TEST: Panasonic TH-42PA50E

Panasonics nye 42-tommers plasmamodell ser ikke bare bra ut, den lokker også med 4000:1 i kontrast. Og jada: TV-bildet imponerer, men er det nok?

[Ugjyldig objekt (NAV)]


Etter Panasonics store suksess med sine forrige plasma-TVer, har naturlig nok forventningene til de helt nye 8 generasjons modellene vært store.

Først ut er budsjettmodellene, med vårt testobjekt TH-42PA50E i spissen, før de HD-klare toppmodellene ruller ut i butikken nå i løpet av juni måned.

Så hva får du egentlig hvis du velger de billigste versjonene?

  • De viktigste nyhetene er blant annet en langt større fargepalett, fra 1,07 milliarder til 8,6 milliarder, ti prosent større lysstyrke, og at modellene skal takle HDTV-standarden 720p og 1080i via komponentinngangen. Selv om skjermen med sine 852/480 piksler er lavoppløselig, hevder også Panasonic at ny teknikk for styring av pikslene, er med på å produsere flere detaljer med samme antall bildepunkter som tidligere.

Fortsatt stilrent design


I stedet for for en designmessig revolusjon har Panasonic valgt en forsiktig ansiktsløftning på de nye Viera-modellene. Nå kan selvsagt smak og behag alltid diskuteres, men vi synes dette har vært vellykket. Kombinasjonen av den sorte rammen og metallchassiet vil antagelig heve standarden i de aller fleste TV-stuer.

Ser du nøye på bildene vil du også legge merke til at høyttalerne er fastmontert under selve skjermen. Dette er med på å gi en slank modell, men samtidig kommer TV-bildet en anelse høyere opp enn vanlig, om du plasserer den oppå din vanlige TV-benk.

Vår test-modell ble levert med en rimelig TV-fot, som verken var tilt- eller dreibar. Det er en litt unødvendig begrensning i dagens marked, på Hitachis nyeste vris for eksempel fra side til side via fjernkontrollen. Et bedre alternativ her er derfor å velge Panasonics de-luxe TV-bord, det har i hvert fall et lekkert utseende.

Tilhører du gruppen som uansett vil henge TVen på veggen? Da er det også verdt å tenke på at alle tilkoplingene gjøres på TVens bak- og underside. Skal du ha håp om å fjerne kabelspagettien under skjermen, bør du altså planlegge litt før du finner fram slagdrillen.

Installering


Det automatiske kanalsøket gikk enkelt, og de norske skjermmenyene er tilnærmet selvforklarende. Dette fungerte akkurat slik vi forventer på nye TVer i dag, og vi går derfor ikke i dybden her.

Nok prat: Trykk på lenkene under for å gå videre i testen: