<b>FERSK PASTA:</b> Vi har smakt på ti ferdigpasta. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FERSK PASTA: Vi har smakt på ti ferdigpasta. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

TEST: Ti typer fersk pasta

Både vinneren og taperen skiller seg ut.

- En god pasta er laget av durumhvete, den er kokt riktig, al dente, og har god tyggemotstand, sier Mariangela Di Fiore til Dinside. Men hvilken skal du kjøpe?

Vi har testet tre forskjellige varianter av fersk pasta uten fyll; Tagliatelle, spagetti og fullkornspasta.

Det var noen lyspunkter, men flest skuffelser, og én ting ble fort klinkende klart: Skal du kjøpe fersk pasta, se etter tagliatelle.

Ferdig fersk fullkornspasta falt ikke i smak, ei heller den ferske spagettien.

For den beste pastaen bør du ta turen til en av Norgesgruppens butikker: Tagliatellen fra deres egen merkevare, Fersk & Ferdig, var testens beste pasta.

Det er ikke alltid pastaen bør være fersk:
Se når du bør velge fersk - og når du bør velge tørket pasta

#1: TAGLIATELLE:

Fersk & Ferdig Tagliatelle

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det meste stemmer med denne ferdigpastaen: Den har en fin, gyllen farge, er bred og fin, og en god tyggemotstand.

Ingen over, ingen ved siden: dette var testens beste pasta.

Lager du ofte mat til én er det verdt å ta med at denne var blant de vanskeligste å dele før pastaen skulle i gryten, den satt klistret sammen i en ball. Det veier den imidlertid mer enn godt nok opp med for smaken.

Vekt: 250 gram
Ingredienser: Durumhvetemel, hvetemel, egg (19%), vann
Koketid: 4 minutter i 2,5 l vann med 25 g salt
Pris: 16,50 på Meny

Matmestern Tagliatelle

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Icas egen merkevarepasta har en helt grei konsistens, men fremstår litt pregløs. Den er også litt lite salt, kokt etter anvisningene på pakken, men har du mye salt i sausen eller har parmesan på kan det veie opp.

- Denne har et klassisk industrielt preg, sier Di Fiore.

Pastaen er lett å dele opp om du ikke ønsker å koke all pastaen på én gang.

Vekt: 250 gram
Ingredienser: Durumhvete (77%); egg (18%) vann
Koketid: 4 minutter i saltet vann
Pris: 19,90 kroner på Ica

Giovanni Rana Tagliatelle

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
KNUDRETE: Den italienske ferdigmatprodusenten Giovanni Ranas Tagliatelle har en veldig knudrete struktur. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Hva er dette for noe?

Den italienske ferdigpastaen fra Giovanni Rana ser slapp og knudrete ut, litt som huden på fingertuppene når man har badet alt for lenge.

Årsaken skal være å gi pastaen et autentisk utseende, men vår ekspert var ikke spesielt imponert: Det ser jo ikke sånn ut når man lager pastaen selv.

- Det er latterlig å late som det er hjemmelaget med industriell struktur.

Tagliatellen har heller ikke spesielt god tyggemotstand når kokt etter anvisningen på pakken, men den er enkel å dele opp, om du ikke vil tilberede alt på én gang.

Testens nest dyreste pasta.

Vekt: 250 g
Ingredienser: Durumhvetemel, egg (20%), vann
Koketid: 2 minutter i saltet vann
Pris: 24,90 kroner på Meny

Les mer om hvordan vi har vurdert pastaen

Antica Pasteria

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Denne har også et sterkt industrielt preg. Den ser helt grei ut, om enn litt blek, men konsistensen er ikke bra. Det er som å tygge slapp gummi, dog beskrev en i smakspanelet det som å tygge fløyel.

- Her tror jeg det er endel E-er i.

Vekt: 300 gram
Ingredienser: Durumhvete, egg (22%) (frittgående)
Koketid: 2-3 minutter i vann med et hint av salt
Pris: 16,90 kroner på Rema 1000

Fjordland Tagliatelle

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Hva er dette for noe? Den ser grågrønn ut.

Utseendemessig blir pastaen beskrevet som fæl, og det blir ikke bedre når vi smaker på den. Den smaker utvannet.

- Dette gir meg ingen ting.

Vekt: 250 gram
Ingredienser: Durumhvete, vann, egg, salt
Koketid: 3 minutter i 2 l vann med 1 ss olivenolje
Pris: 14,90 på Rema 1000

Lei av at pastavannet koker over? Sjekk dette smarte tresleivtrikset

#2: SPAGETTI

Begge spagettiene vi smakte på var firkantet i formen. Ingen av dem var spesielt gode. Begge to har en korresponderende tagliatelle, så anbefalingen er klar: Gå for tagliatelleversjonen.

