Levetid av en annen verden

Amerikansk selskap hevder å ha klar DVD-plate med levetid på 1000 år.

Du har kanskje lurt på hvor lenge du kan stole på at dine hjemmebrente CD- og DVD-plater kan holde på dataene før de blir uleselige? Problemstilliingen er i aller høyeste grad relevant, og selv med klok håndtering av platene er det slett ikke sikkert at det vil gå mange år før datatap er et faktum.

Les også: 10% av CD-ene uleselig etter få år (ITavisen)

Like varige som helleristninger

En smart løsning er å alltid ha flere kopier av verdifulle data, men i fremtiden er det ikke sikkert det blir nødvendig, i hvert fall ikke hvis vi skal tro det amerikanske selskapet Millenniata. Her har ingeniørene nemlig utviklet en brennbar DVD-plate som med riktig håndtering hevdes å bevare dataene dine trygge i minst 1000 år.

Og selv om platen, som bærer navnet M-ARC, i praksis er en vanlig DVD med 4,7 eller 8,5 GB kapasitet, er det materialvalget i platen som er selve nøkkelen til den lange levetiden. Her benyttes blant annet et lag med et materiale som skal være nesten like hardt som stein, i følge selskapet.

Når dataene brennes, lager de fysiske, varige spor i dette laget, og Millenniata selv sammenligner faktisk prosessen med å banke helleristninger. Platen er dessuten fri for organiske fargestoffer som kan oksideres eller brytes ned på annen måte på sikt.


Bakoverkompatibel, men krever egen brenner

Platene skal kunne leses i vanlige DVD-spillere, men for å brenne kreves sterkere laserutstyr enn i vanlige DVD-brennere. Derfor har Millenniata utviklet en egen brenner til formålet, kalt M-Writer.

Millenniatas slagord er "Write Once, Read Forever". Så spørs det da, om det finnes utstyr til å lese disse platene når de graves fram av arkeologer en gang i år 3009...

Platene skal uansett være klar for produksjon, og sammen med brenneren vil de være tilgjengelig på markedet i september i år.

Mer informasjon på millenniata.com.

Les også: Slik redder du DVD-platene dine