<strong>KJÆRT BARN:</strong> De fleste moderne nettlesere lar deg starte en surferunde som ikke havner i loggbøkene. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KJÆRT BARN: De fleste moderne nettlesere lar deg starte en surferunde som ikke havner i loggbøkene. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

«Privat» surfing – ikke bare til porno

En gang i blant kan det være lurt å starte en runde privat nettlesing.

De fleste av de store nettleserne har det innebygd – en funksjon som lar deg surfe «privat», slik at nettleserhistorikk, informasjonskapsler og annet slettes etter at du er ferdig med surferunden.

Eller «pornomodus», som har blitt det vanlige uttrykket for denne funksjonen.

I Chrome kalles det inkognitovindu, Firefox, Safari og Opera bruker privat vindu, mens Microsoft bruker InPrivate-vindu i sin nye nettleser, Edge.

LES OGSÅ: Sikker på at ingen spionerer på PC-en din?

«Anonym» surfing

Felles for dem alle er altså at det du surfer på mens denne modusen er aktivert ikke blir synlig i historikken din når du lukker vinduet. Privatmodusen deler heller ikke informasjonskapsler med resten av nettleseren, ei heller hva du fyller ut i skjemafelter og den slags.

Alt du foretar deg blir kun midlertidig lagret, og det blir fjernet når du er ferdig og lukker vinduet.

Helt anonymt er det imidlertid ikke. Du kan fortsatt logge deg på her og der og bli sporet på tvers av nettsider som før. Det er altså først og fremst overfor andre som bruker samme PC at aktiviteten din skjules. Så fremt du lukker vinduet når du er ferdig, altså.

Fin når du skal låne (bort) en maskin

Om du skal låne bort maskinen, eller låne den noen minutter av en kompis, er privat surfing velegnet.

Da slipper man nemlig først å måtte logge ut den andre fra diverse nettsider, og du slipper også å måtte huske på å logge ut igjen til slutt. Bare start privat nettlesing, så vil sporene etter det du har foretatt deg bli slettet etterpå. Den som allerede eventuelt er logget på vil heller ikke bli affisert.

Nettshopping uten følgeannonser

FØLGER DEG: Et par søk etter en parfyme, og vips, så henger annonsørene seg på. Vis mer


Du har sikkert opplevd det – mens du er i markedet for en vaskemaskin og googler litt rundt i jakten på en fin en, bombarderes du med vaskemaskinreklame overalt på nettet etterpå, selv etter at du har kjøpt en.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt annonsene som forfølger deg

Dette kalles «retargeting» på fagspråket og kan være veldig avslørende, dersom du senere på kvelden sitter med laptopen på fanget og din bedre halvdel ser at du blir vist veldig mye annonser for forlovelsesringer eller hva det måtte være.

Har du tenkt til å overraske din bedre halvdel eller andre som kan se skjermen din mens du surfer, kan det med andre ord være smart å gjøre researchen i privat modus, så slipper du å få disse annonsene når du surfer som vanlig. Dessuten slipper du at det blir liggende i søkehistorikken også.

Overskride begrensninger

Enkelte nettsteder er laget slik at du uten å betale får tilgang på et begrenset antall innholdselementer, for eksempel fem artikler i uka eller sju runder med Brain.fm.

Ved å bruke privat modus starter du med blanke ark hver gang.

Privat modus kan du også bruke dersom du har flere konti på et nettsted. Hvert privat-vindu er isolert fra resten av nettleseren, og dermed er det lettvint å skifte mellom flere brukerkonti, fremfor å måtte logge av og på hele tiden, eller bruke én nettleser pr konto.

LES OGSÅ: Slik setter du passord på dokumentene dine