<b>EDDIKBAD:</b> Det er forskjell på sprøytemidler, noen sprøyter på utsiden, mens andre vil trekkes opp gjennom røttene. Den første typen - og ikke minst skitt og bakterier, fjerner du ved å legge bærene i en løsning av en del eddik til to deler vann.  Foto: ELISABETH DALSEG
EDDIKBAD: Det er forskjell på sprøytemidler, noen sprøyter på utsiden, mens andre vil trekkes opp gjennom røttene. Den første typen - og ikke minst skitt og bakterier, fjerner du ved å legge bærene i en løsning av en del eddik til to deler vann. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Slik vasker du frukt og bær

Og som en god bonus holder de seg lenger etterpå.

Lot du deg skremme av katastrofeoverskriftene om at 95 prosent av norske jordbær er sprøytet?

Det er ingen grunn til panikk, skal vi tro Birgitte Lyrån, seniorrådgiver i Mattilsynet.

- Jordbærene på det norske markedet er trygge å spise, sier Lyran til Dinside.

Har du funnet en flue i salaten? Det bør du være glad for

Her bør du være obs

Jordbærbonde Thorleif Müller beroliget VG med at norske jordbær er trygge å spise.

- Vi er veldig forsiktige med ikke å sprøyte for nærme høstingen av bærene, sier han og mener at midlene som brukes nå, inneholder mindre farlige stoffer enn de gjorde før, sa han til avisen.

Ifølge Mattilsynet bør man generelt skylle frukt og bær før man spiser dem. Det gjelder også frukt med skall. Hovedårsaken til dette er ikke sprøytemidler, men bakterier, parasitter og virus.

- Normalt får man skylt bort det meste, sier Lyrån. Dette er forøvrig måten hun selv rengjør frukt og bær på.

Eddikbad

TØRK: Etter du har skylt av bærene, bør du la dem renne av seg på tørkepapir eller et kjøkkenhåndkle, før du eventuelt setter dem tilbake i kjøleskapet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

På Matportalen har Mattilsynet lagt ut en veileder om hvordan man best rengjør frukt og grønt.

- Skyll alltid frukt, bær, grønnsaker, salat, spirer og krydderurter før du spiser det rått. Varmebehandling eller eddikbad vil redusere antallet av eventuelle smittestoffer, heter det.

Varmebehandling utgår om du har lyst til å spise ferske bær, men et eddikbad kan vi anbefale. Det har også den bonuseffekten at i tillegg til å vaske bort eventuelle bakterier, holder bærene seg lenger etterpå.

Les mer og se bilder: Slik rengjør du frukt og bær