BARE TULL: Ikke tro på denne kjedemeldingen. Det aller meste som står her er i beste fall misforstått.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BARE TULL: Ikke tro på denne kjedemeldingen. Det aller meste som står her er i beste fall misforstått. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Ikke tro på Facebook-skremselet

Kjedemelding påstår at alt kan finnes på Google. Her er sannheten.

"Hei! FB har endret seg. Alle kommentarer, alle "liker" blir nå satt opp som offentlig informasjon på Google."

Slik begynner en melding som spres i mange varianter på Facebook i disse dager.

Det hevdes at Facebook nå har begynt å legge ut alt du gjør offentlig, og legger ansvaret på brukerne for å rydde opp. Man blir oppfordret til å kopiere meldingen og spre den til sine venner, men bør du gjøre det?

Nei. For dette er bare tull.

Løgn #1

PÅSTAND: "Hei! FB har endret seg. Alle kommentarer, alle "liker" blir nå satt opp som offentlig informasjon på Google. På denne måten er det mulighet for reklamefirmaer å gå inn på din side."

FAKTA: Facebook endrer seg hele tiden, slik alle tjenester gjør. Tidslinjen og "tick-eren" er to nyheter som gjør det lettere å finne informasjon, men informasjonen har alltid vært der. At alle kommentarer og "liker" nå er satt som offentlig på Google er ren løgn. Kun informasjon du selv setter som offentlig blir offentlig, med et stort unntak: Om du kommenterer eller liker et innlegg som er satt som offentlig, kan kommentaren og tommelen også bli offentlig. Du ser selv om andres innlegg er offentlige ved å sjekke ikonet ved siden av tidspunktet posten ble lagt ut. Hold musepekeren over for å se hvem innholdet ble delt med. Ble den delt med offentligheten, bør du tenke deg om to ganger før du kommenterer eller liker den.

SKJUL TOMLENE: Sider du liker kan ligge offentlig. Ved å endre dette valget, er det bare vennene dine som ser det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


TIPS: I denne artikkelen forutsetter vi at du har fått Tidslinje på profilen din. For å se hvordan denne ser ut for offentligheten, kan du gå inn på profilen, trykke på tannhjulet ved siden av "Aktivitetslogg" under toppbildet ditt og velge "Vis som...". Her vil du trolig se at kun nye vennskap og sider du liker er offentlig, samt noen bilder. Vennene dine være offentlige, det samme må det du gjør på offentlige poster, samt toppbildene. Men du kan skjule sider du liker, slik:

  1. Gå på profilen din, finn en boks hvor det står for eksempel "Liker, februar" med en stor tommel ved siden av. Trykk på "Liker"-lenken.
  2. Velg "Rediger" øverst til høyre for å få muligheten til å bestemme nøyaktig hva du liker som skal være offentlig.
  3. For eksempel kan du gå ned til "Andre sider du liker" og sette denne til "Venner" for å kun dele dine favoritter med vennene dine.

Har du ikke fått den nye profilen ennå? Slik får du Tidslinje i dag!

Løgn #2

PÅSTAND: "Gjør meg en tjeneste: Vennligst hold pekeren over navnet mitt, vent på rammen som kommer opp, klikk på "Abonnerer" og huk vekk "Kommentarer og ting folk liker". Jeg ønsker ikke at mine kommentarer på venners profiler blir lest av absolutt alle til høyre på skjermen!"

BEGRENS LESERNE: Om du vil skrive noe som ikke alle skal se, kan du definere det med vennelister. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


FAKTA: Nå snakkes det plutselig om noe helt annet: Du kan se når vennen din kommenterer et innlegg, selv når innlegget kommer fra en du ikke er venn med. Slik har det alltid vært; forskjellen er bare at det nå dukker opp i sanntid i "ticker-en" til høyre på hovedsiden. Huker du vekk haken slik kjedemeldingen oppfordrer deg til, vil du aldri se når vennene dine kommenterer noe som helst, hverken i tickeren eller på nyhetsstrømmen. Da forsvinner mye av innholdet for de fleste, og dette har altså ingenting med offentlighet å gjøre. Det er stor forskjell på offentlig innhold og innhold dine venners venner kan se.

TIPS: Om du ikke vil at venners venner skal se hva du skriver på Facebook, kan du bruke "lister". Man kan da definere hvem som skal se det du legger ut, og så vidt vi forstår vil ikke vennene til de som kommenterer innlegget kunne se det.

Slik gjør du det: Hold hemmeligheter på Facebook med vennelister

Løgn #3

PÅSTAND: "Tusen takk og kanskje du vil ta en kopi av denne mailen du også? :-)"

SE SELV: Her er et eksempel fra en gammel profil. Her ser vi hva han selv deler, men også hva han kommenterer på andres innlegg. Ved å trykke på "status" og "bilde" kan vi se vår venns venners innlegg. Det har altså alltid vært slik. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


FAKTA: Dine kommentarer kan fortsatt leses av venners venner, selv om du får alle til å endre på abonnementsinnstillingene. Slik det alltid har vært, kan du gå inn på profilen til vennen din og se hva han har kommentert i det siste, og få opp innlegget han kommenterte. Dette endrer seg ikke om man følger oppfordringen fra kjedemeldingen. Det stopper bare informasjonen fra å dukke opp i ticker-en og nyhetsstrømmen. Som Facebook selv forklarer på sine hjelpesider: Personvernet er ikke endret, det er bare enklere å se. Samtidig er det faktisk vanskeligere å finne folks tidligere kommentarer nå, med den nye tidslinjen. På de gamle profilene var det veldig enkelt, som vist i bildet over.

TIPS: Del heller denne artikkelen med knappen nederst på siden, så folk skjønner hvordan dette egentlig fungerer. For selv om Facebook endrer seg, er de fleste prinsippene akkurat som før.

Derfor bør du ikke være redd for Facebooks nye Tidslinje