Det er minst to fordeler med å salte kjøttet før du griller det. Foto: Colourbox.com
Det er minst to fordeler med å salte kjøttet før du griller det. Foto: Colourbox.comVis mer

To grunner til å bruke salt på kjøttet

I motsetning til hva mange tror, skal saltet gi BEDRE grillmat.

Mange er forsiktige med salt på maten, og det er det gode, helsemessige grunner til å være. Men hva med grillmaten? Mange tror at man ikke skal salte kjøttet før det stekes, da saltet suger saften ut av biffstykkene.

Dette er i beste fall en logisk feilslutning, skal vi tro moderne undersøkelser på området.

Danske Politiken sier nemlig at kjøttet, ifølge internasjonale forsøk, skal saltes for bedre resultat. Her er to gode grunner til å salte før du griller kjøttet: Det blir mørere og får bedre stekeskorpe.

Og saltet kan også hjelpe deg med lynkjøling av sommerdrikkene

Blir mørere

Salt gjerne kjøttet en halvtime før tilberedning, råder danskene, og sier at kjøttet da som regel blir mørere enn om du ikke salter. Du trenger imidlertid ikke bruke rent salt. Marinerer du kjøttet før du skal grille det, kan du bruke en salt marinade, for eksempel en soyasaus.

Men ikke gjør denne grilltabben: Venter ikke lenge nok før vi griller

Marinade som gjør maten sunnere

Det er ikke bare salt marinade som kan gjøre kjøttmaten bedre. Danske Teknologiske Institut skriver at visse marinader kan gjøre grillkjøttet sunnere.

De anbefaler å marinere kjøttet i knust hvitløk og rapsolje. Pass bare på å la kjøttet dryppe tørt av marinaden før du legger det på grillen, så ikke oljen drypper ned på grillen og skaper helsefarlig røyk.

Men obs: Ikke bruk marinaden til saus

Ekstra god stekeskorpe

Mørere kjøtt er imidlertid ikke eneste argument for å salte før du legger kjøttet på grillen. Politiken skriver at Cook's Illustrated "The Science og Good Cooking" anbefaler salt som en av ingrediensene som kan gi bedre stekeskorpe.

  • Tørk av kjøttstykkene.
  • Gni med en blanding av maisstivelse og salt
  • Legg kjøttet på bakepapir i fryseren i en halvtime
Saltet og fryseren skal sammen fjerne fuktighet fra kjøttoverflaten, noe som gir bedre bruning og bedre smak.

DinSide har testet sommerens produkter fra dagligvarekjedene

Riktig steking på grill

Griller du kjøttet feil, kan det bli en kilde til kreftfremkallende stoffer, blant annet fra grillrøyken. Danske Teknologisk Institut har følgende råd for sunnere grillkjøtt:

Koteletter og biff

  • Snu kjøttstykkene annenhvert minutt
  • Jo tettere kjøttet ligger på varmekilden, jo mer oppmerksom må du være på å passe på for å unngå å svi det.
  • Når kjøttets kjernetemperatur er 65 grader, tar du det av grillen.
Med iPhone som steketermometer

Stek

  • Tilberedes helst ved indirekte varme (altså ikke rett på grillristen) eller pakkes inn i aluminiumsfolie
  • Grilles også til kjøttets kjernetemperatur er 65 grader
Er du uheldig og svir kjøttet, bør du skjære bort det som er brent før du serverer.

Les også: Slik får kokken perfekt grillbiff