<b>LIKE, MEN ULIKE: </b>Toro Boil-in-bag, Ming-ris og Fiks Ferdig Ris fås alle som basmatiris. Men det er ikke bare tilbredningen som varierer.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LIKE, MEN ULIKE: Toro Boil-in-bag, Ming-ris og Fiks Ferdig Ris fås alle som basmatiris. Men det er ikke bare tilbredningen som varierer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Toro Fiks Ferdig Ris vs. Boil-In-Bag vs. vanlig basmatiris

Hvilken ris er enkleste å lage, og hvilken smaker best?

«Ferdigkokt ris - klar på 2 minutter i mikrobølgeovn!» skryter Toro av sitt nye produkt Fiks Ferdig Ris.

I tillegg har de Boil-in-bag-ris.

Og selvfølgelig den vanlige, løse Ming-risen.

Dinside har kokt alle tre Basmati-variantene for å se hvor stor forskjellen egentlig er, og hva du bør velge.

Les også: Slik lager du din egen sous-vide maskin – alt du trenger er en riskoker og en temperaturregulator!

FOR HØY: Dinside-journalist Berit B. Njarga oppdaget fort at Fiks Ferdig Ris var for høy for mikrobølgeovnen vår. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Tilbredning: Toro Fiks Ferdig Ris

  • Denne risen er ferdig kokt, og tilsatt olje for å ikke bli én hard klump. Men en klump er den, så først må du kna pakka. En god stund, faktisk.
  • Så skal toppen rives delvis av, og pakka settes i mikrobølgeovnen. Stående. Problemet er bare at pakka er høy; akkurat for høy for vår mikro. Resultatet ble en pakke som først stod helt stille under koking mens den stanget i taket, så vingla litt, og til slutt falt ned. Flere ganger. Så vi kunne ikke bare sette den på plass og vente i de to minuttene det skulle ta. Vi måtte følge med, og rette opp.
  • Så tas innholdet ut, legges i en skål og røres ut. Vi rørte godt, men ble ikke kvitt klumpdannelser vi håpet vi fikk bort under knaingen.
Tid brukt:
3 minutter

Hvordan klarer Hellstrøms Cocotte med lam seg i kamp mot Fjordland og Stabburet? Vi har testet!

KJEKT: Da Boil-in-bag-risen ligger i en pose, har vi personlig ikke noe i mot å la den deise ned i en ren kjøkkenvask. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Tilbredning: Toro Boil-in-bag

  • Boil-in-bag betyr at risen befinner seg i en plastpose, som legges hel ned i vannet for koking. Det kreves mer vann enn ved vanlig ris, da risen ikke legger seg flatt, men som en høy klump. Dermed tar oppkokingen opptil fem minutter på vår umoderne ovn.
  • Så litt salt, før posen legges i og den tolv minutter lange ventetiden starter. Du kan ha i så mye vann du bare vil, da hele posen tas ut av vannet til slutt, så du slipper å følge med på vannivået.
  • Og når tiden er inne, er det bare å helle vannet og posen i vasken, åpner posen forsiktig, helle innholdet tilbake i kjelen og røre litt.
Tid brukt:
17 minutter

MER JOBB: Toros Ming-ris fikk for lite vann, selv om vi fulgte pakkens instruksjoner etter punkt og prikke. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Tilbredning: Toro Ming-ris

  • Ming-risen kokes på gammeldags vis. Dette betyr at du bør måle opp riktig vannmengde til riktig rismengde. En tabell på pakka skal hjelpe deg, men skal du gjøre alt korrekt uten erfaring må du fram med kalkulatoren om du skal ha en mengde som ikke står oppgitt.
  • Det kreves mindre vann enn ved boil-in-bag, så det går raskere å koke opp. Så oppi med saltet og risen, og koke i vei. Men da skjer det som vi skal innrømme er klassisk for vår del: Det oppmålte vannet holder ikke. Det blir tomt før risen er ferdig, og vi må tilsette mer.
  • Når vannet er borte og risen faktisk er klar, er det bare å røre rundt for å få et fiks ferdig produkt.
Tid brukt:
15 minutter

Hvor mye raskere er det egentlig å kjøpe ferdig fiskegrateng og lasagne i forhold til å lage dem selv?

