Problemer etter CPU-bytte

Hei.

Jeg oppgraderte min maskin med en ny cpu. Alt låg til rette for at det ikke skulle bli noen problemer. Jeg bruker XP på min maskin, etter oppstart kikket jeg etter om maskinen hadde oppdaget den nye prosessoren, det gjorde den ikke.

Den nye prosessoren er en AMD Athlon XP 2600+, informasjonen viste en 1,5 GHz AMD Duron. Så jeg tenkte det måtte ha noe med BIOS’en å gjør. Så jeg gikk inn i oppsettet, kikket meg litt rundt og såg at jeg kunne endre på FSB settingen. Fra før stod den på 100 Mhz, så uten å tenke så mye på det, satte jeg den til 166.

Trykte på save and exit og tenkte at nå skulle alt fungere, men neida. Maskinen startet opp, men ingenting mer skjedde, skjermen gikk over på hvilemodus og alt var dødt. Prøvde å komme meg inn på BIOS settingen igjen, men til ingen nytte.

Så nå er spørsmålet, kan jeg gjør noe for å rette opp i dette?

Mvh
Asbjørn

Datadoktoren svarer

Hei Asbjørn,

Det at hovedkortet ditt ikke gjenkjente prosessoren er nok at den har en for gammel BIOS. Denne kan oppdateres, og den enkleste måten å gjøre dette på er i Windows med egnet programvare. Med de fleste hovedkort følger dette med på en CD, eller du kan laste det ned via produsentens nettsider.

Hvis ikke må du gjøre det i BIOS. Jeg har skrevet litt om det her, men er du ny på dette kan det være smart å få litt hjelp av nabogutten eller en annen dataekspert.

Grunnen til at maskinen gikk i svart kommer ganske enkelt av at prosessoren og/eller minnet ble overklokket da du satt FSBen (systembussen) opp fra 100 MHz. Det var riktig tenkt, men det finnes flere typer Athlon XP 2600+ -prosessorer, og ikke alle tåler 166 MHz FSB.

Siden din PC rapporterte at klokkefrekvensen var på 1500 MHz med en FSB på 100 MHz betyr det at prosessoren har en multiplier på 15. (Mer om hvordan du regner ut dette her.)

Kun en prosessor med betegnelsen AMD XP 2600+ har en multiplier på 15, og den skal ha en FSB på 133 MHz - som vil gi den en klokkefrekvens på (133 * 15) 2000 MHz, eller altså 2,0 GHz. Ved å sette FSB til 166 MHz prøvde du å overklokke den til (166 * 15) 2,5 GHz, noe det ikke er sikkert den klarer.

Men det kan også ha vært minnet ditt som ikke klarte den nye hastigheten, for også RAMen må jobbe raskere når du skrur opp systembussen. Hvis hovedkortet ditt støtter det er det noe du kan stille på i BIOS, let etter "memory divider" eller lignende. Men det aller beste er å kjøre minnet synkront med systembussen. For å klare 133 MHz skal du egentlig ha minnemoduler av typen PC-2100 (eller høyere), for å klare 166 MHz bør de være merket PC-2700 (eller høyere).

Men før du kan gjøre noe mer må du altså få maskinen i gang igjen. Dette gjør du ved å resette (nullstille) BIOS, noe som vil tilbakestille FSBen til 100 MHz. Hvordan du gjør det vil være forklart i manualen til hovedkortet ditt, eller du kan lese om det i denne artikkelen, hvor du også kan lese mer om overklokking generelt.

Hilsen
Datadoktoren

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Les alle spørsmål og svar