<b>ET FINGERLEDD:</b> Når fingertuppen berører risen, skal vannet gå opp til det første leddet på pekefingeren. Foto: THOMAS R. SKAUG
ET FINGERLEDD: Når fingertuppen berører risen, skal vannet gå opp til det første leddet på pekefingeren. Foto: THOMAS R. SKAUGVis mer

Tre smarte trinn: Slik koker du ris

Det er ikke vanskelig, bare du vet hvordan: Slik koker du sushiris.

God sushi starter med god sushiris.

Det er et problem, i hvert fall for oss.

Nå er vi ikke helt ubehjelpelige på kjøkkenet, men ris? Det er vår kryptonitt.

- Det er egentlig ganske enkelt, bare du husker på disse to tingene: Skyll risen, og gi risen et fingerledd med ekstra vann, sier Wilson Chung, kokk, sushikursholder, og produktutvikler for Blue Dragon, til Dinside.

Skal du lage sushi, er det også viktig at du velger riktig ris.

I videoene over viser han hvordan du velger riktig sushiris - og hvordan du koker den, uten å svi, overkoke, klumpe eller tørke den ut.

Etikette og bordskikk: Slik spiser du sushi

#1: Velg riktig sushiris

SUSHIRIS: Sushiriskornene er korte og runde, og har de hvite flekker, vet du at de er ekstra gode. Foto: THOMAS R. SKAUG Vis mer


Det første du må gjøre er å sørge for at du har en ris som egner seg til å lage sushi med.

Det aller enkleste er å gå for det som gjerne heter sushi-ris i butikken. Dette er en japansk ristype som heter uruchimai, og det er også denne ristypen som blir brukt i produksjon av sake.

Risen skal være rundkornet og kornene aller helst hvitflekkete - da er den av god kvalitet.

Får du ikke fatt i sushi-ris, kan du bruke andre typer rundkornet ris, som grøtris eller risottoris.

#2: Skyll, skyll, skyll

Før du koker, må risen skylles. Godt.

- Hell risen i en gryte, og skyll under rennende vann, tre ganger, til vannet er nesten klart, sier Chung.

Dette for å bli kvitt noe av stivelsen, slik at risen ikke kleber seg sammen.

Skulle vannet ikke være i nærheten av klart, men fortsatt melkehvitt, skyller du et par ganger til.

Se også: Slik koker du pasta.

#3: Et fingerledd ekstra med vann

ET FINGERLEDD: Når fingertuppen berører risen, skal vannet gå opp til det første leddet på pekefingeren. Foto: THOMAS R. SKAUG Vis mer


Når du skal koke ris, står det gjerne oppgitt forhold mellom ris og vann på emballasjen. Det kan være litt klønete å få riktig når du har skylt risen.

- Det er egentlig veldig lett, du måler med pekefingeren. Dekk risen med vann og litt til. Når du stikker pekefingeren ned i gryten til tuppen berører risen, skal vannet gå opp til første ledd, sier Chung.

Perfekt koketid: to - ti - fem

Etter dette er det grei skuring.

Legg på lokk, og sett gryten på komfyren.

Kok opp risen på sterk varme.

Når vannet koker lar du risen koke to minutter på sterk varme, så ti minutter på lav varme og til slutt lar du risen hvile, med lokket fortsatt på, i fem minutter.

NB! Etter at risen har kokt, er det viktig å avkjøle den raskt, for å unngå bakterieutvikling. Den bør ikke i kjøleskap, da blir den vanskelig å jobbe med, men ha den gjerne over i en annen gryte eller bre den utover et fat eller serveringsform, så blir den raskere kald.

RISTYPER: Det finnes mange forskjellige varianter av ris, den som egner seg best til sushi har korte, gjennomskinnelige korn, gjerne med hvite flekker. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer