Vis mer

Hvor mange ser deg på Facebook?

Er det bare vennene dine som ser profilen din, eller hele landet?

Det sosiale nettverket Facebook har blitt gigantisk. Selv om tjenesten har eksistert i flere år var det først ved nyttår at det tok av for alvor her i Norge. I motsetning til andre sosiale nettverk, som for eksempel Myspace, må man melde seg inn i Facebook for å surfe på profiler (personlige data brukerne har registrert om seg selv), men dette har ikke stoppet mange.

Tusenvis melder seg daglig inn i den sosiale nettverden, og kommer stadig vekk med oppdateringer til profilene sine. Facebook er utvilsomt et fantastisk verktøy for å finne igjen gamle venner, og for å holde deg oppdatert på hva som skjer med dine nærmeste. Men hva skjer når du finner ut at du har blitt med i Norway-nettverket som har en medlemsskare på over 110 000 mennesker, og oppdager at alle har tilgang til din profil? Jo, da endrer du sikkerhetsinnstillingene.

Hele Norges venn

Ideen til Facebook fikk en amerikansk college-student ved navn Mark Zuckerberg, som ville holde kontakten med sine venner - gamle som nye. Han satte seg ned og lagde det vi i dag kjenner som Facebook, og er fortsatt leder for tjenesten. Facebook deler inn menneskene i ditt liv på tre måter: Ukjente, mennesker i ditt nettverk og vennene dine.

Så da blir spørsmålet dette: Er menneskene i nettverket ditt også dine venner? Størrelsene på nettverk kan variere fra et par titalls mennesker, til nasjonale nettverk med medlemstall over 100 000. Når du blir medlem på Facebook for første gang vil tjenesten anta at alle i ditt nettverk er dine venner, men undertegnede er sikker på at han ikke har 110 000 venner.

Problemet ligger i at Facebook gir deg en falsk følelse av sikkerhet. Man tror man bare deler opplysningene med sine "godkjente" venner, men Zuckerberg vil ha det annerledes. Hans umettelige sult for venner har muligens gått for langt, da standardinnstillingene eksponerer deg for tusenvis av mennesker du aldri har møtt.

Vis mer


Enkel løsning

Selv om problemet kan virke stort, er det veldig enkelt å endre sikkerhetsinnstillingene. Alt du trenger å gjøre er å trykke på "Privacy" lengst oppe i høyre hjørne når du er innlogget, og så kan du velge hvilken kategori du vil begrense tilgang i. Her vil du se at de aller fleste innsyns-innstillinger er satt til "alle nettverk og alle venner". Ved å trykke på fanen vil du få muligheten til å bytte til at bare vennene dine kan se profilen din.

Vis mer


Profilen vil nå være åpen kun for de du selv har valgt, og du vil slippe å tenke på at hele Norge vet hvordan det går med deg og kjæresten.

Bakgrunn: Facebook - nettets nye farsott