TØRT BRØD? Ikke kast tørt brød før du har prøvd dette trikset. Foto: Linn M. Rognø
TØRT BRØD? Ikke kast tørt brød før du har prøvd dette trikset. Foto: Linn M. RognøVis mer

Hold brødet ferskt

Tørt brød? Sjekk dette geniale trikset

Brødet blir rykende ferskt igjen.

Hvis brødet har blitt tørt og seigt etter to-tre dager, ikke kast det! Har du vann og stekeovn tilgjengelig, kan du forvandle brødet til «rett fra bakeren»-ferskt igjen.

Og det tar deg bare noen minutter.

Slik går du frem
For å få brødet til å bli godt igjen, trenger du kun kaldt vann og stekeovn:

  1. Forvarm stekeovnen på 190 grader
  2. Fukt hele brødet med kaldt vann fra springen
  3. Legg brødet i ovnen i cirka 10 minutter
1-2-3: Forvarm på 190 grader, fukt brødet, stek i 10 minutter. Foto: Linn M. Rognø Vis mer

Tipset kommer fra Syvelin Aadland, prosjektleder for Sortere.no. Og hun har flere enkle triks for å holde brødet ferskt og godt lengst mulig:

- Om brødet begynner å bli litt tørt kan du bruke det til ostesmørbrød eller arme riddere. Eventuelt kan du lage krutonger eller tørke det helt ut i stekeovn på 100 grader og lage griljermel du kan bruke til for eksempel fiskegrateng eller tilslørte bondepiker, foreslår Aadland.

BRØDEKSPERT: Syvelin Aadland, prosjektleder for Sotere.no. Foto: Sortere.no. Vis mer

Det er altså mye du kan gjøre med et tørt brød, men først og fremst vil vi unngå at det det tørker raskt inn.

- Kjøp brød som ikke er skåret opp, så holder det seg lenger. Oppbevar brødet i romtemperatur i brødboks eller i en brødpose av plastikk. Ikke legg brødet i kjøleskapet, for da blir det tørt fortere. Kjøp små brød om du ikke spiser brød så ofte, eller frys halve brødet mens det ennå er ferskt, ramser Aadland opp.

Unngå muggent brød

Torunn Nordbø, daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn, forteller at det er flere faktorer som spiller inn dersom du vil at brødet skal holde seg ferskt og saftig.

BRØDEKSPERT: Torunn Nordbø, daglig leder ved Opplysningskontoret for brød og korn. Foto: Nadin Martinuzzi. Vis mer

- Romtemperatur er det beste. Hvis du har det tørt hjemme, kan det være smart å oppbevare brødet i en brødboks av keramikk eller blikk. Har du derimot god utluftning, vil sannsynligvis en brødboks i tre gjøre nytten, sier Nordbø.

I tillegg til at brød kan bli raskt tørt dersom det oppbevares på feil måte, kan det også mugne lett. Muggdannelse oppstår hvis brødet kommer i kontakt med muggsporer. De finnes i luften og trives best i fuktighet, varme og mørke, ifølge Nordbø.

Du bør ikke spise brød som er angrepet av mugg, men er det bare en liten del av brødet som har begynt å mugne, kan du skjære den biten av og spise resten. Men brødet har nok blitt litt dårligere på smak når muggprosessen har startet, mener Aadland.

- Det beste er å unngå at brødet blir muggent i utgangspunktet. Ikke la brødet ligge altfor lenge i tett pose. Brød som har vært frosset bør tine uten pose og så legges i pose og brødboks så fort det er tint, for å unngå at det blir for mye fuktighet i posen, forklarer hun.

Frys ned i skiver

Det er en kjent sak at nordmenn kaster altfor mye brød, men slik behøver det ikke være.

Ekspertenes råd er superenkle:

- Kjøp den mengden brød du tror dere kommer til å spise. Spiser du brød bare av og til, er det lurt å kjøpe oppskåret brød som du fryser og tar ut en skive når du får lyst på, tipser Aadland.

Nordbø er enig og mener at brødskiver i frysen er smart.

- Dessuten vil frosset brød i matpakken holde både brødet og pålegget friskere, tipser hun.

Nordbø syns at bakerbransjen de siste årene har blitt mer bevisst på brødsvinn og dermed også har jobbet frem et stort utvalg mindre brød for husholdninger som ikke har behov for et vanlig brød om gangen.

- Dermed er det altså lett å velge brød som passer til din husholdning, understreker Nordbø.

LES OGSÅ:

Så mye sparer du på å bake selv

Slik lykkes du med gjærbaksten