<b>TIPS TIL HYTTE-TVEN:</b> Bruker man hytta ofte, kan det være lurt å la ett rom ha en svak oppvarming når man er borte, slik at temperaturen holder seg over frysepunktet.
TIPS TIL HYTTE-TVEN: Bruker man hytta ofte, kan det være lurt å la ett rom ha en svak oppvarming når man er borte, slik at temperaturen holder seg over frysepunktet. Vis mer

Tåler hytte-TVen vinterkulda?

Fra minus 30 til lun stue - blir det TV-kos?

Når kulda setter inn for alvor blir hyttelivet en utfordring for mange. Er man riktig heldig må man grave seg inn gjennom meterhøye snøfonner, og først når ferien lakker mot slutten har hytta blitt ordentlig gjennomvarm.

Men hva med det som befinner seg inne i hytta? Hvordan klarer for eksempel moderne elektroniske apparater seg gjennom store temperaturendringer? Det kan være på 50 grader i løpet av kort tid, fra minus 30 til pluss 20.

Flere lesere har spurt oss om dette, moderne hyttebrukere klarer seg ikke med kinasjakk og kryssord i mørke vinterkvelder. Derfor står både spillmaskiner, PC og mediespillere på lista når gjengen eller familien skal til fjells. Og der oppe står antagelig en relativt moderne flat-TV, muligens 37-tommeren som ble skiftet ut med en nesten dobbelt så stor sist oktober. Eller kanskje striden står om man skal ta sjansen på å flytte den opp i fjellheimen.

Så spørsmålet er: Tåler moderne TV-er vinterkulda i norske hytter?

Kulde, fuktighet og kondens

Det er to problemområder som til dels henger sammen. Det ene er hvordan materialene i konstruksjonen takler forskjellige temperaturer. Denne skribenten erfarte at et hageredskap i plast, som ble oppbevart i garasjen, falt ned fra plassen sin på en av årets kaldeste dager. Vi snakker om minus 25 grader, maks.

Om sommeren hadde ikke dette fallet resultert i annet enn at man måtte rydde på plass igjen, men kulda hadde gjort plasten helt sprø, så redskapen sprakk og ble til småbiter.

Et annet fenomen som gjør at elektronikken svikter er kondens. Når hytta varmes opp får vi fuktigere luft, den inneholder vanndamp. Den vil så kondensere på en flate hvis flaten har lavere temperatur enn vanndampen.

Når flaten det er snakk om er kretskort inne i for eksempel en TV, som har tett i tett med komponenter loddet på, så kan det fuktige belegget lage kortslutninger inne i apparatet. Disse kan være ufarlige eller alvorlige, helt avhengig av hvordan kortet er konstruert.

Kretskort Foto: Colourbox Vis mer


Produsentens råd

DinSide tok kontakt med Pär Josefsson, Product Specialist, Philips TV for å høre hva de sier om problemet.

Han svarer:

– Arbeidstemperaturen skal væra mellom +5 og +35 grader, men apparatene klarer ned til -30 grader. Blir det enda kaldere, kan visse plastdetaljer begynne å ta skade.

Det som er viktig er at når man varmer opp huset, bør TV-en få tid til å tilpassa seg temperaturen og all kondens må få dunste bort. Hvor raskt det går avhenger av temperatur, luftfuktighet, samt luftstrømmer/ventilasjon. Man må bruke sunn fornuft, men vil man være på den sikre siden, bør man vente et døgn (hvis man starter på -30).

Frostsikring

Bruker man hytta ofte, kan det være lurt å la ett rom ha en svak oppvarming når man er borte, slik at temperaturen holder seg over frysepunktet. Oppbevarer man elektroniske apparater der, vil de være raskere klare til bruk enn om de også må varmes opp fra dypfryst tilstand.