FEIL FORM: Fersk spahgetti er firkantet, ikke rund. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Fersk & Ferdig Spaghetti

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Denne var for myk, lite tyggemotstand. Best på smak av spagettiene, men likevel ikke anbefalt.

Den er utvannet og ikke lite spennende.

- Dette er ikke noe poeng å spise. Spagettien kler ikke det ferske formatet.

Vekt: 250 gram
Ingredienser: Durumhvetemel, hvetemel, egg (19%), vann
Koketid: 4 min i 2,5 l vann med 25 g salt
Pris: 16,40 kroner på Kiwi

Fjordland Spaghetti

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Er dette spaghettiversjonen av den dårligste tagliatellen? Farge og utseende generelt røper slektskap, og konsistensen og smaken er ikke mye bedre.

- Det er mye, mye bedre med tørket spaghetti. Uansett type.

Vekt: 250 g
Ingredienser: Durumhvete, vann, egg, salt (mengde ikke oppgitt)
Koketid: 3 minutter i vann med 1 ss olivenolje
Pris: 14,90 på Rema 1000

#3: FULLKORNSPASTA:

GROV: Fullkornspastaen fra Jippi og Fersk & Ferdig er tydelig grov, og fibrene blir sittende igjen i tennene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer



Fullkornspastaen slo heller ikke an. Generelt sett er vi positive til fullkorn og grovere produkter, og fullkornsspagetti har blitt et fast innslag i tørrvareskapet vårt. Men dette? Det var ikke godt.

Änglamark Fettiucine fullkorn

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Den var vanskelig å dele i porsjoner før man koker, og det er også testens dyreste pasta. Ingen likte den spesielt godt, hverken smak eller tekstur var helt riktig.

Den har imidlertid et par ting som teller til sitt forsvar: Den ser ikke spesielt fullkornaktig ut; så det kan virke om du vil lure noen til å ta litt sunnere valg. Den er også økologisk.

Om du bryr deg om økologisk matlaging, foreslår vi heller at du dropper fersk pasta, eller lager din egen.

Vekt: 250 g
Ingredienser: Økologisk fullkornsmel av durumhvete, (55%), økolgisk durumhvetemel, økolgiske egg (15%), vann.
Koketid: 2-3 minutter
Pris: 27,90 på Coop Mega.

Fersk & Ferdig tagliatelle fullkorn

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Fullkornsvarianten av tagliatelle fra Fersk & Ferdig står langt tilbake for sin ordinære søster. Dette er ikke spesielt bra.

- Den er fortsatt ikke spesielt god, men det fungerer likevel bedre i tagliatelleform enn som spaghetti.

Vekt: 250 gram
Ingredienser: Durumhvetemel, hvetemel (35,5%), egg (19%), vann, hvetefiber.
Koketid: 4 minutter i 2,5 l vann med 25 g pasta
Pris: 18,50 kroner på Meny.

Jippi Fersk fullkornsspaghetti

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Spagettien er udelikat. Selve spagettitrådene er korte. De gir lite tyggemotstand og går litt i oppløsning. Som med fullkornstagliatellen fra Fersk & Ferdig, får man fiber i tennene.

Begge er forøvrig produsert av Unil for NorgesGruppen.

- Og dette serverer man til barn? utbryter den ene smakeren når vi etter å ha smakt oss igjennom pastaen og satt karakterer får vite hvilke pasta som er hva.

Konklusjonen er uansett den samme:

- Dette var ikke godt.

Vekt: 250 gram
Ingredienser: sammalt hvetemel, (35,5%), durumhvetemel, egg (19%), vann og fiber (5%)
Koketid: 4 minutter
Pris: 17,90 kroner på Meny

Slik testet vi:

TØRR ELLER FERSK: Mariangela Di Fiore er norsk forfatter med italienske røtter. Hun er aktuell med kokeboken Min italienske bestemors kjøkken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Selve testen ble gjennomført som en blindtest, altså slik at smakstesterne ikke fikk ikke vite hvillke pastaer de hadde smakt på, før alle var vurdert og rangert.

Pastaen er vurdert utifra konsistens, utseende og smak.

I oppramsingen under hvert produkt har vi også tatt med pris og om pastaen egner seg til å dele opp i porsjoner, men dette har altså ikke spilt inn på karakteren.

Alle pastaene er kokt etter anvisning på pakken. Tre personer smakte på all pastaen, inkludert Mariangela Di Fiore, i tillegg til én som tilberedte pastaen.

Les mer om hvordan vi har vurdert pastaen

BLINDTEST: På kjøkkenet ble pastaen kokt etter anvisningen på pakken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BLINDTEST: Ti pastatyper, tre personer, mange tallerkner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NÆRMERE ØYESYN: Også utseendet teller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EKSTRA FIBER: Det er sunnere enn vanlig pasta, men det er ikke godt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KNUDRETE: Den italienske ferdigmatprodusenten Giovanni Ranas Tagliatelle har en veldig knudrete struktur. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE