Enkelte av Intels Core i3- og Pentium-prosessorer kan oppgraderes ved å taste inn en unik kode.
Enkelte av Intels Core i3- og Pentium-prosessorer kan oppgraderes ved å taste inn en unik kode.Vis mer

Nye Intel-prosessorer kan oppgraderes med programvare

Ikke behov for skrutrekker lenger.

Det har lenge vært kjent at enkelte PC-prosessorer fra både Intel og AMD er "strupt" med tanke på klokkefrekvenser, kjerner og hurtigminne, og at det i mange tilfeller finnes uautoriserte metoder for å utnytte prosessorens fulle potensiale. Noen ganger har det vist seg at en rimelig og en litt dyrere prosessor i virkeligheten rett og slett er identiske.

Årsaken til at produsentene gjør dette, er ganske enkelt at det er det er rimeligere å legge inn disse sperrene under produksjonen enn å lage to eller flere helt separate prosessorserier, når forskjellige segmenter av markedet skal tilfredsstilles.

Les også: Intel klar med nye billig-prosessorer

Oppgraderingskort

I en strupt prosessor ligger det imidlertid også et inntektspotensiale, og det har Intel tenkt å utnytte til fulle. Derfor vil de tilby såkalte "upgrade cards" for flere av sine nye Sandy Bridge-prosessorer. Og i motsetning til tradisjonelle prosessor-oppgraderinger, som krever skrutrekker, kjølepasta og antistatiske forholdsregler, gjøres dette på sekunder i Windows.

Oppgraderingskortet har et skrapefelt. Koden som dukker opp er nøkkelen til en raskere prosessor. Vis mer


Vi snakker rett og slett en unik kode som man taster inn på PC-en, og vips - så endrer prosessoren navn, og øker ytelsen med inntil 23%, skriver Anandtech.

Prisene for å oppgradere prosessoren er foreløpig ikke offentliggjort, men tabellen under viser hvilke prosessormodeller det er snakk om, og hva man tjener på det, ifølge Intel selv:

CPU før oppgraderingenCPU etter oppgraderingenYtelsesforbedringer
i3-2312M (2,1 GHz, 3 MB)i3-2393M (2,5 GHz, 4 MB)10-19%
i3-2102 (3,1 GHz, 3 MB)i3-2153 (3,6 GHz, 3 MB)12-15%
Pentium G622 (2,6 GHz, 3 MB)Pentium G693 (3,2 GHz, 3 MB)15-23%


Prøvd ut i 2010

Intel testet ut en tilsvarende løsning i fjor høst, skriver Anandtech. Den gang kostet det 50 dollar (rundt 260 kroner) å oppgradere en Pentium G6951 til G6952. Det gav deg 1 MB ekstra hurtigminne og støtte for Hyper-Threading.

Og så spørs det da - hvor lang tid det tar før noen finner metoder å oppgradere på, uten å gå veien om Intels oppgraderingskort. Det vil bare tiden vise.

Hva mener du om tiltaket? Er dette en ønskelig utvikling? Bruk debatten under til å uttrykke dine reaksjoner.

Les også: Hva er forskjellen på Intel og AMD?