HVA ER BILLIGST? Vi har sammenlignet prisene for fysiske og digitale utgaver av PS4 og Xbox-spill. Foto: Pål Joakim Pollen
HVA ER BILLIGST? Vi har sammenlignet prisene for fysiske og digitale utgaver av PS4 og Xbox-spill. Foto: Pål Joakim PollenVis mer

Billigst spill i butikk eller direkte på PlayStation og Xbox?

I verste fall betaler du det dobbelte

Lurt å sjekke prisene før man handler konsollspill.

Mens man tidligere ikke hadde annet valg enn å kjøpe fysiske bokser i butikk, har det de siste årene blitt lett som en plett å kjøpe spill via nettet, både for PC og spillkonsoller.

Men lønner det seg å kjøpe de fysiske produktene i butikk, eller er det penger å spare ved å kjøpe dem digitalt? Vi har sjekket prisene på ti spill både for PlayStation 4 og Xbox One.

Slik har vi hentet prisene

Prisene er hentet 11. november der vi har sammenlignet hva det koster å kjøpe spillene direkte på konsollen mot rimeligste nettbutikk ifølge Prisjakt.no, og også rimeligste fysiske butikk (igjen med Prisjakt som kilde), for å få med scenariet der man får spillet omtrent like raskt som om man laster det ned.

For hver konsoll har vi sjekket prisen på 10 spill. Fem aktuelle og fem av de beste (men som godt kan være noe eldre) ifølge nettstedet metacritic.com, som samler inn omtaler fra spillanmeldere verden over.

Vi har droppet PlayStation VR-spill siden det ikke er så mange som har kjøpt VR-briller ennå, og også indie-spill som typisk er vanskelig å finne i butikk.

Listen er bittelitt forskjellig mellom de to konsollene, og vi har valgt den rimeligste utgaven av hvert spill; altså ingen deluxe-utgaver og den slags.

Her er prisene

Starter vi med PlayStation 4-spillene får vi følgende tabell:

Tittel PSN Prisjakt inkl frakt Hvor? Billigst fysisk Hvor?
Titanfall 2 599 537 skvis.no 549 lefdal, expert, elkjøp
Battlefield 1 599 537 skvis.no 549 lefdal, expert, elkjøp, siba
Fifa 17 599 538 skvis.no 549 lefdal, expert, elkjøp, siba
Deus Ex: Mankind Divided 639 437 gamezone.no 429 elkjøp, lefdal
Bioshock: The collection 309 474 spillsjappa.no 479 elkjøp, lefdal
Grand theft auto V 599 479 netonnet.no 479 elkjøp, lefdal, expert
The last of us remastered 379 329 coolshop.no 299 elkjøp, expert (begrenset)
Metal gear solid V: The phantom pain 269 248 coolshop.no 349 expert
Uncharted 4 549 549 flere 399 Obs
Journey 129 237 Skvis.no 199 Obs

Som du ser er det slett ikke slik at alt er billigst enten her eller der. De nyeste spillene (de fem første) har en jevnt høyere pris om du kjøper dem direkte fra Sony, spesielt Deus Ex-sillet, som er et par hundrelapper dyrere, mens det går an å gjøre noen små kupp på Bioshock-trilogien og Journey. Dog er det kun bare disse to som er billigst å kjøpe direkte på konsollen.

Elkjøp, Lefdal og Expert går igjen som de rimeligste fysiske butikkene, mens et par av spillene er billigst på Obs.

Under følger prisene på Xbox One-spillene:

Tittel Microsoft Prisjakt inkl frakt Billigst fysisk
Forza Horizon 3 599 548 flere 548 siba, elkjøp, lefdal
Titanfall 2 599 537 skvis.no 549 expert, elkjøp, lefdal
Battlefield 1 599 537 skvis.no 549 lefdal, expert, elkjøp, siba
Fifa 17 599 538 skvis.no 549 lefdal, expert, elkjøp, siba
Bioshock: The collection 499 438 spillsjappa.no 479 elkjøp, lefdal
Grand theft auto V 599 479 flere 479 siba, elkjøp, lefdal, expert
Metal gear solid V: The phantom pain 599 298 coolshop.no 349 siba, elkjøp, lefdal, expert
The Witcher 3: Wild hunt 319 474 spillsjappa.no - -
Rayman Legends 249 237 gamezone.no - -
Overwatch: Origins edition 639 459 coolshop.no 479 siba, elkjøp, lefdal, expert

Her ser vi at det kun er ett spil som er billigst hos Microsoft, og i det verste tilfellet betaler du faktisk dobbelt så mye for Metal gear solid-spillet sammenlignet med rimeligste nettbutikk.

Med andre ord – vi kan trygt konkludere med at det er lurt å sjekke prisene før du slår til med et impulskjøp både fra Sony og Microsoft, med mindre du er villig til å betale ekstra for å slippe å ta turen ut eller vente en dag eller to på postbudet.

Og du fint kan kjøpe fysiske spill i julegaver i stedet for gavekort i de digitale spillbutikkene. Også i butikk, for det er sjelden mye å spare på å bestille dem på nettet.

På konsollprisene har vi sett på standardprisen, altså uten eventuelle fratrekk for folk som abonnerer på Gold/Plus-tjenestene, EA Access eller lignende.

Prisene på nett er de laveste vi fant inklusive frakt og vi har kun tatt med butikker som har spillet på lager.

Fordeler og ulemper

Et fysisk produkt versus en digital nedlasting har selvsagt sine fordeler og ulemper. Her er noen punkter som er verdt å tenke på:

  • Mange synes det er litt stas å ha coveret i hylla, noe du går glipp av om du kjøper spillet digitalt.
  • Det er litt mer trivielt å byttelåne spill med andre når man har en fysisk plate enn når man har lastet det ned, selv om både Xbox One og PlayStation 4 gir deg muligheten til å spille spill du har kjøpt på andres konsoller.
  • Fysiske eksemplarer kan du selge brukt. Det går ikke med en digital nedlasting.
  • Spillene kan oppta flere titalls gigabyte, som gjør at det kan ta lang tid å laste dem ned om man har en treg nettlinje hjemme, men neppe lenger tid enn å bestille dem i en nettbutikk med levering en dag eller to senere.
  • Med digital nedlasting slipper du å risikere en bomtur til nærmeste spillbutikk fordi de akkurat har solgt det siste eksemplaret.
  • En fysisk plate kan bli ødelagt eller borte.
  • En fysisk plate krever ofte at du må sette den i for å spille. Det er litt ekstra tungvint, men fordelen er at du kan gjemme et spill for de som ikke får spille det.

LES OGSÅ:
Dette er nytt i Xbox One S
Her er PlayStation 4 Pro
10 kjekke tips for deg med PlayStation 4


Som du ser er det ikke