<B>HARMONISK:</B> Disse jordhusene kunne nesten vært selve definisjonen av "integrering". Foto: Arkitekten
HARMONISK: Disse jordhusene kunne nesten vært selve definisjonen av "integrering". Foto: ArkitektenVis mer

Tilbake til naturen

Av jord er du kommet, og under jorda skal du bo.

«Tanken med jordhusene er ikke å bo under eller i jorda, men å leve med jorda», skriver de sveitsiske arkitektene hos arkitektbyrået Vetsch.

Det er en tanke som hadde falt i god jord under Woodstock-festivalen, men enten du er en fallert hippie eller simpelthen bare en idealist som mener arkitektur bør ta spesielt stor hensyn til omgivelsene det bygges i, er det vanskelig å ikke la seg imponere av disse jordhusene. De er så naturtro at de uten problemer kunne vært hobbitenes ferieparadis i "Ringenes Herre"-filmene.

Les også: Her kan du bo som en hobbit

Opptil sju soverom

De er allerede oppført flere ulike steder i Sveits, inkludert de fleste av bildene du ser i denne artikkelen, som er fra det fire mål store Earth House-boligområdet i Lättenstrasse, Dietikon.

Omgitt av særdeles mye grønt gress og en kunstig innsjø utenfor terrassepartiet, kan beboerne nyte tilværelsen under torva. Området inneholder ni ulike leiligheter, varierende i størrelse 60 til 200 kvadrameter. Den største leiligheten har blant annet hele sju soverom, mens de to minste har tre.

Stue og andre oppholdsrom vender mot sola i sør, mens soverommene vender mot nord. Badene finner du i midten av av leiligheten, der det også er trapp ned til kjelleren. Vindu i taket på badet gjør at sollyset slipper gjennom jordsmonnet på dagtid, og det er også funnet plass til en underjordisk parkeringsplass rundt leilighetskomplekset.

Foto: Arkitekten
HARMONISK: Disse jordhusene kunne nesten vært selve definisjonen av "integrering". Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten
Foto: Arkitekten

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Les også: Sjekk det toalettet!

Miljøvennlig

Inngangspartiet og parkeringsplassene har felles adkomst, og er godt skjult på ene siden av komplekset, først og fremst fordi også den er bygget inn i landskapet. Grunnplanet i leilighetene er blitt til ved hjelp av såkalt sprayet betong (det hvite materialet som du også ser på store deler av utsiden), mens isolasjonen består av resirkulert glass og jordlaget på toppen av leilighetene.

I den ganske økologiske og litt politiske programerklæringen til de sveitsiske arkitektene er det åpenbart at jordhusene blir til som en følge av to baktanker: at jorda og naturen i seg selv kan være et fabelaktig isolasjonsmateriale, og at det er mulig å bygge med naturen heller enn den og over den.

Det artistiske elementet er selvfølgelig heller ikke mulig forbigå. Ved å forme husene etter både eiernes ønske og landskapets egenart er det mulig å lage oppsiktsvekkende arkitektur, uten at den blir prangende eller farger etter område slik at det blir ugjenkjennelig.

Se også dette kule hule-huset