Skal du bare ha ett ølglass, anbefaler Ingebrigtsen at du velger et av den typen han holder i hånden: svak klokkeform med stett.  Foto: Per Ervland
Skal du bare ha ett ølglass, anbefaler Ingebrigtsen at du velger et av den typen han holder i hånden: svak klokkeform med stett. Foto: Per ErvlandVis mer

Slik velger du riktig ølglass

Velger du riktig glass, får du en helt annen opplevelse.

De aller fleste er vel bevandret i forskjellen på rødvinsglass og hvitvinsglass. Noen tar det hakket lenger, og har egne glass som passer til de ulike druetypene.

Når vi skal drikke øl, derimot, finner vi frem kjøkkenglasset.

Velg riktig glass

Det gode gamle kjøkkenglasset er ikke nødvendigvis feil, men akkurat som med vin er glasset med på å fremheve karakteren ved og ulike smaker i ølet. Og aldri før har vi hatt så mye å velge mellom!

Bare i Norge brygges det mer enn 1.500 ulike øltyper, ganske nøyaktig 1.513, ifølge Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

I videoen over forteller ølentusiast Pål Ingebrigtsen fra Hjemmekokklauget hva du skal se etter til noen vanlige øltyper. Ingebrigtsen har bakgrunn som kokk og sommelier, og har i tillegg brygget mye øl selv.

Se også hvilke glass du bør velge om du har tenkt å drikke champagne, vin eller akevitt i kveld.

Mer enn formen

Skal du bare ha ett ølglass, anbefaler Ingebrigtsen at du velger et av den typen han holder i hånden: svak klokkeform med stett. Foto: Per Ervland Vis mer


I tillegg til glassets form, er det et par andre faktorer som bidrar til at ølopplevelsen blir optimal. Du må gjerne gripe til nærmeste kjøkkenglass, men skal vi tro ekspertene blir ølen ekstra god om du passer på følgende: Dropp glansemiddel i oppvaskmaskinen - eventuelt pass på å vaske opp glassene for hånd.

Og hva du enn gjør: drikk ikke melk av ølglassene, det ødelegger glasset.

Serveringstemperatur er også viktig. Ideell serveringstemperatur vil variere litt fra øltype til øltype, men de fleste vi har snakket med anbefaler rundt syv-åtte grader.

Har du glemt å kjøle ned ølen? Slik driller du den kald på 30 sekunder, slik hurtigkjøler du den med litt salt og is og er du ute på tur i skog og mark, kan du prøve ett av disse fire triksene.