<b>NÅ ER DEN OFFISIELL:</b> Chrome lar seg bruke med forskjellige brukerprofiler. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NÅ ER DEN OFFISIELL: Chrome lar seg bruke med forskjellige brukerprofiler. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Flere brukere i Chrome

Slik skiller du mellom ditt og de andres innhold.

En kjekk ting med Chromebook-maskiner er at man logger seg på maskinen med Google-kontoen sin, slik at man dermed får tilgang til sin egen surfehistorikk, bokmerker, eventuelle lagrede passord, utvidelser og så videre.

TEMA: CHROMEBOOK

Men visste du at Google også har bakt inn denne funksjonaliteten i sin nettleser, Google Chrome? Vi omtalte den allerede i fjor, men da var den kun på prøvestadiet.

Nå er den imidlertid blitt en offisiell funksjon i Chrome som ikke krever fikling i skjulte innstillinger.

Tar du den i bruk, kan du og de andre i husstanden kan logge seg på nettleseren med ulike konti, og dermed skjule surfehistorikk, bokmerker og lignende fra hverandre.

Slik slår du på funksjonen

Du må altså bruke Chrome for å få til dette trikset, noe 37 prosent av Dinsides PC-lesere gjør.

Alt du trenger å gjøre er å åpne innstillingsmenyen i Chrome ved å trykke på ikonet oppe til høyre hjørne (det med tre horisontale streker) og velge Innstillinger. I bunnen av innstillingsvinduet finner du et område kalt «Personer».

Klikk på knappen Legg til person..., så får du opp et dialogvindu hvor du skal velge et profilbilde og et navn. Du kan også velge om du ønsker å lage en skrivebordssnarvei for brukeren og om du ønsker å kunne kontrollere og se nettstedene personen besøker, såkalt «supervised user».

Vis mer


Sistnevnte kan være aktuelt om du lager en egen bruker til en av ungene i familien. Ifølge PC World USA kan foreldre blant annet blokkere spesifikke nettsider, se hvilke nettsteder barna surfer inn på og aktivere Googles «Sikkert Søk».

Les også: Advarer deg før du trykker på skumle lenker

Se øverst til høyre

BYTTE BRUKERE: Via denne menyen kan du bytte mellom de ulike brukerne du har opprettet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Til høyre på tittellinjen finner du så en ny nedtrekksliste du kan trykke på. Der finner du brukeren du er logget inn med, som du også kan gi et nytt navn ved å trykke på blyant-ikonet som dukker opp når du holder musepekeren over brukernavnet.

Herfra kan du også låse nettleseren ved å trykke på hengelåsen. Da lukkes ditt innhold, og neste bruker må logge på med sin konto eller bruke gjestekontoen i nettleseren. Når du skal bruke nettleseren, taster du inn Google-passordet, og så blir fanene du hadde åpne gjenopprettet.

Merk dog at dette ikke skjer automatisk dersom du avslutter nettleseren eller låser datamaskinen.

Les også: Surf billigere med Chrome på mobil

Hver bruker med egen konto

Dersom noen andre enn deg logger seg på, får de opp en nettleser med sine innstillinger.

Altså vil ikke din nettleserhistorikk vises for andre; ei heller bokmerker, lagrede passord og den slags.

Logger man på med Google-kontoen sin, blir bokmerker, historikk og så videre synkronisert på tvers av alle enheter der man er logget på med Google-kontoen sin.

LES OGSÅ: Er «123456» verdens vanligste passord?