<strong>SØKBART:</strong> Nå er alt du har postet på Facebook søkbart for de du har valgt å dele det med. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SØKBART: Nå er alt du har postet på Facebook søkbart for de du har valgt å dele det med. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Nå er alt søkbart på Facebook

Og har du postet offentlig, kan alle finne det.

Tidligere i høst meddelte vi at Facebook snart ville komme med et kraftigere søk, der man også kan søke i folks statusoppdateringer.

«Snart» er blitt «nå», og selv om søket foreløpig ikke er tilgjengelig i den norske utgaven av Facebook, kan du endre språk til engelsk for å prøve det nye søket. Det gjør du enkelt ved å trykke på «norsk» nederst i høyre kolonne i web-utgaven og velge engelsk i stedet.

Merk at søket foreløpig kun fungerer på webutgaven og ikke i mobilappen.

LES OGSÅ: Facebook med ny personvernssjekk

Søk etter hva du vil

Når du har byttet til engelsk språk og trykker i søkefeltet får du opp følgende:

FINN ALT: Nå kan du søke i statusoppdateringer på Facebook, både fra vennene dine og andre som har valgt å dele oppdateringene sine med alle. Vis mer


Derfra kan du søke etter innholdet du er på jakt etter. Kanskje husker du at en av vennene dine postet oppskriften på verdens beste sjokoladekake tidligere i høst, eller en artikkel om mobbing du hadde tenkt til å lese senere, men glemte.

Vil du spesifisere søket nærmere, kan du skrive flere ting i søkefeltet, for eksempel «posts from dinside.no mentioning iphone» dersom du husker at innlegget var fra Dinsides Facebook-side. Vil du ikke ha med innlegg fra andre enn de du er venn med, kan du åpne med «posts from my friends mentioning…» før søkeordet.

…men husk at også DU er blitt søkbar!

Med et såpass kraftig søk er det viktigere enn noen gang at du er klar over hvem som får se det du poster på Facebook.

For noen år tilbake ble søkemotoren OpenBook lansert, som søkte i offentlige statusmeldinger. Øystein (46) ble overrasket da vi tok kontakt og spurte ham om han visste at ALLE kunne se at han hatet jobben sin, for eksempel.

Det første du vil gjøre er kanskje å sørge for at synligheten er satt til «kun venner» på alt du har postet.

Det gjør du på personverninnstillinger-siden, som du kan finne frem til ved å trykke på lenka du akkurat passerte, eller velge innstillinger og personvern enten i PC-nettleseren (fra den lille trekanten øverst til høyre) eller direkte i mobilappen.

BEGRENS PUBLIKUMET: I personverninnstillingene kan du begrense publikum både for fremtidige og tidligere innlegg. Vis mer


Over ser du bilde av hvordan det ser ut i nettleseren. Den øverste linja viser hvem som får se alle dine fremtidige oppdateringer, men legg også merke til lenka «begrens tidligere innlegg», som automatisk kan sette alle dine tidligere oppdateringer til «kun venner» selv om de tidligere var postet offentlig eller for venner av venner.

Gå igjennom aktivitetsloggen

aktivitetsloggen, som du får frem ved å åpne din egen profil og trykke på «vis aktivitetslogg», får du opp alt du har foretatt deg på Facebook.

Visste du forresten at du kan laste ned alt sammen?

ALT: Aktivitetsloggen viser alt du har foretatt deg på Facebook og lar deg søke i dine tidligere eskapader. Vis mer


I venstre marg kan du trykke på ulike filtre for en litt lettere oversikt. Eksempelvis kan du se statusoppdateringene du selv har postet via «dine innlegg»-lenka. Legg også merke til at det finnes et søkefelt på toppen av aktivitetsloggen slik at du kan finne frem til enkelte statusoppdateringer om du husker hva de inneholdt.

HVEM FÅR SE? For hvert element kan du justere hvem som har tilgang til å se det. «Kun meg» kan brukes for ting du ikke vil at andre skal se. Vis mer


Redigeringen kan du så foreta direkte i hovedvinduet, for eksempel ved å sette synligheten til «kun meg» eller slette elementet direkte.

Merk at hvert element har to små ikoner. Det første angir hvem som kan se elementet og det andre hvorvidt det vil vises på tidslinjen din.

Hva med kommentarer?

Dersom du har kommentert noen andres statusoppdatering, får du ikke gjort noe med hvem som ser det, men du kan velge å ta det bort fra din tidslinje, slik at det ikke vises når noen skummer igjennom din profil.

Dog vil vi anta at kommentaren din vil være søkbar for andre som uansett har tilgang til å se den opprinnelige statusoppdateringen.

Les også: Facebooks forsidebilder er offentlige