Hvis du ennå ikke har sett på Facebooks sikkerhetsinnstillinger kan du få deg en overraskelse. Foto: Colourbox.com
Hvis du ennå ikke har sett på Facebooks sikkerhetsinnstillinger kan du få deg en overraskelse. Foto: Colourbox.comVis mer

Hvem får se Facebook-informasjonen din?

Ta deg ti minutter til å sjekke innstillingene.

«Jeg ble for eksempel litt overrasket over at et par av fotoalbumene jeg hadde opprettet var tilgjengelig for hele verden.»



Visste du at du etter all sannsynlighet gir bort informasjon til tredjeparter vedrørende ditt privatliv i det du besøker en nettside?

Det er nemlig fundamentet i den nye instant personalization-funksjonen til Facebook, som er forhåndsaktivert for alle brukere.

Med andre ord - besøker du enkelte nettsteder samtidig som du er logget på Facebook i nettleseren, vil nettsiden kunne hente informasjon om deg, uten at du spesifikt har samtykket til dette.

Les også: Og dette skrev du under på?

I denne artikkelen går vi igjennom kontoinnstillingene på Facebook og tipser deg om hvilke innstillinger du kanskje vil vurdere å endre på.

Slik går du frem

La oss ta dette fra begynnelsen - du begynner naturligvis med å logge inn på Facebook, og deretter velger du brukerkonto øverst til høyre. Da kommer følgende meny opp:

Vis mer


Som du ser er det tre menyvalg du bør besøke; henholdsvis kontoinnstillinger, personverninnstillinger og applikasjonsinnstillinger.

Kontoinnstillinger - Her kan du redigere varsler, språk o.l., men det er også et interessant valg her relatert til å vise profilbildet ditt i annonser. Mer om dette lenger ned.

Personverninnstillinger - Lar deg styre hvem som får se hva av informasjon om deg, hva som er synlig for søkemotorer, hvilken informasjon som deles med applikasjoner og nettsteder m.m.

Applikasjonsinnstillinger - Inneholder en liste over applikasjoner og nettsteder du har godkjent og lar deg endre på rettighetene eller fjerne dem.

Kontoinnstillinger

Vis mer

Her er et skjermbilde som viser menyen for kontoinnstillinger:

Som du ser har vi ringet rundt det viktigste elementet - Facebook-annonser. Her kan du velge hvorvidt Facebook kan vise bilde av deg i en annonse (de andre er relaterte til varsler, betaling etc.).

Det er to nedtrekkslister på Facebook-annonser-siden:

Vis mer


Den øverste av dem er "ikke gjeldende" på nåværende tidspunkt, men sikrer deg mot at du blir brukt i annonser for tredjepartsapplikasjoner dersom Facebook kommer til å tillate dette i fremtiden (det er ikke tillatt pr nå).

Den nederste flippen er knyttet til annonser som vises av Facebook (altså ikke fra tredjepartsapplikasjoner). Eksempelvis kan det godt hende at en aktør med en Facebookside reklamerer for denne Facebooksiden, og da vil dine venner kunne se at du liker denne siden dersom du ikke har nektet Facebook å "bruke deg" i annonser.

Hvis dette ikke er noe problem for deg (det er uansett kun snakk om at annonser som vises til dine venner), kan du lett hoppe videre - i motsatt tilfelle setter du "ingen" på en eller begge.

Personverninnstillinger

Det er her du finner de viktigste innstillingene, og vi anbefaler deg å bruke litt tid på akkurat denne biten.

Vis mer

Disse innstillingene har fem undermenyer:

La oss gå igjennom hver og én av dem:

Vis mer

Profilinformasjon:

Her velger du hvem som får se hva med tanke på profilinformasjonen din. Muligens vil du bli overrasket dersom du pr nå tillater alle å se sivil status og trosretning. Gå igjennom hvert punkt og vurdér hvorvidt dette er informasjon du vil dele med hele verden, med venner, med venners venner eller om det er noe du ikke vil dele med noen. Kanskje vil du for eksempel at videoer du blir tagget i ikke automatisk blir vist til vennene dine.

Det er også en egen underside for fotoalbum du bør titte på. Jeg ble for eksempel litt overrasket over at et par av fotoalbumene jeg hadde opprettet var tilgjengelig for hele verden.

