Aluminiumsfolie kan brukes til langt mer enn tilberedning og oppbevaring av mat. Foto: Colourbox
Aluminiumsfolie kan brukes til langt mer enn tilberedning og oppbevaring av mat. Foto: ColourboxVis mer

Smarte ting du kan gjøre med aluminiumsfolie

Folien kan brukes til mye mer enn matlaging.

Aluminiumsfolie er en selvfølge i et hvert kjøkken. Det er genialt til å pakke ned mat som skal fryses eller i kjøleskapet, eller for å holde maten varm. Den kan imidlertid brukes til mye mer.

Ja, vi elsker å bruke gamle ting på nye måter. Har du noen nye bruksområder for gamle ting? Send oss gjerne en mail og fortell!.

Det er alltid en god regel å la kjøttet hvile litt etter at det har vært i ovnen eller på grillen; gjerne med et steketermometer så har du full kontroll. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


 • Maskering: Det er ikke alle materialer som er like glad i maskeringstape, og ikke alle former er like lette å dekke. Skal du male en dør, er det selvfølgelig best å skru av håndtak og beslag, men det er ikke alltid det går uten å ødelegge. Det samme med knotter på skap og skuffer. Med aluminiumsfolie dekker du enkelt det du må, og så er det bare å male i vei, uten å være redd for at du søler.

  Flere smarte triks når du skal male

 • Lysmansjett: Er lysestaken for stor eller lyset for lite? Rull en liten stripe aluminiumsfolie rundt lysets ende, slik at det sitter fast. Du kan selvfølgelig bruke andre ting her også, fordelen med aluminiumsfolie er at det ikke vil ta fyr eller vil avgi gasser om det blir for varmt, slik som for eksempel papirservietter eller plastfilm.
 • Det tar ikke alt, men sølvet skinner langt blankere etter en omgang i vasken med salt og aluminiumsfolie. Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN Vis mer


 • Sølvpuss: Lei av å pusse og polere? En hurtig og smertefri løsning er å legge aluminiumsfolie med varmt vann og noen spisesskjeer salt, bakepulver eller natron i vasken. Dette vil starte en kjemisk reaksjon, som fjerner oksideringen på sølvet.

  Les også: Jo mer du bruker sølvtøyet, jo mindre må du pusse det.


 • Lag en trakt: Det er grenser for hva man har plass til i kjøkkenskapene, men det hender noen ganger at man angrer litt på at man har hatt en opprenskning i utstyret. For eksempel når vi skal helle væsker, sauser eller dressinger fra ett sted til et annet - og dette "annet" har en smal åpning. Du lager enkelt en passende trakt med aluminiumsfolie som du ruller sammen til et kremmerhus. Klar, ferdig, hell!
 • Slipp rengjøring på toppen av kjøkkenskapene: Har du høye skap, vet du at det rekker å samle seg en god del støv mellom hver gang du klatrer opp på en gardintrapp for å vaske. På kjøkkenskapene blander dette støvet seg med stekeos, og det legger seg en klebrig og klissete masse på skapet, om du ikke vasker der ofte. Det er klissete å få bort, ikke minst fra et sted som ikke er veldig tilgjengelig. Et smart triks er å dekke toppen av skapene med aluminiumsfolie eller bakepapir. Så kan du rett og slett bare bytte det ut med jevne mellomrom, og kaste støvet i stedet for å vaske det bort.

  Flere smarte tips til enkel rengjøring

 • Alt du trenger til å rengjøre strykejernet Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


 • Effektiv stryking: Har du et plagg eller en duk som er omtrent umulig å få glatt? Legg aluminiumsfolie mellom stoffet og strykebrettet og skru opp dampen. Kan du presse ut damp manuelt, kan du føre strykejernet et par centimeter over stoffet med dampknappen inne; før du begynner å stryke, men effekten vil uansett være den samme: aluminiumsfolien reflekterer den varme dampen tilbake i stoffet, i stedet for at strykebrettet suger den til seg.
 • Vaske strykejernet: Har du fått brente flekker på strykejernet, kan du gni dem bort med aluminiumsfolie. Merk at dette ikke egner seg om du har teflonoverflate på strykejernet.

  Les mer: Slik slipper du strykejernflekkene