setter på lokket i kabinettet. Bruk god tid hvis du er uerfaren. Neste gang går det dobbelt så raskt! Vi brukte en liten time.

Vis mer


Slik ble PC-en seende ut i fronten...

Vis mer


Og her er baksiden.

Følg oss videre i del 3

Nå har vi fortalt hvilke deler vi bestemte oss for, og hvordan vi satte sammen PC-en. I neste del skal vi ta deg gjennom prosessen med å konfigurere EFI-biosen, installere operativsystemet og drivere, og fortelle dere alt om brukeropplevelsene våre.

Følg med!

Tilbake til del 1: Byggesettet