Les også: Hjelp - mamma er på Facebook!

Vis mer

Kontaktinformasjon:

Her er fokuset det du har lagt inn av kontaktinformasjon, som epostadresse, telefonnummer etc. Du kan styre hvem som får se hva, i tillegg til at du kan velge hvem som skal få lov til å sende deg en melding eller legge deg til som venn.

Vis mer

Applikasjoner og nettsteder:

Dette er også innstillinger du bør ta en ekstra titt på; kanskje spesielt de to valgene indikert med 1 og 2 på skjermbildet over.

1. Dette er funksjonen omtalt helt i begynnelsen av artikkelen. Facebook har nå inngått samarbeid med et lite knippe aktører, blant annet Microsoft, som de har kalt Instant Personalization. Funksjonen kom forleden dag og skal være forhåndsaktivert for alle brukere, selv om undertegnede faktisk opplevde ikke å ha den forhåndsaktivert.

Poenget er at disse tjenestene automatisk kan hente informasjon om deg så fort du besøker nettsiden. Eksempelvis vil docs.com (onlineversjon av Microsoft Office) kunne se hvem du er med en gang du besøker siden dersom du ikke har fjernet dette krysset og er logget inn på Facebook:

Vis mer


Foreløpig er de støttede tjenestene ganske få, men blir det mange av dem er dette kanskje et kryss du vil fjerne. Du vil kunne logge inn på disse tjenestene med Facebookprofilen din hvis du virkelig ønsker det uansett.

2. Du kan også angi hvilken informasjon venner får tilgang på når de bruker tredjepartsapplikasjoner. For eksempel finnes det bursdagsapplikasjoner der man kan lage gratulasjonskort, og der applikasjonen kan få tilgang til fødselsdagen din dersom en av dine venner bruker den.

Selv er jeg litt skeptisk til automatisk å dele en haug av informasjon med disse applikasjonene, så for min del fjernet jeg alle disse kryssene.

Trykk deg gjerne igjennom resten av menyvalgene også.

Søk
Vi er nå tilbake på personverninnstillinger-menyen, og det neste punktet er søk.

Vis mer


To valg her - det første angir hvem som kan finne deg på Facebook. Altså - gitt at en person er logget på Facebook og søker på navnet ditt; skal du dukke opp i søkeresultatet? Vil du kunne bli funnet av gamle kjente bør du la denne stå på "alle", eller eventuelt "venners venner", som i de aller fleste tilfeller vil duge til dette formålet, gitt at vedkommende som søker er venn med minst én av de du også er venn med.

Det andre valget er hvorvidt du vil at din offentlige informasjon skal være tilgjengelig via søkemotorer eller ikke. Dersom du fjerner dette krysset vil ikke Facebookprofilen din bli funnet på Google (var krysset der fra før vil det nok ta noen dager). Du kan også se hvordan den offentlige profilen din blir seende ut ved å trykke på lenka "se forhåndsvisning".

Applikasjonsinnstillinger

Her vil du kanskje få deg en liten overraskelse - selv har jeg vært ganske restriktiv med tredjepartsapplikasjoner, men listen over autoriserte applikasjoner var jaggu lang allikevel.

Det er sikkert en del av applikasjonene du ikke bruker lenger, og som kan fjernes fra denne listen. Det går også an å redigere rettighetene til hver enkel applikasjon, slik at du f.eks. kan fjerne tillatelsen til å publisere stoff på profilen din.

Vis mer

Ett tips før du går i gang er å velge "autoriserte" fra nedtrekkslisten:

Facebook og personvern

Har du skrenket inn rettighetene etter å ha lest denne artikkelen? (Avsluttet)
Ja - nå er jeg komfortabel med hvem som ser hva(51%)
Nei, dette hadde jeg gjort fra før(47%)
Næh, jeg er ikke så nøye på det(3%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nå er det bare å fjerne de du ikke vil ha lenger (krysset på hver linje), og eventuelt fjerne tillatelsen til å publisere på profilen din dersom du f.eks. er litt lei av at Farmville poster på profilen din hver gang en ku har rotet seg bort.

Si adjø til Farmville

Hva med deg? Gjorde du mye endringer? Stem gjerne i boksen til høyre.