<b>PAPIRTRIKSET:</b> Flittig brukt når vi lager syltetøy. Foto: ELISABETH DALSEG
PAPIRTRIKSET: Flittig brukt når vi lager syltetøy. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Smart triks når du skal avkjøle mat

Slik unngår du snerk på vaniljekremen og mugg i syltetøyet.

Hvordan avkjøler du hjemmelaget vaniljekrem, syltetøy, eller lignende? I en gryte på ovnen? Setter du gryten inn i kjøleskapet eller ut i kulden? Med eller uten lokk?

I motsetning til når du skal avkjøle lett bedervelig mat, som kjøtt eller skalldyr, er det ikke alltid du bør hurtigkjøle maten. Ulike eggekremer, som vaniljekrem eller suksesskrem, har godt av å avkjøles i romtemperatur, men det kan by på et par problemer:

Står det uten lokk, kan den få snerk på toppen eller trekke til seg insekter eller fingre på avveie. Står det med lokk, kan du få kondens, som drypper ned på vaniljekremen og ødelegger konsistensen.

VANILJEKREM: Papirtrikset kommer til sin rett når Cathrine Nilsen lager vaniljekrem for å fylle éclaires, fingerstore vannbakkels. Foto: CHRISTIAN BRUN Vis mer
TØRRE GLASS: Ønsker du at maten skal vare lenge, er det viktig at det ikke kommer vann i glassene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Landslagskonditor Cathrine Nilsen har et smart tips som hjelper vaniljekremen å beholde både konsistens og kvalitet når den er avkjølt:

- Ha vaniljekremen over i en bolle, klipp til bakepapir så det er litt større enn bollen, og press det ned helt inntil kremen.

Det er spesielt perfekt om du skal avkjøle melkebaserte kremer, så du slipper snerken på toppen.

Papirtrikset er forøvrig også genialt når du skal fryse ned noe, for å unngå frysesnerk på toppen, for eksempel iskrem: To smarte iskremtriks.

Økt holdbarhet

En annen positiv effekt er at du ved å bruke bakepapirtrikset, er at du slipper kondens og vannansamlinger på maten. Det er viktig, om du ønsker at det skal holde lengst mulig.

- Ikke tilsett vann til syltetøyet, og sørg for at glassene er helt tørre før du fyller dem. For vi ser at det gjerne er det som først blir dårlig, har Anders Porsmose-Larsen tidligere sagt til DinSide.

Porsmose-Larsen har gjort det til en levevei å legge mat på glass uten konserveringsmidler i firmaet Nordisk Køkken, og sier syltetøy fint kan holde seg på glass i over et år, så lenge du sørger for at det ikke kommer vanndråper eller kondens i glasset når du sylter.

Nå kan du selvsagt ha syltetøy eller sauser på glass når det er varmt og la det avkjøle seg i glasset, men skrur du til lokket før maten er avkjølt, vil du kunne få samme kondensproblem.

Laget vaniljekrem? Ikke kast stangen, den kan brukes flere ganger