ULIK: Her ser du, fra venstre, Toro Ming-ris, Boil-in-bag-ris og Fiks Ferdig Ris. Posevarianten er hardere enn den løse, mens mikroutgaven er langt brunere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Smak: Toro Fiks Ferdig Ris

Allerede når du åpner pakka før tilbredning, slår den mot deg: Lukta. Fiks Ferdig Ris lukter rett og slett vondt. Det minner om jord. I tillegg er den langt brunere og mer klumpete enn den andre risen. Og konsistensen?

- Helt forferdelig! synes Dinside-journalist Kirsti Østvang.

- Det minner meg om 80-talls Uncle Bens hurtigris. Den har ingen substans, følger journalist Berit B. Njarga opp.

UTEN KJELE: Toros Fiks Ferdig Ris kokes ikke i kjele, og må derfor helles over i en skål, om du ikke vil helle den rett på asjetten. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


- Det smaker dessuten jord. Dette er ikke noe godt i det hele tatt, synes de to.

Smak: Toro Boil-in-bag

- Dette er noe helt annet, smiler et samstemt testpanel.

- Her er det tyggemotstand, og ingen bismak. Det smaker rent, slik ris skal smake.

Risen ser dessuten langt mer appetittlig ut enn den brune, klumpete Fiks Ferdig-risen.

Smak: Toro Ming-ris

- Denne er mindre hard, synes våre smakere, som da ikke visste hvilken ris som var hva.

Den løse risen har generelt et mer grøtete preg enn boil-in-bag-en. Både på konsistens og smak. Noen liker grøtpreget, andre ikke, men flertallet liker boil-in-bag-risen bedre.

KJEKT MED VANN: Når du koker risen i vann, kan du selv kontrollere saltinnholdet. Du kan også tilsette for eksempel karri om du vil ha litt farge på maten. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


- Denne er mer smakløs og nøytral, sier panelet.

Det finnes 80.000 ulike rissorter – her får du oversikten

Ikke samme ris

Alle rispakkene i denne testen inneholder den indiske basmatirisen. Men ikke den samme basmatirisen, og ikke bare basmatiris.

  • Fiks Ferdig Ris Basmati inneholder 99 prosent basmatiris, i tillegg til solsikkeolje og en emulgator. En emulgator hjelper stoffer som vanligvis ikke blander seg til å blande seg likevel. Den består ifølge pakken av mono- og diglyserider av fettsyrer.
  • Boil-in-bag Basmatiris inneholder hvit basmatiris uten skall.
  • Ming Basmatiris fører bare opp «basmatiris» som sin ingrediens.
Næringsinnholdet i risene blir derfor også ulik. For eksempel inneholder Fiks Ferdig Ris 0,9 gram fett per 100 gram, mot 0,2 i Boil-in-bag og Ming. Fiks Ferdig Ris har 150 kilokalorier per 100 gram, Ming 137 og Boil-in-bag 123.

Tror du produkter er de samme selv om de er på tube? Tro om igjen!

SMAKSTEST: Berit B. Njarga, Kirsti Østvang og undertegnede smakte på risene for å sjekke forskjellen. Den var markant, og Fiks Ferdig Ris ble en klar taper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Ikke samme pris

 PrisMengdeKilopris
Fiks Ferdig Ris19,90 kr250 g79,60 kr
Boil-in-bag63,90 kr960 g66,56 kr
Ming51,90 kr750 g69,20 kr

Prisene er ikke overraskende varierende:

Hva slags ris liker du best?

(Avsluttet)
Boil-in-bag(58%) 2195
Løs vanlig ris(38%) 1454
Løs hurtgris(3%) 127
Mikroris(1%) 41
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Her, som overalt ellers, er det de største pakkene som gir deg best pris. Og den ferdiglagde som gir deg minst for penga.

Den beste risen

Toros Fiks Ferdig Ris gikk uten tvil kjappest å lage. Det skulle bare mangle. Men lukta, smaken og konsistensen er slettes ikke bra, og blir testens store taper.

Toros vanlige Ming-ris tar lengst tid å lage, og den noe grøtete konsistensen faller ikke i smak hos alle.

Dinside kårer derfor Toro Boil-in-bag som vinneren. Den er god, enkel å lage og selv om det tar litt tid, krever den minst oppmerksomhet.

Så har du ikke et kvarter å avse på riskoking, bør du heller kjøpe deg noe annet ferdiglaget enn Toros ris.

Disse melkesjokoladene bør du velge for å få mest for penga