<B>ENDRER INNSTILLINGEN:</B> Facebook gjør forandringer på sikkerhetsinnstillingene. Bør du krysse av for "alle"?
ENDRER INNSTILLINGEN: Facebook gjør forandringer på sikkerhetsinnstillingene. Bør du krysse av for "alle"?Vis mer

Facebook for alle?

Det gjelder å holde tunga rett i munnen når du blir bedt om å revurdere personvern-innstillingene.

Nesten hver gang Facebook gjør forandringer på enten utseendet eller funksjonaliteten, begynner deler av det 350 millioner store brukeruniverset å murre. Hvis de både endrer utseendet og funksjonaliteten, går murrelyden over til høylytt misnøye.

Forandringene som Facebook ruller ut for alle sine brukere akkurat er ikke spesielt synlige, men de kan bli veldig synlige hvis du velger å forandre på noe. Krysser du av "feil", blir nemlig mye av det du foretar deg på det ekstremt populære sosiale nettverket tilgjengelig for Google - og er det tilgjengelig for Google er det som kjent tilgjengelig for absolutt alle internettere.

Les også: Lurt av falske venner på Facebook

Alle eller ingen?

Første gang du logger deg på vil du blant annet få beskjed av Facebook om at de "innfører noen endringer for å gi deg bedre kontroll over informasjonen din og hjelpe deg å holde kontakten med vennene dine."

Personvernsiden har blitt forenklet, slik at det skal være enklere enn før å styre hvem som får lese hva på profilen din. Velger du "Fortsett til neste trinn" får du anledning til å forandre personverninnstillingene, eller simpelthen bare beholde innstillingene slik de var før.

Vær derimot oppmerksom på at hvis du velger å krysse av under "alle" for for eksempel "Om meg" eller "Innlegg jeg oppretter", så betyr ikke det at denne informasjonen blir tilgjengelig for alle vennene dine, men for absolutt alle.

Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette er Facebooks måte å gjøre hele eller deler av profilen din tilgjengelig for søkemotorer som Google. Vil du ikke dette, bør du med andre ord la krysset bli stående under "Gamle innstillinger".

Navnet og profilbildet ditt kan du ikke skjule for Google uansett hva du gjør, så hvis du av en eller annen grunn skulle ønske å skjule at du er på Facebook, har du fått noe å tenke på nå.

Les også: Og dette skrev du under på?

Vennene til vennene dine

Andre deler Facebook-profilen din, som "Bilder og videoer av meg" og "Fødselsdag", kan du velge å gjøre tilgjengelig for "Venners venner". Det høres kanskje ikke ut som så mange, men hvis du tenker etter kan dette fort utgjøre tusener og titusener av personer - avhengig av hvor mange venner du har på din liste, og hvor mange venner de har.

Hvis du er usikker på hvilke innstillinger som er dine gamle innstillinger, bør du gå inn og sjekke under "Innstillinger" og "Personverninnstillinger" i menyen øverst til høyre i profilen din. Er det lenge siden du har besøkt denne siden, vil du se at det også her har skjedd enkelte forandringer.

Du kan nå detaljstyre hvem som ser hva, begrenset helt ned til enkeltpersoner (samboer? kjæreste?), i tillegg til at du også her kan gjøre innhold tilgjengelig for "alle", altså i praksis hele Internett.

DETALJSTYRING: Under "Personverninnstillinger" kan du detaljstyre hvem som får se hva av Facebook-profilen. Vis mer


Enda flere forandringer!

Det er derimot ikke slutt med dette. Mange har savnet muligheten for å styre hvilken informasjon som sendes til hvem i samme øyeblikk som informasjonen går ut.

Det sedvanlige "Hva tenker du nå?"-feltet inneholder nå en liten vindusmeny, der du kan velge hvem akkurat denne statusoppdateringen eller akkurat disse bildene skal deles med.

Vil du at din festlige kommentar om Obama i statusfeltet skal deles med hele Internett, krysser du av for "Alle". Hvis du bare vil dele den med kjæresten velger du først "Egendefinert rediger", så "Gjør dette synlig for", deretter "Enkelte personer ...", så navnene på de som skal se meldingen.

DEL MED NOEN ELLER ALLE: Slik ser det nye dele-feltet ut i Facebook. Vis mer


Du kan naturligvis også velge å unnta visse personer fra meldingen, som for eksempel sjefen på jobben hvis du skulle ønske å si noen sannhetsord om lønnsforhandlinger eller det som skjedde etter julebordet.

Hvorvidt Facebook tukler med personvernet skal ikke vi diskutere i denne artikkelen, men våre venner i digi.no tar opp nettopp denne problemstillingen i denne artikkelen.