<b>PÅSKEKOS:</b> Det trenger ikke være varmt i lufta for at solgrillen skal fungere. Det er nok med sol. Snart kommer også et batteri som skal holde på varmen. Foto: SYNLIG.NO
PÅSKEKOS: Det trenger ikke være varmt i lufta for at solgrillen skal fungere. Det er nok med sol. Snart kommer også et batteri som skal holde på varmen. Foto: SYNLIG.NOVis mer

Solgrillen klar for norske butikker

Kommer 9. mai over hele landet.

Snart starter grillsesongen. Men i år behøver du ikke fyre opp med kull, gass eller strøm.

Den 9. mai ruller Jernia-kjeden ut et nytt produkt på det norske markedet: En hundre prosent soldrevet grill.

Grillen ble første gang presentert under en boligmesse i Trondheim i fjor høst. Bak sto et knippe forskere ved NTNU.

Synes du det stinker å fyre opp? Smart alternativ til tennvæske

Kan kjøpes allerede nå

UTVIKLET I TRONDHEIM: Ikke vet vi om det er lov å grille utenfor Nidarosdomen, men her står den i hvert fall. Foto: TEMPE VVS Vis mer
Kunne du tenke deg en en soldrevet grill? (Avsluttet)
Tja, den er for dyr(33%) 638
Nei, har ikke noe tro på dette(33%) 634
Ja, det høres spennende og nyttig ut(24%) 463
Ja, som en ekstra grill hadde det vært kjekt(7%) 130
Griller ikke(3%) 61
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om den store lanseringen skjer først om en måneds tid, kan grillen allerede nå kjøpes på nett og i butikk hos Tempe VVS like ved Lerkendal stadion i Trondheim.

I tillegg kan den bestilles på Solgrillen.no. Prisen er 4.999 kroner.

- Vi har fått den til utstilling og har 16 i bestilling, sier markedsansvarlig Lars Erik Magnussen i Tempe VVS til Dinside.

Han har stor tro på produktet.

Gamle tønner blir som nye: Bygg din egen kjempegrill

Slutt på sot og lukt

- Du slipper sot og annen forurensning. Du slipper også mye lukt. Men først og fremst synes folk dette er en kul greie. Grillen vekker oppsikt. Vi har til og med fått henvendelser fra skoler som vil bruke den i undervisningen, sier Magnussen.

Både i USA, Kina og Australia har folk brukt solgriller lenge, men i Europa er slike griller knapt å se i hagene.

UNNGÅ DE KLASSISKE TABBENE: Slik lykkes du med grillspyd

Samme som steikepanna

De «norske» varianten, som er utviklet i samarbeid med den prestisjetunge, amerikanske forskningsinstitusjonen MIT, skiller seg imidlertid ut.

LA SOLA STEIKE: Solgrillen fra Morpho Solar kommer i Jernia-butikker 4. mai. Foto: MORPHO Vis mer


- Grillen gir 300 grader og 1.200 watt, som er det samme som en tradisjonell stekepanne på komfyren. Vi bruker et nytt, patentert speil som gir 90 prosent effektivitet og dermed langt raskere oppvarming. I forhold til en en tradisjonell kulegrill er solgrillen seks ganger mer effektiv, hevder Even Haug Larsen hos selskapet Morpho Solar.

Få dreis på grillingen: Fem smarte grilltips

Haug Larsen kan fortelle at det så langt er solgt rundt 6.000 i USA og Kina. Kanskje ikke så imponerende, tatt i betraktning at det bor 1,4 milliarder i Kina og 315 millioner i USA, men en start er det jo.

ALTERNATIV: Den tradisjonelle kulegrillen trenger kull og gir fra seg mye sot. Til gjengjeld virker den i all slags vær og også sent om kvelden. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


For øvrig griller Haug Larsen allerede nå, selv om det bare er sol og ikke varme.

Selve produktet er som det meste annet som selges i butikkene våre i dag produsert i Kina.

Batteri kommer

Så kommer spørsmålet alle stiller seg: hva om det er overskyet eller langt på kveld? Vil man kunne grille da?

Inntil videre er du avhengig av sol og lange sommerkvelder for å kunne bruke grillen.

Men i 2016 kommer det som er NTNUs bidrag til teknologien: Et unikt batteri, eller rettere sagt en slags stein som absorberer og holder på varmen, litt som klebersteinspeiser, eller magasinovner.

Lei av å skrubbe og vaske skitten grillrist? Dinside har testet flere måter å få grillen ren og ikke minst Grillbot: Roboten som vasker grillen for deg

Denne steinen vil kunne holde 220 grader i en halvtime etter full «opplading». Deretter faller temperaturen gradvis de neste 30 minuttene.

Du kan med andre ord ikke sette grillen ut i sola klokken 13 på ettermiddagen og regne med å grille i overskyet vær fem timer senere.