INGEN GRUNN TIL Å BOMME PÅ PASTAEN: Ifølge kjøkkensjef på Villa Paradiso i Oslo, Håvard Haugen, er det hvit pasta av egg og hvete vi vil ha når vi lager italiensk mat - <i>ikke</i> fullkorn. Foto: TT NYHETSBYRÅN
INGEN GRUNN TIL Å BOMME PÅ PASTAEN: Ifølge kjøkkensjef på Villa Paradiso i Oslo, Håvard Haugen, er det hvit pasta av egg og hvete vi vil ha når vi lager italiensk mat - ikke fullkorn. Foto: TT NYHETSBYRÅNVis mer

Syv ting du bør ha i skapet for å lage italiensk mat

Tipsene du trenger for å lage god italiensk mat - og det du må ha i skapet.

Vi innrømmer det så gjerne - vi elsker italiensk mat.

Tanken på en tallerken penne all'arrabiata på et smårutete trattoria-bord en lun plass i Italia, gir oss både tårer i øynene og vann i munnen.

Men vi trenger ikke forlate eget kjøkken for å sette tennene i en godt røkt pancetta eller en saftig porsjon ravioli.

Så lenge vi vet hva vi må ha av råvarer og ingredienser i skap og kjøleskap, og styrer unna de klassiske tabbene, er veien til god italiensk mat kort.

Slik koker du pasta

Panzanella med sardiner og tomatsalat. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer


Råvarer - få, men gode

- Når det gjelder italiensk mat, vil jeg si at det viktigste er å ha gode råvarer. Den italienske maten er enkel og bugner ikke av forskjellige smaker på samme tallerken, sier Lisbet Baade-Mathiesen hos den italienske delikatesseforretningen Via Italia til DinSide.

Bestiller man entrecote, får man den servert med ruccola, olivenolje, trøffel, granateple eller lignende, og ikke noe ved siden av - det må bestilles i tillegg.

Spaghetti med kun olivenolje og chili er også en rett de elsker. Mens vi har en tendens til å kjøre på med masse kjøttdeig og krydret tomatsaus, er det enklere på italiensk.

Huskeregel: Bruk få men gode råvarer. Ikke ha så mange ingredienser sammen i et måltid - fokuser heller på gode pølser, oster som godt lagret peccorino og parmesan og gjerne spekeskinker.

Pasta på 15 minutter: Kok pasta og saus i samme gryte


De tre store

Gulrot, løk og stangselleri er basen til en rekke italienske retter, ifølge kjøkkensjef på Villa Paradiso i Oslo, Håvard Haugen Foto: VG Vis mer



Italienerne er flinke til å bruke grønnsaker som aubergine, squash, paprika og tomater, som de skjærer opp i terninger og steker i ovnen med mye god olivenolje over.

Men de bruker også mye stangselleri, gulrot og løk.

- Vi kaller dem de tre store, eller the usual suspects. De er fundamentet i alle raguer, krafter og sauser, sier kjøkkensjef på Villa Paradiso i Oslo, Håvard Haugen, til DinSide.

Grønnsakene kuttes opp i små biter og tilsettes pannen, gjerne rett etter du har frest opp litt pancetta, som er Italias svar på bacon. Serveres til pasta med nyrevet parmesan og ferske basilikumblader.

Du trenger bare to ingredienser for å lage pastaen selv

Tomater kan du bruke til det meste. Foto: Scanpix Denmark Vis mer


Triks grønnsakene freshe

En annen ting det italienske kjøkken er opptatt av, er å ikke overkoke grønnsakene. De skal, som pasta, være al dente, og gi litt motstand når de tygges.

- Og for å holde grønnsakene freshe og fine i fargen, er et godt tips å legge dem i isvann rett etter de er kokt, såkalt blansjering, og da kan du oppbevare dem i kjøleskapet i tre dager, uten at de taper seg, tipser Haugen.

Vil du lage god italiensk mat, går du dessuten bare for frukt og grønt som er modne til enhver tid.

I Italia er de eksperter på sesong. Et eksempel er puntarellasalaten i Roma, som er en salat som minner litt om nepeblader, med en artisjokklignende kjerne. Alt dreier seg om den i de to korte ukene den er på topp hvert år.

Litt for modne tomater? De blir til verdens beste tomatsaus

Pastaen skal være al dente - her er det flere av oss som bommer. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer


Hva slags pasta bør du velge?

En av hjørnesteinene i italiensk mat er ikke overraskende pasta. Men hva slags pasta skal vi velge?

- Du vil ha en hvit god pasta av egg og hvete. Fullkornspasta styrer du bare unna, sier Haugen.

Og det er faktisk overraskende lett å lage pastaen selv, og det tar ikke lang tid. En enkel huskeregel er at ett egg og 100 gram mel gir ca en porsjon. Om du lager pasta ofte, er det lurt å investere i en enkel pastamaskin.

Ellers er italienerne opptatt av hvilken pastatype som passer til hvilken rett.

- Bruk for eksempel bucatini, som er spaghetti med hull, til amatriciana, som er en type tomatsaus, spaghetti til bolognese og carbonara og svart pasta til sjømat, tipser Baade-Mathiesen.

Fersk pasta passer best til tyngre fløte- eller ostebaserte sauser, og det er de brede variantene som tagliatelle og fettuchini, samt fylt pasta. Og du kan trygt kjøpe spaghetti, det gjør italienerne.

Se Dinsides test av fersk pasta.

Lite pastatips? Hell gjerne litt hvitvin over pastaen etter at du har silt av vannet, for en enda bedre smak. Og husk at den skal kokes al dente, i vann med mye salt og litt olje.

OBS: Ikke ha parmesan på pastaretter som inneholder fisk (med mindre du synes det er vilt godt)! Typisk ting som nordmenn gjør som ikke italienere forstår seg på.