STYR UNNA: Får du en slik fra en Facebook-kontakt, er det bare å styre unna. I verste fall gir du uvedkommende tilgang til Facebook-kontoen din og får passordet endret. Foto: Pål Joakim Pollen
STYR UNNA: Får du en slik fra en Facebook-kontakt, er det bare å styre unna. I verste fall gir du uvedkommende tilgang til Facebook-kontoen din og får passordet endret. Foto: Pål Joakim PollenVis mer

Nytt Facebook Messenger-virus

Får du denne meldingen på Facebook, bør du la være å klikke

Ny runde, og mange er dessverre ukritiske.

Igjen herjer et nytt «Facebook-virus», og det ser nå ut til å ha nådd norske brukere. Bildet over fikk vi nemlig tilsendt av en av våre lesere.

Det begynner med at du får tilsendt det som tilsynelatende er en YouTube-video fra en av Facebook-kontaktene dine (som har gått fem på), der navnet ditt er nevnt i teksten som følger med:

Det kan selvsagt være fristende å trykke for å se hva dette kan være, men det bør du la være.

For trykker du, kommer du til en side der du er nødt til å «logge på» med Facebook-kontoen din for å se «videoen».

Går du fem på der, spres lenka videre til dine venner, og ikke bare det – du har nettopp gitt fra deg innloggingsdetaljene til uvedkommende.

Endrer passordet

Vi har sett mange varianter av dette før, men en ting som gjør akkurat denne versjonen spesiell, er at rammede brukere fra New Zealand rapporterer om at de har fått Facebook-passordet sitt endret etter å ha gått fem på, ifølge australske Stuff.

Skulle det skje, er du nødt til å nullstille Facebook-passordet via Facebooks glemt passord-funksjon, slik at du kan verifisere din identitet via e-post, SMS eller lignende. Dernest bør du selvsagt bytte passord pronto.

Merk også at du bør endre passordet ditt på andre nettsteder dersom du bruker det flere steder – senvirkningene av slike ting kan nemlig være ganske katastrofale. Spesielt om du bruker samme passord på din primære e-postkonto, som tross alt kan brukes til glemt passord-funksjoner overalt.

Og glem selvsagt ikke å advare vennene dine!

Ta forholdsregler!

Som før anbefaler vi at du bruker totrinnsverifisering på Facebook og andre nettjenester som tilbyr det.

Det gjør at du er nødt til å bekrefte innlogging fra nye enheter med en engangskode via SMS eller Facebook-appen på en telefon du allerede er logget inn på, altså på samme måte som i nettbanken. Da får ikke uvedkommede logget på selv med passordet ditt i hende.

Både Facebook, Google, Linkedin, iCloud, Lastpass, Dropbox og mange andre nettjenester tilbyr slik funksjonalitet. Det er litt mer tungvint om du ofte bytter enheter, men veldig kjekt den dagen du plutselig tråkket i salaten.