<b>TRAKTET OG KLAR:</b> Her ser du traktere fra (fra venstre): Moccamaster, Electrolux, Wilfa, Bosch, Sandstrøm (Elkjøps egen merkevare); Wilfa, OBH Nordica, Philips, Melitta og Clas Ohlson. Foto: ELISABETH DALSEG
TRAKTET OG KLAR: Her ser du traktere fra (fra venstre): Moccamaster, Electrolux, Wilfa, Bosch, Sandstrøm (Elkjøps egen merkevare); Wilfa, OBH Nordica, Philips, Melitta og Clas Ohlson. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Vi har testet ti kaffetraktere

Og forskjellene er store, men det er faktisk ikke smaken det står på.

Vi har testet ti kaffetraktere fra 199 til 2.500 kroner. Forskjellene er store, men for både trente og utrente ganer er det faktisk ikke smaken på kaffen som er den utløsende faktoren.

Tid er et godt eksempel: Philips Café Gourmet Coffee Maker bruker nesten 12 minutter på å trakte en liter kaffe, og det hadde ikke fungert hjemme hos oss i hverdagen.

Likevel kan det være en het kandidat om vi må bytte ut kaffetrakteren på landstedet vårt: En av årsakene til at den bruker så lang tid er at alt vannet kokes opp før kaffen brygges. Perfekt for hytte uten innlagt vann.

Hva som er viktig vil derfor variere etter egne behov.

KOKER FØRST: Både OBH Nordica (bak til venstre) og Philips' traktere har beholderen rett over filteret, og koker opp kaffen før den traktes. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


TREND: Nå skal kaffen være svart.

Men hvorfor har vi ikke tatt hensyn til smak?

- Mange tror at dersom de bare kjøper en bra trakter, blir kaffen bra. Men det viktigste for smaken er hvilken kaffe man bruker, og ikke hvilken maskin man brygger den på, sier barista Måns Akne Andersson, som hjalp oss under testen.

Og dette så vi i praksis: Med unntak av trakteren Coffee Maker fra Clas Ohlson, som var litt svakere enn de andre, muligens på grunn av lav bryggetemperatur, var det nemlig små variasjoner på smak.


Vi valgte derfor å holde smaksparameteret utenom denne testen.

I tillegg til valget av kaffe, er det temperaturen du skal ha fokus på.

Kaffebrenner Tim Wendelboe har tidligere lært oss at optimal bryggetemperatur på traktekaffe bør ligge mellom 92 og 96 grader.

Se barista Anderssons tips for å få god kaffe!

Er du opptatt av smak, bør du derfor se ekstra godt på bryggetemperaturen i tabellen under. Her skårer de to rimeligste kaffetrakterne dårligst, mens OBH Nordicas Gravity-trakter gir mye bryggetemperatur for pengene.

Priser innhentet uke 45. Vi tar forbehold om endring i pris. Vis mer


Lenger ned kommer du rett til oppsummeringen, men vil du ha alle detaljene om de ulike trakterne må du lese her:

LES OGSÅ: Vi har testet ti termokanner.

Slik testet vi:

Vi har sjekket hvor varmt det er når kaffen brygges, altså temperaturen i kaffegruten, fra de første til de siste vanndråpene treffer. Når kaffen var ferdigbrygget satt vi kannen på bordet og tok temperaturen.

Tidsaspektet er også viktig: Vi har tatt tiden fra trakteren ble skrudd på til alt vannet har rent gjennom kaffegruten. Der det har vært mulig har vi justert, og åpnet filteret slik at det er tilpasset mengde kaffe vi har traktet.

Vi har sett på om kaffetrakteren skrur seg av (autostopp); om den er utstyrt med dryppstopp, slik at man kan fjerne kolben og skjenke seg en kopp, selv om ikke hele kannen er ferdigtraktet, og om det er en egen innstilling for trakting av mindre volum.

TEMPEN: Vi målte temperatur både under bryggeprosessen, og etter at kaffen var ferdig traktet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Trakterne fra Electrolux og Clas Ohlsons hadde metallfilter, som kan være en bonus for deg som alltid glemmer å kjøpe filter, eller ikke orker å skylle dem.

I tillegg har vi også sett på hva som skiller de ulike trakterne fra hverandre: Har trakteren noen andre smarte finesser vi likte?

Vi kjørte renseprogram / tre fulle kanner gjennom maskinene før vi traktet kaffe, for å bli kvitt «ny maskin-aromaen».

Manuell brygging: Slik lager du verdens (nest) beste kaffe

Resultatet:

Vi valgte å dele trakterne inn i tre kategorier, og plukket deretter ut en favoritt i hver kategori: Klassiske kaffetraktere, programmerbare kaffetraktere og traktere med vanntanken på toppen.

I fotoalbumet under kan du se hovedinntrykket vi satt igjen med av hver trakter, og hvilke vi anbefaler innen de tre kategoriene, vil du ha flere detaljer om de ulike maskinene får du det her.

MOCCAMASTER: Moccamaster er fortsatt best. Foto: ELISABETH DALSEG
KJÆRLIGHETSBARN: Om Moccamaster og Svart Presisjon hadde fått en baby, tror vi den ville sett omtrent slik ut. Wilfa Svart Classic er uansett en god trakter som slekter på sitt imaginære opphav. Foto: ELISABETH DALSEG
HERMEGÅSA: Melitta Signature er tydelig inspirert av testfavoritten fra Moccamaster, men den mangler de siste små detaljene. Foto: ELISABETH DALSEG
BRÅKER: Wilfa Svart Presisjon bråker, men det fører til at kaffen blir brygget med ferskt vann hver gang. Testens dyreste trakter. Foto: ELISABETH DALSEG
PLASTIC FANTASTIC Clas Ohlsons kaffetrakter er veldig billig, men resultatet blir helt greit. Har ikke automatisk stopp, så ikke for glemsomme sjeler! Foto: ELISABETH DALSEG
NETT: Vi likte designet på Bosch' kaffetrakter. Den var også den greieste å programmere. Foto: ELISABETH DALSEG
RIMELIG TEKNISK: Sandstrøm er den billigste maskinen for deg som ønsker å kunne forhåndsprogrammere. Men det blir mye søl når vi skal fylle på. Foto: ELISABETH DALSEG
LITE INTUITIV: Det tok en stund å bli kjent med Electrolux' trakter; og bryggetemperaturen var dessverre for lav i begynnelsen av trakteprosessen. Foto: ELISABETH DALSEG
HEIT: OBH Nordicas Gravity har testens gjennomgående høyeste bryggetemperatur. Foto: ELISABETH DALSEG
WOW-FAKTOR: Philips trakter skiller seg ut. Det er bra, for du blir stående og se leeenge på den før kaffen er klar. Foto: ELISABETH DALSEG


Som nevnt over var det ikke store forskjellen på smak. Dette er det gjerne helt andre faktorer som er med på å bestemme.

Takk til produsenter og forhandlere for lån av produkter, og Barista School for lån av lokale.