<b>UNNGÅ DETTE:</b> Gaffel + kjøtt på grillen = tørt kjøtt.   Foto: COLOURBOX
UNNGÅ DETTE: Gaffel + kjøtt på grillen = tørt kjøtt. Foto: COLOURBOXVis mer

Styr unna grillgaffelen

Noe av det dummeste du gjør når du skal grille.

Lurer du på hvorfor grillmaten ikke smaker? Ifølge Bjørn Tore Teigen i Matprat.no er det ikke så vanskelig når man først kan det, men det er lett å trå feil.

En av tabbene flest gjør er å pirke for ivrig i maten.

For visste du at kjøttet fort blir tørt og kjedelig om du bruker grillgaffel og ikke klype eller pinsett?

Styr unna de fem vanligste grilltabbene

Grillekspertens råd

Her er Teigens beste råd som hjelper deg til perfekt resultat, hver gang:

PØLSEGAFFEL: Du må imidlertid gjerne bruke gaffel i pølsene. I hvert fall så lenge pølsen sitter på gaffelen mens du griller den. Det samme gjelder for grillspyd. Det må ikke fjernes under grilling. Foto: Colourbox.com Vis mer


  • Ikke bruk grillgaffel. Stikker du med denne i kjøttet, siver all kjøttsafta ut av kjøttstykket.
  • Bruk lokk når du griller, det gir mer kontrollert grilling, og du bevarer varmen bedre.
  • Har du en oppskrift? Følg den, men ikke slavisk. Du ser godt om kjøttet eller fisken blir for mye eller for lite stekt.
  • Direkte grilling vil si at varmekilden er rett under maten som skal grilles, egner seg til grilling av pølser, koteletter og lignende.
  • Indirekte grilling vil si at maten ligger ved siden av varmepunktet, og helst under lokk. Egnet metode for større kjøttstykker og fisk.
Se også grillkongen Craig Whitsons beste grilltips.

Se også utstyret som gjør jobben enklere:

Grillkurv passer på grønnsaker, fisk et cetera. Pris: 49 kroner. Foto: Clas Ohlson
Denne grønnsakskurven til grillen har et praktisk håndtak. 98 kroner fra Clas Ohlson. Foto: Clas Ohlson
Grillwok fås kjøpt på Christiania Glasmagasin til 179 kroner. Foto: Sagaform
Hjemmelagete burgere blir ekstra faste i fisken med en burgerpresse. Denne er fra Sagaform og koster 149 kroner. Foto: Sagaform
Med denne burgerpressen fra Clas Ohlson går det dobbelt så fort. Pris: 169 kroner. Foto: Clas Ohlson
Denne doble risten holder styr på burgerne, og gjør det lettere å snu dem. Til fire burgere. Fra Christiania Glasmagasin til 299 kroner. Foto: Sagaform
Grillforkle med plass til utstyret! Fra Christiania Glasmagasin til 329 kroner (ekskl redskapene.) Foto: Sagaform
Forkle i lin med trykk fra H&M Home: 199 kroner. Foto: H&M Home
Fiskerist til 249 kroner fra Christiania Glasmagasin. Foto: Sagaform
Stekespade til grillen: 49 kroner på Clas Ohlson. Foto: Clas Ohlson
Grillspatel fra Eva solo, 245 kroner, med praktisk håndtak slik at du lett kan henge den fra deg. Foto: Eva Solo
Grillklype: 49 kroner på Clas Ohlson. Foto: Clas Ohlson
Grillvott: 29 kroner på Clas Ohlson. Foto: Clas Ohlson
Rå, middels eller godt stekt? Med dette brennjernet er det lett å holde styr: Bokstavene R(aw), M(edium) og W(ell done) trykkes bare mot biffen. Pris: 159 kroner fra Christiania Glasmagasin. Foto: Sagaform.
Grillpinsett, Eva solo: 219/275 kroner. Foto: Eva Solo
Med grillstarteren får du enkelt fyr på grillen: 495 kroner fra Eva Solo. Foto: Eva Solo
Ikke bare er denne grillen lekker; du får også ekstrautstyr med en ekstrafunksjon: Grillokket har innebygget termomenter. Dette er en gassgrill, men fås også for kull. Pris; 12.490(gass)/ 10.900(kull) for grillen, 1.519 kroner for stekelokk (alt 59 cm i diameter). Foto: Eva Solo
Smart grillpensel med silikonbust er enkel å vaske i oppvaskmaskinen: 219 kroner fra Eva Solo. Foto: Eva Solo
Gode skarpe kniver er viktig når du skal skjære opp kjøttet. Men vent med gaffelen til kjøttet er ferdig grillet! Forskjærssett fra Global: 1.995 kroner. Foto: Global
Skjærebrett i bambus fra Rosendahl: 529 kroner. Foto: Rosendahl
Hold knivene skarpe med dette keramiske slipestålet: 1.395 kroner. Foto: Global


Hvilken grill?

Om du står foran grillvalget får du tipsene om kull vs gass. Om du har kullgrill kan du kanskje trikset som gir deg fyr på grillen, hver gang?

Har du kullgrill? Da bør du lese dette:

  • Ikke bruk for mye kull. Det skal være mellom 5 og 15 centimeter mellom kullet og grillristen, og det er nok å dekke cirka 1/3 av bunnen med kull. Da får du noen kalde soner, dit kan du flytte kjøtt som begynner å dryppe.
  • For å få kullet varmt fortere, kan man bruke et tennrør eller en luftlighter.
  • Dropp sprayflaska med vann. Spruter du vann på kullet, hvirvler det opp aske som legger seg på kjøttet. Flytt heller kjøttet til de kalde sonene.
LES OGSÅ:
Slik får du mest ut av grillen din

Hvordan tenner du? Vi har testet to grillstartere