<strong>NETT MED KVOTE?</strong> Slik får du Windows til å bruke mindre data. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NETT MED KVOTE? Slik får du Windows til å bruke mindre data. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Har du internett med kvote?

Da kan denne Windows-innstillingen være smart.

Mens de fleste ikke har noen begrensning på hvor mye data de kan bruke i måneden på nettlinja de har hjemme, har de aller fleste av oss en begrensning på mobiltelefonen.

Men også på hjemmebrebåndsfronten finnes det begrensninger – har man ikke tilgang til telefonlinjer eller fiber, enten det er hjemme eller på hytta, velger mange å gå for en trådløs løsning. For eksempel 4G-bredbånd, satelitt eller lignende.

Ofte har slike abonnement en månedlig begrensning på hvor mye data du kan bruke, før linja blir dramatisk mye tregere og du må betale ytterligere for mer data.

Windows kan bruke mindre datatrafikk

I Windows 10 finnes det en godt gjemt bryter du kan aktivere om du er koblet til et nett med kvotebegresning, som gjør at PC-en laster opp og ned mindre data fra nettet.

Du finner den om du går inn i innstillinger, WiFi og avanserte innstillinger der den heter «forbruksmålt tilkobling». Om du aktiverer denne, forteller du Windows at nettverket du er koblet til akkurat nå er kvotebasert.

HER: Du finner den omtale funksjonen under innstillinger, WiFi og avanserte innstillinger. Vis mer


Det vil Windows huske også neste gang du kobler til det samme nettverket, men du er nødt til å gjøre det for hvert nettverk om du har flere som har begrenset datatrafikk.

Har du Mac? Tripmode kan begrense databruken!

Dette gjør funksjonen

Aktiverer du nevnte funksjon, vil Windows bruke mindre data på følgende vis:

  • Windows laster ikke ned oppdateringer automatisk på en forbruksmålt tilkobling. Om det finnes en oppdatering tilgjengelig, må du aktivt trykke på nedlastingsknappen for å laste den ned.
  • Apper du har kjøpt og lastet ned fra Windows Store oppdateres ikke automatisk. Dette gjelder imidlertid ikke nettlesere og annet du har lastet ned utenfor Windows Store.
  • Som standard kan Microsoft bruke din nettforbindelse for å distributere Windows-oppdateringer til andre brukere (såkalt peer-to-peer). Det gjøres ikke med denne funksjonen aktivert.
  • Det kan hende at flisene i den nye startmenyen ikke oppdateres.
  • Øvrige apper kan også begrense sin databruk basert på denne innstillingen.
Merk at det også kan være smart å aktivere denne funksjonen om du sitter på en veldig treg nettlinje, om du ikke ønsker at Windows-oppdateringer og annet skal spise av den lille båndbredden som er tilgjengelig. Eller om du bare ønsker å velge selv når Windows skal laste ned oppdateringer.

PS! I følge HowToGeek ser det ikke ut til at OneDrive endrer oppførsel i forhold til denne funksjonen, men synkroniserer innhold som tidligere uansett. Dette har endret seg fra Windows 8.1 til Windows 10.

TEMA: Windows 10