<strong>NYTT VERKTØY:</strong> Nå gjør Facebook det lettere å styre hvem som får se hva. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NYTT VERKTØY: Nå gjør Facebook det lettere å styre hvem som får se hva. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Facebook med egen personvernssjekk

Geleider deg gjennom de viktigste innstillingene, trinn for trinn.

Har du full kontroll på hvem du deler innhold med på Facebook?

Det er det ikke alle som har, noe vi så flere eksempler på da vi skrev om Facebook-søkemotoren OpenBook for fire år siden.

Med årene har Facebook blitt flinkere til å tydeliggjøre hvem du deler med. De har også endret standardinnstillingene for nye brukere slik at de nå i utgangspunktet deler statusoppdateringer med sine venner snarere enn offentlig, som var standardinnstillingen tidligere.

Nytt verktøy, trinn for trinn

I disse dager ruller Facebook ut en ny funksjon til sine brukere. Det er ikke sikkert alle har fått tilgang til den i det dette skrives, men du kan selv sjekke ved å trykke på det lille lås-ikonet på topplinja i nettleserversjonen.

Har du fått det såkalte personvernssjekk-verktøyet kan du trykke på det for å gå igjennom de viktigste personvernsinnstillingene, trinn for trinn.

TRE TRINN: Det nye verktøyet er delt opp i statusoppdateringer, app-tilganger og profilinformasjon. Vis mer


Oppdateringer, apper og profilinformasjon

Personvernssjekken tar deg igjennom tre hovedinnstillinger. Den første er hvem som får se dine fremtidige statusoppdateringer. Husk at alle kan se det du poster på Facebook dersom du velger å la denne stå på offentlig. Muligens vil du kun at venner skal se den, og det er også mulig å skreddersy det slik at det kun er utvalgte Facebookvenner som får se det du poster.

Les også: Snart blir ALT søkbart på Facebook

Steg nummer to er en oversikt over alle appene/tjenestene du har knyttet til din Facebook-konto. Her kan du krysse vekk apper du ikke lenger bruker, eller velge hvem som får se oppdateringene fra appene dine. Vil du for eksempel ikke at alle Facebook-vennene dine får se hva du ser på Netflix, kan du sette Netflix til «kun meg».

Det siste steget går på profilinformasjonen din, som utdannelse, arbeidssted og lignende og hvem som får se hva der.

Dette er ikke alt

Merk at den nye personvernssjekken ikke omfatter alle innstillingene. Blant annet kan du justere hvem som får sende deg venneforespørsler, hvem som kan søke etter deg, hvem som kan skrive på tidslinjen din, hvem som får se hva andre skriver på tidslinjen din, hva som skjer når du blir tagget i et bilde og mer til.

Dette finner du i de øvrige personvernsinnstillingene.

Les også: Slik slår du av automatisk video på Facebook